Weersverwachting Wemeldinge

vandaag
20° / 14°
morgen
21° / 15°
5 aug
19° / 16°
6 aug
21° / 15°
7 aug
21° / 14°

Wemeldinge

Waar ligt Wemeldinge?

Externe links

Tot 1992 moesten de schepen drie sluizen passeren alvorens verder het kanaal of de Oosterschelde op te varen. Door een aftakking in het kanaal kan de binnenscheepvaart rechtstreeks het kanaal of de Oosterschelde opvaren. De oude sluizen zijn nog zichtbaar in de jachthaven, maar hebben geen functie meer.

De Dorpsstraat met leilinden is een beschermd stadsgezicht. De huizen zijn gebouwd op een dijk en liggen hoger dan de omgeving, de tuinen aan de achterzijde liggen lager aan de voet van de dijk. Lang was de dorpsstraat een bedrijvige straat, de belangrijkste gebouwen zoals de bakker, kruidenier, herberg en gemeentehuis waren hier gevestigd. De ambachtslieden zijn weg, maar aan de gebouwen is de bedrijvigheid nog af te lezen. De 148 leilinden geven de straat een unieke uitstraling, zij zijn gepland in 1900 en worden jaarlijks gesnoeid om de unieke uitstraling te behouden.

De Sint Michielskerk staat op een Vliedberg, de toren stamt uit de 14e en het schip en koor uit de 15e eeuw. Een Vliedberg is een heuvel waarop in de 12e tot 14e eeuw een toren op werd gebouwd ter verdediging van het gebied. Ten oosten van de kerk ligt nog een vliedberg, deze is 12 meter hoog en daarmee de hoogste van Zeeland.

De vijver voor de kerk was een drinkplaats voor het vee, een “vaete” genoemd. Aan een zijde is een brede bestrate helling, zodat het vee makkelijk bij het water kon komen. De Fontijn in de vijver is een kunstwerk van Juul Kortekaas.

 Wemeldinge heeft twee molens, molen de Hoop uit 1866 en molen Aeolus uit 1869.

Foto's van Wemeldinge