Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Nisse

Nisse is een klein dorp in Zeeland met ongeveer 600 inwoners in de gemeente Borsele. Nisse is één van de zeventien plaatsen in Zeeland die een bescherm stads of dorpsgezicht hebben.

Nisse is één van de kleinste kernen in de gemeente Borsele maar volgens sommige de mooiste. Het prachtige oude centrum van het dorp bestaat uit een voormalige kasteelterrein. Nisse is ontstaan aan het begin van de dertiende eeuw op het voormalige eiland Zuid-Beveland aan het riviertje de Zwake. In deze periode heette het dorp nog Gerbennesse. Het centrum van Nisse is ten opzichte van deze periode niet ingrijpend veranderd. Zelfs de oude Vaete (dierendrinkplaats) is hier nog aanwezig.

De grote Gotische kerk stamt uit de vijftiende eeuw terwijl de karakteristieke kerktoren van Nisse een eeuw ouder is. Aan het dorpsplein op nummer 25 staat de vroegere kasteelhoeve van Nisse. De tuinen van deze stonden in vroeger erg goed bekend. Tegenwoordig zijn er slechts nog resten van over en kan men vaag de contouren van de waterpartijen en de verhogingen waarnemen. Midden op het plein staat een oude waterpomp uit de achttiende eeuw.

In Nisse staat het trekkermuseum dit is een museum van de De Oldtimer Trekkers en Motorenclub Midden Zeeland. In het museum worden hoofdzakelijk trekkers tentoongesteld van voor 1960 die gedeeltelijk of geheel zijn gerestaureerd. De stoomtrein die tussen Goes en Borsele rijdt stopt bij dit museum.

Aan de rand van Nisse in een authentieke boerderij is een kaasboerderij gevestigd. De koeien van deze boerderij lopen op de grond van Natuurmonumenten. Er wordt van de melk die deze koeien verschilleden soorten kaas gemaakt. daarnaast wordt er karnemelk, boter en roomijs van gemaakt. Deze producten zijn allemaal te verkrijgen in de winkel bij de boerderij. De kaasboerderij is bijna iedere dag geopend.

Hier ligt Nisse

Weersverwachting Nisse

vandaag
16° / 13°
morgen
17° / 11°
18 mei
18° / 13°
19 mei
18° / 12°
20 mei
17° / 11°
Meer weer van Nisse op klimaatinfo.nl

Meer informatie

klimaatinfo Zeeland
bezienswaardigheden in Zeeland
Nisse informatie
Zeeland informatie en tips
Zeeland voor beginners