Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Zuid-Holland

Mooiste dorpjes van Zuid-Holland

Zuid-Holland kent een grote historie en is al eeuwen lang economisch gezien een belangrijk deel van Nederland. Het is een van de dichtstbevolkte gebieden van de wereld.  Grote steden zoals Den Haag, Rotterdam, Leiden en Dordrecht liggen allemaal in dit gebied. Weinig ruimte meer voor kleine dorpjes op het platteland zou je zeggen. Zuid-Holland is echter ook de Zuid-Hollandse eilanden, de Biesbosch en nog vele prachtige andere natuurgebieden waar men in eerste instantie niet aan denkt bij de provincie Zuid-Holland. Onder de rook van Rotterdam, in de delta van de grootste Nederlandse rivieren, liggen prachtige dorpjes verscholen in het groen. Of het nu is aan de grote rivieren of in de polders tussen Leiden en Utrecht. In veel van deze dorpjes is het alsof de tijd heeft stilgestaan en ieder moment de deur van een huis kan open gaan om Ot en Sien binnen te roepen. Langs de Noordzeekust zijn er een aantal badplaatsen te vinden die zeker tot de mooiste dorpen en kleine stadjes van Zuid-Holland gerekend mogen worden.

Het voorjaar is een mooi moment om wat dorpen in Zuid-Holland te gaan verkennen. In de beroemde bollenstreek staan dan de bloembollen in bloei. Dit geeft een extra dimensie aan een dagje toeren door deze geweldige provincie.

Brielle

Zuid-Holland

Brielle, vroeger bekend als Den Briel, ligt in Zuid-Holland. In vroegere eeuwen lag Brielle aan een belangrijke waterweg naar Rotterdam. Tegenwoordig ligt het nog steeds wel aan het water, maar de economische functie is al sinds lange tijd vervlogen.

Den Bommel

Zuid-Holland

Op slechts enkele kilometers van Stad aan ’t Haringvliet ligt het dorp den Bommel in de gemeente Goeree Overflakkee. In het dorp ligt een klein haventje en er is een standbeeld te vinden van Heer Ollie B. Bommel.

Haastrecht

Zuid-Holland

Haastrecht is volgens wikipedia een stad in Zuid-Holland. Met een inwoneraantal van nog geen 5000 zielen mag in onze ogen een plaats geen stad heten, vandaar een plekje op mooistedorpjes.nl

Hellevoetsluis

Zuid-Holland

Hellevoetsluis is een mooi stadje (met dorpse mentaliteit) in de provincie Zuid-Holland. Het is gelegen aan de Haringvliet. Hellevoetsluis dankt zijn bestaan vooral aan de ligging aan het water.

Hillegom

Zuid-Holland

Een van de mooiste autoroutes die je in Nederland kunt rijden is de Bollenstreekroute. Er bestaan meerdere varianten van deze route, maar ze hebben als overeenkomst dat ze allemaal door het pittoreske Hillegom lopen.

Katwijk aan Zee

Zuid-Holland

Katwijk aan Zee is een woonkern in de gemeente Katwijk en ligt in de provincie Zuid-Holland. Zoals de naam zegt, ligt Katwijk aan Zee direct aan de Noordzee en is daardoor een van de vele badplaatsen langs de kust van Nederland. Katwijk aan Zee is omgeven door brede duinstroken die allen beschermd natuurgebied zijn waar je mooie wandel- en fietstochten kunt maken.

Kinderdijk

Zuid-Holland

Het dorp Kinderdijk ligt in Zuid-Holland en is wereldwijd bekend vanwege de Kinderdijkse Molens. Deze 19 windmolens staan sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en vormen een belangrijke toeristische attractie in Nederland.

Leimuiden

Zuid-Holland

Leimuiden is een dorp in het Groene Hart. Het dorp ligt in het uiterste noorden van Zuid-Holland op de grens met Noord-Holland. Het dorp behoort tot de gemeente Kaag en Braassem en ligt aan de rivier de Drecht.

Maassluis

Zuid-Holland

Waarschijnlijk zal de plaatsing van Maassluis op de site mooistedorpjes.nl de nodige discussie opleveren. Want deze gemeente met een volgens onze mening dorpachtige kern wordt vooral een stad genoemd.

Nieuwpoort

Zuid-Holland

Nieuwpoort is een klein stadje in de oostelijke deel van de provincie Zuid-Holland in de gemeente Molenwaard. Nieuwpoort ligt aan de rivier de Lek niet ver van de grens met de provincie Utrecht.

Noordwijk

Zuid-Holland

Over het plaatsen van Noordwijk op deze site heeft er intern wat discussie plaatsgevonden. Terecht, want wie de rij met appartementen en hotels langs de kuststrook bekijkt die zal niet snel in vervoering raken.

Oegstgeest

Zuid-Holland

Oegstgeest is een buurgemeente van de Zuid-Hollandse stad Leiden en heeft tal van elementen die het een mooi dorp maken, zoals verschillende monumentale woningen. Een deel van Oegstgeest is een beschermd dorpsgezicht.

Ooltgensplaat

Zuid-Holland

Ooltgensplaat is een dorp in de gemeente Goeree-Overflakkee in de provincie Zuid-Holland. Het dorp is ontstaan uit een kleiplaat waar gras begon te groeien. Dit gors was in 1481 zover opgeslibd dat de eigenaar, Adolf van Kleef een brief bezegelde waarin hij toestemming geeft om “Oeltgensplaat” in te polderen.

Oud Ade

Zuid-Holland

In de provincie Zuid-Holland ligt het dorp Oud Ade. Het dorp maakt sinds 1 januari 2009 deel uit van de gemeente Kaag en Braassem. Daarvoor was het onderdeel van de gemeente Alkemade. Het dorp is gesitueerd in het noorden van de provincie.

Ouddorp

Zuid-Holland

Ouddorp behoort tot de allerbeste badplaatsen aan de Nederlandse Noordzeekust. Het dorp kent vele kilometers aan prachtige zandstranden waar je op zomerse dagen heerlijk kunt vertoeven.

Rijpwetering

Zuid-Holland

In het noordelijk deel van de provincie Zuid-Holland ligt het dorp Rijpwetering. Het van oorsprong vooral veeteeltdorp maakte tot 1 januari 2009 deel uit van de gemeente Alkemade en daarna ging het deel uitmaken van de gemeente Kaag en Braassem.

Sommelsdijk

Zuid-Holland

Sommelsdijk is het grootste dorp op het eiland Goeree-Overflakkee. Het is vastgegroeid aan Middelharnis, waardoor het lijkt alsof het één dorp is.

Stad aan 't Haringvliet

Zuid-Holland

Stad aan ‘t Haringvliet is anders dan de naam doet vermoeden een klein dorp in de gemeente Middelharnis. Dankzij de prachtige oude haven van het dorp behoort het tot één van de mooiste dorpjes van Zuid-Holland.

Ter Aar

Zuid-Holland

In de gemeente Nieuwkoop, dat in het noordoosten van de provincie Zuid-Holland ligt, kun je het dorp Ter Aar vinden. Lange tijd was het dorp een zelfstandige gemeente tot het in 2007 deel ging uitmaken van de gemeente Nieuwkoop.

Warmond

Zuid-Holland

In noorden, meer aan de westelijke zijde van de provincie Zuid-Holland, ligt het dorp Warmond. Sinds 1 januari 2006 maakt het dorp na een herindeling met de gemeenten Sassenheim en Voorhout deel uit van de gemeente Teylingen.