Verscholen achter de dijken in het Zeeuws-Vlaamse land ligt het mooie dorpje IJzendijke. Het dorpje ligt vlakbij natuurgebied de Braakman. Het is een prachtig, rustig dorpje waar soms de tijd lijkt stil te staan.
Het oude IJzendijke lag in de 12e eeuw aan een directe verbinding met de zee, de Braakman. Deze positie zorgde ervoor dat er in het stadje veel gehandeld werd met Engeland, onder andere in Laken en wol. IJzendijke was zelfs zo succesvol dat het in 1303 stadsrechten kreeg. In de stad waren diverse kloosterordes gevestigd en een heus hospitaal. In de 13e eeuw werd IJzendijke regelmatig getroffen door grote overstromingen. Grote delen van de plaats stonden onder water. In 1374 verdween het stadje tijdens de Eerste Sint Elisabethsvloed zelfs helemaal onder water. De Braakman en de Westerschelde waren in die tijd nog hevig onder de invloed van de Noordzee.
In de 17e eeuw werd IJzendijke een belangrijke vesting plaats. Onder leiding van Simon Stevin en Menno van Coehoorn werd de vesting uitgebreid en verstevigd. IJzendijke kreeg verschillende stadswallen in een puntige ster. Van bovenaf kun je nog steeds deze oude vorm in het dorp ontwaren. Hiermee kreeg de Staats troepen van de Republiek een bijna onneembare vestiging in handen in hun strijd tegen de Spanjaarden. In de eeuw die hierop volgde werd de prachtige oude protestantse kerk gebouwd. Het was Napoleon die de onneembare vesting toch wist te veroveren. IJzendijke kwam hiermee enkele decennia onder Frans bestuur. De mooie molen net buiten het dorp staat er sinds 1841.
Tegenwoordig is van het drukke handelsstadje IJzendijke niet heel veel meer over. De enige handel in het dorp wordt nog gedreven in de lokale Jumbo aan de rand van het dorp, verder is het rustig en stil in de straatjes. Op het prachtige oude marktpleintje vind je een beeld van de schakende prins Maurits en het museum van IJzendijke. Hier krijg je de geschiedenis te horen van de reeks vestigen waar IJzendijke ooit toe behoorde. Voor de schakende Prins Maurits was IJzendijke van groot strategisch belang tijdens de Nederlandse opstand. Naast het mooie marktplein heeft IJzendijke nog een prachtige oude molen en een erg mooi oud kerkje.