Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Zierikzee

Zierikzee is een stad op het eiland Schouwen-Duiveland in de gemeente met dezelfde naam. Vanwege het dorpse karakter van Zierikzee hebben toch besloten om Zierikzee een plaatsje te geven op mooiste dorpjes.

De geschiedenis van Zierikzee gaat terug tot de tiende eeuw. Dit is het moment dat we het huidige Zierikzee voor het eerst in de geschiedenisboekjes tegenkomen. Het is pas sinds het einde van de dertiende eeuw dat we naam Zierikzee of een verbastering daarvan tegenkomen. Niet veel later in de dertiende eeuw kreeg Zierikzee zijn stadsrechten. Dit betekende in praktijk dat Zierikzee stadsmuren mocht bouwen, een markt mocht houden en dat het een stadsbestuur mocht samenstellen. Gekozen door de goede burgerij. Zierikzee kreeg zijn stadsrechten mede vanwege zijn strategische ligging in Zeeland. De gebouwde stadsmuren hebben de stad regelmatig beschermd tegen aanvallen van de Belgen en tijdens de Tachtigjarige Oorlog beschermde de stadsmuren de Geuzen tijdens het “beleg van Zierikzee”.

Ondanks het feit dat Zierikzee meerdere malen belegerd is en dat er verschillende grote branden hebben gewoed, heeft het historische centrum van de stad zijn karakteristieke karakter niet verloren. Het historische centrum wordt nog gedeeltelijk ommuurd door de oude stadsmuren met als toeristisch hoogtepunt de Nobelpoort, de Noordhavenpoort en de Zuidhavenpoort. Op de plaats waar vroeger de stadsmuren stonden is nu het slingerbos. Hier en daar zijn nog enkele oude resten van de stadsmuur te vinden. De oude grachten liggen er nog wel

Het letterlijk hoogtepunt van de stad is de Sint-Lievensmonstertoren, in de volksmond beter bekend als de “Dikke Toren”. Deze toren is een groot deel van het jaar opengesteld voor het publiek en kan beklommen worden. In de toren worden met regelmaat grote exposities gehouden en het uitzicht vanaf het dak is met helder weer prachtig.

Het belangrijkste religieuze gebouw van Zierikzee was de Nieuwe Kerk. Deze kerk is gebouwd in het begin van de negentiende eeuw ter vervanging van de in as gelegde Sint-Lievensmonsterkerk, waar alleen de toren nog van overeind staat. De Nieuwe kerk is een bijzonder neoclassicistisch bouwwerk dat niet helemaal op zijn plaats lijkt in het Zierikzee. Inmiddels is de Nieuwe Kerk ontwijd en niet meer als kerk in gebruik.

Andere bezienswaardigheden in Zierikzee zijn molen de Hoop, molen de Haas, het zestiende-eeuwse stadhuis van Zierikzee, Huis de Haan, het Gravensteen en de Oude Haven met daaromheen de oude huizen en woningen.

Hier ligt Zierikzee

Weersverwachting Zierikzee

vandaag
9° / 3°
morgen
9° / 7°
25 apr
10° / 7°
26 apr
11° / 6°
27 apr
17° / 8°
Meer weer van Zierikzee op klimaatinfo.nl

Meer informatie