Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Sluis

Sluis is een oude vestingstad in Zeeuws-Vlaanderen net over de Belgische grens. Mede door zijn ligging net over de grens heeft sluis al vele tientallen jaren een grote aantrekkingskracht op Belgische toeristen. Mede hierdoor zijn iedere zondag de winkels geopend in Sluis.

Sluis is een oude stad die in de tweede helft van de dertiende eeuw is ontstaan ten tijden van Graaf jan I van Namen. De stad is ontstaan nadat het natuurgebied het Zwin verzandde het sindsdien onmogelijk om via deze manier Brugge te bereiken. Hierdoor waren de inwoners van Brugge genoodzaakt om voorhavens aan te leggen. Eén van deze voorhavens is het huidige Sluis. Sinds het begin van de negentiende eeuw heeft Sluis dankzij de Damse Vaart, die in opdracht van Napoleon is aangelegd, een directe waterverbinding met Brugge. In de wintermaanden kan er na een strenge vorst periode tussen deze twee plaatsen geschaatst worden.

Het meest opvallende gebouw in Sluis is het Belfort van Sluis. Het Belfort van Sluis is het enige Belfort dat zich binnen de landsgrenzen van Nederland bevind. Anders dan de Franse of Belgische belforten staat het Belfort van Sluis niet op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het bouw van het Belfort startte in de tweede helft van de vijftiende eeuw en werd in het begin van de zestiende eeuw voltooid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het Belfort verwoest. Na de oorlog was het Belfort van Sluis het enige historische gebouw in Sluis dat volledig in originele staat werd herbouwd.  In de klokkentoren van het Belfort staat een houten beeld dat ieder kwartier de klokken slaat. Het beeld is vernoemd naar Jantje van Sluis een volksheld uit de geschiedenis van Sluis.

Sluis is een leuke plaats om te bezoeken tijdens een vakantie in Zeeland. Als het weer wat minder is om naar het strand te gaan dat is Sluis een leuk alternatief. Van oudsher had Sluis de naam om voornamelijk uit sexshops te bestaan. Dit is echter al jaren niet meer het geval en tegenwoordig kan men heerlijk winkelen in Sluis. In de zomermaanden zijn er overal gezellige terrasjes te vinden waar je dan onder het genot van een Belgisch biertje tot rust kan komen. Sluis staat al jaren bekend om zijn hoge kwalitatieve horeca gelegenheden

Hier ligt Sluis

Weersverwachting Sluis

vandaag
4° / 1°
morgen
6° / 3°
6 dec
7° / 1°
7 dec
6° / 1°
8 dec
9° / 5°
Meer weer van Sluis op klimaatinfo.nl

Meer informatie