Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Brouwershaven

Brouwershaven is een stad met net iets meer dan 1.500 inwoners in het noorden van Schouwen-Duiveland. Brouwershaven is één van de zeventien plaatsen in Zeeland met een beschermd stadsgezicht.

Brouwershaven ligt aan het Brouwershavense Gat en het Grevelingenmeer. Het Grevelingenmeer is een voormalige zeearm die door de komst van de Brouwersdam en de Grevelingendam een meer is geworden. Dit is het grootst zoutwatermeer van West-Europa. De beide dammen zijn onderdeel van de Deltawerken. Brouwershaven is een oud stadje dat aan het eind van de dertiende eeuw is gesticht en sinds het begin van de vijftiende eeuw stadsrechten heeft. In deze periode leefde de stad voornamelijk van de visvangst en de handel in bier en wijn.

Enkele kilometers van Brouwershaven vandaan bij het dorpje Scharrendijke ligt de Brouwersdam. Deze dam is sinds 2006 ieder jaar het toneel voor het door BLØF georganiseerde festival ‘Concert at Sea’. Tijdens dit festival treden bekende artiesten uit het binnen- en buitenland op. De eerste keer dat er hier een concert werd georganiseerd in 2003 trad alleen BLØF op. Hierna ging het kriebelen om meer met dit idee te doen. Dit werd uiteindelijk Concert at Sea. Ondertussen is het uitgegroeid tot een tweedaags festival waar 60.000 toeschouwers op af komen.

In Brouwershaven is op tien november 1577 Jacob Cats geboren. Deze Nederlandse dichter, jurist en politicus staat bij veel mensen bekend om zijn bijnaam Vader Cats. Jacob Cats bracht het grootste deel van zijn leven in Zeeland door, maar woonde de laatste jaren van zijn leven in Den Haag. Hij leefde hier in de woning Zorgvliet die tegenwoordig beter bekend staat onder de naam het Catshuis. Dit is de officiële ambtswoning van de minister-president en het toneel van vele informele vergaderingen.

Hier ligt Brouwershaven

Weersverwachting Brouwershaven

vandaag
20° / 15°
morgen
17° / 15°
5 okt
17° / 16°
6 okt
20° / 14°
7 okt
22° / 16°
Meer weer van Brouwershaven op klimaatinfo.nl

Meer informatie