Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Noordgouwe

Noordgouwe is een klein dorp in het centrale deel van het eiland Schouwen-Duiveland. Noordgouwe is één van de zeventien plaatsen in Zeeland die een beschermd dorps of stadsgezicht hebben.

Noordgouwe is een ringdorp dat aan het einde van de veertiende eeuw is ontstaan, het is daarmee één van de jongste dorpen op het eiland. Centraal in het dorp staat de Driekoningenkerk uit het tweede deel van de vijftiende eeuw. Deze kerk is één van de weinige dorpskerken in Nederland die nog omringt is met een gracht. Noordgouwe is tot de gemeente herindeling in 1961 een eigen gemeente geweest, hierna werd het dorp bij de gemeente Brouwershaven gevoegd. Tegenwoordig maakt het dorp deel uit van de gemeente Schouwen-Duiveland.

De belangrijkste reden dat Noordgouwe is toegevoegd aan de zeventien plaatsen met een beschermd stads of dorpsgezicht in Zeeland is het behoud van het dorp. Een ringdorp mag dan wel typisch Zeeuws zijn maar er zijn er nog maar weinig te vinden in deze provincie. Alleen in het naburige dorp Dreischor is er nog eenzelfde gracht te vinden in alle andere dorpen is deze gracht in de loop der jaren verdwenen.

Veel van de bezienswaardigheden in het dorp zijn in de loop der jaren al verdwenen. Het vroeger kasteel van het dorp is verbouwd tot boerderij en de houten korenmolen is afgebroken. In het voormalige ziekenhuis van Noordgouwe is tegenwoordig een kuuroord gevestigd. Bij het vroegere kasteeltje Huize de Pottere werd aan het einde van de zeventiende eeuw de Pottere Hofjes gebouwd. Deze huisjes die bestemd waren voor weduwen staan nog steeds in het dorp.

Hier ligt Noordgouwe

Weersverwachting Noordgouwe

vandaag
9° / 6°
morgen
10° / 6°
19 apr
10° / 9°
20 apr
10° / 8°
21 apr
10° / 7°
Meer weer van Noordgouwe op klimaatinfo.nl

Meer informatie

bezienswaardigheden in Zeeland
klimaatinfo Zeeland
streekgemeente Dreischor-Noordgouwe
Zeeland informatie en tips

Zeeland voor beginners