Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Dreischor

Dreischor is een klein dorp met net iets minder dan duizend inwoners in de gemeente Schouwen-Duiveland op het gelijknamige eiland. Dreischor is één van de zeventien plaatsen in zeeland met een beschermd stads of dorps gezicht.

Al in de zevende eeuw na Christus leefden en schapenhoeder in de omgeving van Dreischor. Pas in het begin van de dertiende eeuw werd het dorp voor het eerst genoemd in de geschiedenisboekjes. Na de watersnoodramp van 1287 komt het land rond Dreischor onder water te staan en wordt het een eiland. Dit blijft het bijna honderd jaar totdat er dammen aangelegd worden naar Schouwen.

 

Halverwege de veertiende eeuw werd er in Dreischor gestart met de bouw van de Sint-Adriaanskerk. Deze tweeschepige lakenkerk werd bijna honderd jaar later voltooid. Door de eeuwen heen is er redelijk wat aan het uiterlijk veranderd. Zo werd de originele klok na een blikseminslag vervangen en werden een aantal torens van de kerk verwijderd. Tijdens de watersnoodramp van 1953 werd het interieur van de kerk verwoest. Het Zweedse volk heeft voor de kerk een nieuw orgel geschonken. Het is één van de weinige kerken in Nederland waar de originele gracht nog steeds om heen ligt.

In Dreischor ligt het museum Goemanszorg dit streek en landbouw museum is gehuisvest in een gerestaureerde boerderij. In het museum krijg je een goed beeld van het boerenleven in de eerste helft van de twintigste eeuw. De kamers in de boerderij zijn ingericht zoals een boerderij er bijna honderd jaar gelegen uitzag. In de schuren van het museum zijn diverse oude landbouwwerktuigen tentoongesteld. In de tuin van het museum worden verschillende soorten gewassen en kruiden verbouwd.

Hier ligt Dreischor

Weersverwachting Dreischor

vandaag
6° / 3°
morgen
3° / 1°
1 dec
1° / -1°
2 dec
3° / -1°
3 dec
4° / 1°
Meer weer van Dreischor op klimaatinfo.nl

Meer informatie