Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hillegom

Een van de mooiste autoroutes die je in Nederland kunt rijden is de Bollenstreekroute. Er bestaan meerdere varianten van deze route, maar ze hebben als overeenkomst dat ze allemaal door het pittoreske Hillegom lopen.

Het is niet voor niets dat juist Hillegom een vaste waarde is binnen de verschillende routes die door de beroemde Hollandse bollenstreek gereden kunnen worden. Buurplaats Lisse is vanwege de Keukenhof meer bekend vanwege de bloembollen, maar Hillegom doet niets onder voor Lisse als het aankomt op het aantal velden waar je in het voorjaar kleurige bloemen kunt bewonderen. Iedere bloemsoort heeft zijn eigen bloeiperiode. De tulpen zijn het meest geliefd. Die zie je vanaf half april tot het einde van mei in de velden staan. Nacissen en hyacinten zijn over het algemeen wat eerder aan de beurt: van eind maart tot half of eind april. Dahlia’s staan vanaf half augustus tot medio oktober in bloei. Het doel is vooral om de bollen te kweken. Vandaar dat de bloemen op een gegeven moment gekopt worden. De bloemen worden er dan afgesneden, zodat de energie vooral gebruikt wordt om de bollen sneller te laten groeien.

Op basis van het aantal inwoners is Hillegom een twijfelgeval. Is het een stad of een dorp? Als we naar de grootte van de kern van Hillegom kijken en naar de regionale invloed, dan vinden wij een plaatsing op mooistedorpjes.nl gerechtvaardigd. Hillegom heeft een schattig centrum waarin een aantal gebouwen gezichtsbepalend zijn. Zo kun je niet om het prachtige gemeentehuis heen. De vrije ligging geven dit bouwwerk, dat ook wel bekend staat als het Hof van Hillegom, een extra statige uitstraling. De kern van het gebouw stamt uit het jaar 1483, waarmee het de leeftijd van vijf eeuwen ruimschoots gepasseerd heeft. Tegenover het gemeentehuis staat de protestantse Maartenskerk. Dit rijksmonument stamt uit 1929. De andere kerken in Hillegom stammen overigens ook uit de twintigste eeuw.

Het mooiste plekje in Hillegom is volgens ons het tegenover de Maartenskerk gelegen plein dat aan het begin van de Hoofdstraat ligt. Hier staan een aantal historische panden en een oude waterpomp. Een fraai pand is Het Klokgeveltje. Dit is één van de oudste nog bestaande huizen van Hillegom. Het huis zelf stamt uit 1634. De karakteristieke gevel stamt uit het jaar 1694.

Hier ligt Hillegom

Weersverwachting Hillegom

vandaag
16° / 15°
morgen
19° / 14°
15 jul
22° / 15°
16 jul
18° / 16°
17 jul
21° / 16°
Meer weer van Hillegom op klimaatinfo.nl

Meer informatie