Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Sint-Maartensdijk

Sint-Maartensdijk is een klein stadje op het eiland Tholen in de provincie Zeeland. Het stadje ligt niet ver bij de Oosterschelde vandaan en heeft een speciale band met de Oranjes.

Sint-Maartensdijk of zoals ze in Zeeland zeggen Smerdiek is ontstaan in de middeleeuwen en werd in de dertiende eeuw een welvarend dorp met de komst van het Kasteel van Sint-Maartensdijk. Dit kasteel is jammer genoeg verloren gegaan en definitief gesloopt in de negentiende eeuw. Sinds de gemeente herindeling maakt Sint-Maartensdijk onderdeel uit van de Gemeente Tholen en is het gemeentehuis uit het stadje verdwenen. Enkele bezienswaardigheden in het stadje zijn het voormalige gemeentehuis, de molen De Nijverheid en de Sint-Maartenskerk.

De heerlijkheid Sint-Maartensdijk heeft al sinds de zestiende eeuw een nauwe band met de Koninklijke Familie. Tot op de dag van vandaag is Koningin Beatrix Vrouwe van Sint-Maartensdijk. Het kasteel van Sint-Maartensdijk was in het bezit van de Oranjes maar ze hebben er nooit gewoond. In het Voormalige gemeentehuis dat tevens met financiële hulp van de Prins Frederik Hendrik is gebouwd hangen nog steeds enkele zeventiende-eeuwse portretten van Koninklijke Familie. In 1996 was Sint-Maartensdijk samen met Bergen op Zoom gaststad voor Koninginnedag.

Hier ligt Sint-Maartensdijk

Weersverwachting Sint-Maartensdijk

vandaag
17° / 13°
morgen
17° / 12°
16 jun
18° / 13°
17 jun
18° / 16°
18 jun
18° / 13°
Meer weer van Sint-Maartensdijk op klimaatinfo.nl

Meer informatie