Zuid-Holland

Nederland

Zuid-Holland kent een grote historie en is al eeuwen lang economisch gezien een belangrijk deel van Nederland. Het is een van de dichtstbevolkte gebieden van de wereld.  Grote steden zoals Den Haag, Rotterdam, Leiden en Dordrecht liggen allemaal in dit gebied. Weinig ruimte meer voor kleine dorpjes op het platteland zou je zeggen. Zuid-Holland is echter ook de Zuid-Hollandse eilanden, de Biesbosch en nog vele prachtige andere natuurgebieden waar men in eerste instantie niet aan denkt bij de provincie Zuid-Holland. Onder de rook van Rotterdam, in de delta van de grootste Nederlandse rivieren, liggen prachtige dorpjes verscholen in het groen. Of het nu is aan de grote rivieren of in de polders tussen Leiden en Utrecht. In veel van deze dorpjes is het alsof de tijd heeft stilgestaan en ieder moment de deur van een huis kan open gaan om Ot en Sien binnen te roepen. Langs de Noordzeekust zijn er een aantal badplaatsen te vinden die zeker tot de mooiste dorpen en kleine stadjes van Zuid-Holland gerekend mogen worden.

Het voorjaar is een mooi moment om wat dorpen in Zuid-Holland te gaan verkennen. In de beroemde bollenstreek staan dan de bloembollen in bloei. Dit geeft een extra dimensie aan een dagje toeren door deze geweldige provincie.

Brielle

Brielle, vroeger bekend als Den Briel, ligt in Zuid-Holland. In vroegere eeuwen lag Brielle aan een belangrijke waterweg naar Rotterdam. Tegenwoordig ligt het nog steeds wel aan het water, maar de economische functie is al sinds lange tijd vervlogen.

Het Brielse meer dient alleen nog maar als recreatiegebied. Het is hier prachtig wandelen en er wordt ook veel aan watersport gedaan. Daarnaast is Brielle ook onderdeel van de grote Europese wandelroute E9. Deze wandelroute kun je helemaal vanaf Portugal volgen tot aan de Baltische staten en loopt dus ook door Brielle.

» meer over Brielle

Den Bommel

Op slechts enkele kilometers van Stad aan ’t Haringvliet ligt het dorp den Bommel in de gemeente Goeree Overflakkee. In het dorp ligt een klein haventje en er is een standbeeld te vinden van Heer Ollie B. Bommel.

Het dorp is ontstaan op de plaats waar in de 15de eeuw de heerlijkheid Sint Adolfsland was. Door zalmvisserij groeide het dorp langzaam uit tot een welvarend dorp dat in het begin van de 19de eeuw een zelfstandige gemeente werd. Tot de gemeentelijke herindeling van 1966 bleef het deze zelfstandigheid behouden. Hierna werd het dorp samen met de dorpen Oude-Tonge, Ooltgensplaat toegevoegd een de gemeente Oostflakkee. Het mooiste gebouw van het dorp is de kerk die uit de 17de eeuw stamt. Net buiten het dorp ligt de molen de Bommelaer. Deze gerestaureerde molen kan als hij draait bezocht worden.

» meer over Den Bommel

Haastrecht

Haastrecht is volgens wikipedia een stad in Zuid-Holland. Met een inwoneraantal van nog geen 5000 zielen mag in onze ogen een plaats geen stad heten, vandaar een plekje op mooistedorpjes.nl

Haastrecht is aan het begin van de twaalfde eeuw ontstaan op de plek waar de Vlist in de Hollandse IJssel uitmondt. Toen heette Haastrecht nog Havekesdrecht. De nederzetting ontstond waarschijnlijk rond het jaar 1108. In een later stadium is er een kasteel gebouwd, dat inmiddels al lang verdwenen is. Haastrecht kreeg in 1396 stadsrechten. Vandaar dat men het waarschijnlijk nu nog steeds over een stad heeft.

» meer over Haastrecht

Hellevoetsluis

Hellevoetsluis is een mooi stadje (met dorpse mentaliteit) in de provincie Zuid-Holland. Het is gelegen aan het haringvliet. Hellevoetsluis dankt zijn bestaan vooral aan de ligging aan het water.

Nadat in de 14e eeuw het gebied rondom Hellevoetsluis werd ingepolderd werden al gauw de eerste huizen gebouwd en ontstond er een levendig vissers en landbouw dorp. In de 17e eeuw ten tijden van de 80-jarige oorlog werd Hellevoetsluis belangrijker en als vestingstadje versterkt zodat de marine er een veilige haven zou kunnen hebben. Er kwam een stadsmuur en Hellevoetsluis werd nog belangrijker in de regio. Het was zelfs de plaats waar Piet Heyn zijn zilvervloot aan wal bracht. De marine functie bleef belangrijk in de stad en deze functie heeft het stadje tot en met de Tweede wereldoorlog behouden.

» meer over Hellevoetsluis

Hillegom

Een van de mooiste autoroutes die je in Nederland kunt rijden is de Bollenstreekroute. Er bestaan meerdere varianten van deze route, maar ze hebben als overeenkomst dat ze allemaal door het pittoreske Hillegom lopen.

Het is niet voor niets dat juist Hillegom een vaste waarde is binnen de verschillende routes die door de beroemde Hollandse bollenstreek gereden kunnen worden. Buurplaats Lisse is vanwege de Keukenhof meer bekend vanwege de bloembollen, maar Hillegom doet niets onder voor Lisse als het aankomt op het aantal velden waar je in het voorjaar kleurige bloemen kunt bewonderen. Iedere bloemsoort heeft zijn eigen bloeiperiode. De tulpen zijn het meest geliefd. Die zie je vanaf half april tot het einde van mei in de velden staan. Nacissen en hyacinten zijn over het algemeen wat eerder aan de beurt: van eind maart tot half of eind april. Dahlia’s staan vanaf half augustus tot medio oktober in bloei. Het doel is vooral om de bollen te kweken. Vandaar dat de bloemen op een gegeven moment gekopt worden. De bloemen worden er dan afgesneden, zodat de energie vooral gebruikt wordt om de bollen sneller te laten groeien.

» meer over Hillegom

Kinderdijk

Het dorp Kinderdijk ligt in Zuid-Holland en is wereldwijd bekend vanwege de Kinderdijkse Molens. Deze 19 windmolens staan sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en vormen een belangrijke toeristische attractie in Nederland.

Kinderijk ligt op een hoek waar de Lek en de Noord samenkomen. Al sinds de middeleeuwen wordt hier op intensieve wijze aan watermanagement gedaan. In en rondom het dorp vind je een groot aantal dijken, opslagreservoirs en pompstations. Sommige aanbieders van excursies nemen dit onderdeel mee bij een bezoek aan Kinderdijk, het gros van de toeristen ziet echter niet meer dan de molens. Heb je geen zin om tijdens je bezoek aan Kinderdijk in de rij te staan dan doe je er goed aan om van te voren je kaartjes online te bestellen.

» meer over Kinderdijk

Leimuiden

Leimuiden is een dorp in het Groene Hart. Het dorp ligt in het uiterste noorden van Zuid-Holland op de grens met Noord-Holland. Het dorp behoort tot de gemeente Kaag en Braassem en ligt aan de rivier de Drecht.

In Leimuiden wonen ongeveer 4000 mensen. Wat het een relatief groot dorp maakt. Hier merk je overigens, maar weinig van tijdens een wandelingetje door het dorp. Het dorp heeft een klein stadscentrum met wat wallen waar je een korte leuke wandeling kunt maken. Je kunt dan je auto het beste op het dorpsplein zetten en vandaar je kleine dorpswandeling maken. Via het stadsparkje zal je uiteindelijk weer uitkomen bij de rivier de Drecht en zie je ophaalbrug bij het restaurant de Rozenboom. Via de dorpsstraat kun je dan weer teruglopen naar het dorpsplein. Een wandeling die alles bij elkaar ongeveer twintig minuten in beslag zal nemen. Wil je meer van Leimuiden en zijn omgeving zien dan kun je het beste een fietstocht in de omgeving maken.

» meer over Leimuiden

Maassluis

Waarschijnlijk zal de plaatsing van Maassluis op de site mooistedorpjes.nl de nodige discussie opleveren. Want deze gemeente met een volgens onze mening dorpachtige kern wordt vooral een stad genoemd.

Over het verschil tussen een stad en een dorp hebben wij als auteurs geregeld een discussie met onze bezoekers. Het is bij velen onbekend dat er tegenwoordig geen officiële criteria meer zijn voor een stad. Stadsrechten of andere privileges bestaan niet meer. Op basis van inwoneraantal zou je nog kunnen stellen dat Maassluis groot genoeg is voor een stad. Maar om een lang verhaal kort te houden: op het moment dat wij door de historische kern van Maassluis lopen dan bekruipt ons het gevoel dat we in een schattig dorp wandelen. Een dorp dat nabij de steden Rotterdam en Den Haag ligt. Misschien was het beter geweest als we de site ‘mooiste dorpjes en kleine stadjes’ genoemd hadden.

» meer over Maassluis

Nieuwpoort

Nieuwpoort is een klein stadje in de oostelijke deel van de provincie Zuid-Holland in de gemeente Molenwaard. Nieuwpoort ligt aan de rivier de Lek niet ver van de grens met de provincie Utrecht.

Nieuwpoort is één van de oudste stadjes van Nederland, de stadsrechten stammen uit 1283. Deze rechten werden aan de stad ontleent vanwege zijn ligging aan de Lek op de grens van Holland en het Sticht Utrecht. Doordat Nieuwpoort stadrechten kreeg konden er wallen met poorten en grachten gebouwd worden om de stad te verdedigen. Hoe de wallen van Nieuwpoort er precies hebben uitgezien is lastig te bepalen maar zeker is dat ze er geweest zijn. In de zeventiende eeuw zijn er nieuwe wallen rond Nieuwpoort aangebracht. Mede hierdoor werd Nieuwpoort opgenomen in de Oude Hollandse Waterlinie.

» meer over Nieuwpoort

Noordwijk

Over het plaatsen van Noordwijk op deze site heeft er intern wat discussie plaatsgevonden. Terecht, want wie de rij met appartementen en hotels langs de kuststrook bekijkt die zal niet snel in vervoering raken.

Tijdens mijn bezoek aan Noordwijk, tijdens een van de warmste winterdagen ooit, heb ik besloten dat deze drukbezochte plaats toch een plekje tussen de mooiste dorpjes in Zuid-Holland verdient. Dat is mede gebaseerd op het feit dat Noordwijk niet alleen uit de badplaats Noordwijk aan Zee bestaat, maar er ook een historische dorpskern iets verder landinwaarts ligt die Noordwijk-Binnen heeft. Dit charmante hart van Noordwijk lijkt in niets op de boulevard van Noordwijk aan Zee. De oude kern van Noordwijk-Binnen is zo mooi dat op basis van de Monumentenwet een beschermd dorpsgezicht is. Als je hier rondloopt dan waan je je soms in lang vervlogen tijden.

Een noemenswaardige bezienswaardigheid in Noordwijk-Binnen is de Sint-Jeroenskerk. Deze centraal in het dorp gebouwde rooms-katholieke kerk is gebouwd op de plek waar het onthoofde lichaam van Jeroen van Noordwijk, beter bekend als Sint-Jeroen, is gevonden. Deze Schotse priester en missionaris is hier in het jaar 856 door de Vikingen onthoofd. Tijdens de graafwerkzaamheden voor de kerk, zo rond het jaar 1300, is een schedel gevonden waarvan men aanneemt dat deze aan Sint-Jeroen toebehoorde. Deze schedel is daarna als reliek in de kerk bewaard.

» meer over Noordwijk

Oegstgeest

Oegstgeest is een buurgemeente van de Zuid-Hollandse stad Leiden en heeft tal van elementen die het een mooi dorp maken, zoals verschillende monumentale woningen. Een deel van Oegstgeest is een beschermd dorpsgezicht.

Waarschijnlijk dat de naam Oegstgeest je bekend in de oren klinkt. Dat is misschien dankzij een van de beroemdste inwoners die het plaatsje gekend heeft: de Nederlandse schrijver en beeldend kunstenaar Jan Wolkers. Deze markante man is geboren in Oegstgeest en in 2007 overleden op het eiland Texel. Een van zijn eerste romans was ‘Terug naar Oegstgeest. Hij schreef dit boek in 1965. De jeugd van Wolkers in het dorp Oegstgeest staat centraal in het verhaal. Om het hoofdstuk gaat hij in zijn gedachte terug naar Oegstgeest. In Oegstgeest is in 2017 een blijvende herinnering aan Wolkers aangebracht: een muurgedicht tegenover het huis waar hij geboren werd. Op de zijmuur van de Deutzstraat 7 kun je het gedicht ‘De Herinnering’ als muurkunst terugvinden.

» meer over Oegstgeest

Ooltgensplaat

Ooltgensplaat is een dorp in de gemeente Goeree-Overflakkee in de provincie Zuid-Holland. Het dorp is ontstaan uit een kleiplaat waar gras begon te groeien. Dit gors was in 1481 zover opgeslibd dat de eigenaar, Adolf van Kleef een brief bezegelde waarin hij toestemming geeft om “Oeltgensplaat” in te polderen.

Er werd een 21 meter brede en 3 meter hoge ringdijk aangelegd. Omdat alleen in de zomermaanden het gors bewoonbaar was, werd in 1482 een dijk aangelegd. Na de inpoldering werd gestart met akkerbouw. Ooltgensplaat is een kerkkringdorp. Aan een kant vind je de haven en het havenkanaal naar het Volkenrak. De kerk uit 1847, ligt aan de andere kant van het dorp. Deze kerk is gebouwd op de fundamenten van twee voorgaande kerken. Het oude raadhuis, gebouwd in 1617-1618, is het oudste pand in zijn soort van Goeree-Overflakkee.

» meer over Ooltgensplaat

Oud Ade

In de provincie Zuid-Holland ligt het dorp Oud Ade. Het dorp maakt sinds 1 januari 2009 deel uit van de gemeente Kaag en Braassem. Daarvoor was het onderdeel van de gemeente Alkemade. Het dorp is gesitueerd in het noorden van de provincie.

Oud Ade telt nog geen 1.000 inwoners. Wat betreft het inwonersaantal voldoet het dorp al volledig aan een belangrijk criterium voor een plek op de website met mooiste dorpjes. Daarnaast heeft het dorp nog een aantal elementen waardoor een vermelding hier wat ons betreft volledig wordt gelegitimeerd.
Zo heeft Oud Ade een aantal bouwwerken die onlosmakelijk zijn verbinden met het polderlandschap waar het dorp deel van uitmaakt. Ondanks dat het dorp is ontstaan in de negentiende eeuw heeft het een zeer authentiek karakter voor deze contreien door bijvoorbeeld de poldermolens, waarvan enkele zeer oud en interessant zijn.  Door Oud Ade te bezoeken leer je meer over het prachtige polderlandschap waar het dorpje onderdeel van is.

» meer over Oud Ade

Ouddorp

Ouddorp behoort tot de allerbeste badplaatsen aan de Nederlandse Noordzeekust. Het dorp kent vele kilometers aan prachtige zandstranden waar je op zomerse dagen heerlijk kunt vertoeven.

Het hoeft niet persé zomers weer zijn om van Ouddorp te genieten. Als je een beetje beschut ligt kan het zelfs bij temperaturen tussen de 15 en 20 graden al zeer aangenaam zijn om te zonnebaden op de Noordzeestranden. Gelukkig maar, want het klimaat van Ouddorp zorgt ervoor dat het aantal zomerse dagen beperkt is. In het voorjaar zorgt het relatief koele zeewater ervoor dat de temperaturen nog enigszins getemperd worden. In de zomer is Ouddorp op z’n fijnst qua weer. Het voordeel dat je hier hebt is dat het niet zo gemakkelijk té warm wordt. Het is meestal heerlijk vertoeven hier in de zomermaanden. De stranden en de duingebieden zijn ook als het niet warm is heerlijk om te recreëren. Je kunt hier het hele jaar heerlijk uitwaaien op de aangename zandstranden.

» meer over Ouddorp

Rijpwetering

In het noordelijk deel van de provincie Zuid-Holland ligt het dorp Rijpwetering. Het van oorsprong vooral veeteeltdorp maakte tot 1 januari 2009 deel uit van de gemeente Alkemade en daarna ging het deel uitmaken van de gemeente Kaag en Braassem.

In totaal telt het dorp zo’n 1.600 inwoners en heeft ook een fraaie dorpskern dat wordt gekenmerkt door het gelijknamige kanaal ‘Rijpwetering’, enkele authentieke huizen en de kerk. Hiermee heeft het een pittoresk dorpsaanzicht met een authentieke uitstraling van een dorp dat typerend is voor het hier voorkomende polderlandschap. De naam Rijpwetering is toe schrijven aan de ontginning van de woestenij omstreeks het jaar 1300. Rijpe gronden werden toen afgewaterd via een zogenoemde ‘wetering’.  Dit is dus ook het begin van de periode dat mensen zich hier vestigden. Hiermee is het een dorp in de regio dat een lange geschiedenis kent en soms ook een belangrijke rol had in deze lange geschiedenis. Zo hebben de watergeuzen hier nog een onderkomen gehad ten tijde van het Leids ontzet. Deze lange geschiedenis heeft geresulteerd in een dorp met vele monumentale panden dat zeer authentiek oogt.

» meer over Rijpwetering

Stad aan 't Haringvliet

Stad aan ‘t Haringvliet is anders dan de naam doet vermoeden een klein dorp in de gemeente Middelharnis. Dankzij de prachtige oude haven van het dorp behoort het tot één van de mooiste dorpjes van Zuid-Holland.

Er is een kleine oude haven in het centrum van het dorp. Net buiten het dorp vind je een grotere nieuwe jachthaven genaamd Atlantica. Ten westen van deze jachthaven is het zandstrand van Stad aan ’t Haringvliet te vinden. Bij de jachthaven is een grote winkel te vinden en zijn voldoende faciliteiten te vinden. Aan de haven vind je ook het theehuis “Aandehaven” dat in de zomermaanden van dinsdag tot en met zondag is geopend, in de wintermaanden is het echter alleen in de weekenden geopend. De dorpelingen dragen hier de naam Stadtenaren.

» meer over Stad aan 't Haringvliet

Ter Aar

In de gemeente Nieuwkoop, dat in het noordoosten van de provincie Zuid-Holland ligt, kun je het dorp Ter Aar vinden. Lange tijd was het dorp een zelfstandige gemeente tot het in 2007 deel ging uitmaken van de gemeente Nieuwkoop.

Het dorp telt nog geen 10.000 inwoners en ook wordt Ter Aar al genoemd sinds 1788. Hiervoor was er in dit gebied het dorp Langeraar dat werd weggespoeld nadat de dijk bij het Braassemermeer openbrak. Later kwam er aan de dam in de Aar het dorp ter Aar. Een lange geschiedenis van meerdere dorpen in dit gebied gaat vooraf aan de stichting van het huidige Ter Aar. Het relatief kleine aantal inwoners samen met de sporen van deze geschiedenis maken van Ter Aar een dorp dat niet mag ontbreken op onze website. Kenmerkend voor het dorp is het Aarkanaal dat zeer aanwezig is in het polderlandschap rond Ter Aar.

» meer over Ter Aar

Warmond

In noorden, meer aan de westelijke zijde van de provincie Zuid-Holland, ligt het dorp Warmond. Sinds 1 januari 2006 maakt het dorp na een herindeling met de gemeenten Sassenheim en Voorhout deel uit van de gemeente Teylingen.

Het dorp heeft ongeveer 5000 inwoners en bovendien staat de oude dorpskern in de boeken als officieel beschermd dorpsgezicht. Deze twee factoren alleen al zorgen ervoor dat Warmond niet mag ontbreken op onze website van mooiste dorpjes. Tal van prachtige oude monumenten sieren de straten van de dorpskern op. Warmond heeft dan ook een lange geschiedenis die te danken is aan haar ligging aan de Kagerplassen waardoor het dorp een belangrijke handelspositie had. Ooit was het dorp ontstaan op een oude duin. De duinen die zo’n 5000 jaar eerder waren ontstaan boden door de hogere ligging bescherming voor de mensen die zich hier vestigden. De eerste nederzettingen in dit gebied dateren uit de vijfde eeuw en in de negende eeuw wordt de naam Warmond voor het eerst in geschriften vermeld.

» meer over Warmond