Zuid-Holland

Nederland

Zuid-Holland kent een grote historie en is al eeuwen lang economisch gezien een belangrijk deel van Nederland. Het is een van de dichts bevolkte gebieden van de wereld en een van de meest geïndustrialiseerde gebieden van de wereld.  Grote steden zoals Den Haag, Rotterdam, Leiden en Dordrecht liggen allemaal in dit gebied. Weinig ruimte meer voor kleine dorpjes op het platteland zou je zeggen. Zuid-Holland is echter ook de Zuid-Hollandse eilanden, de Biesbosch en nog vele prachtige andere natuurgebieden waar men in eerste instantie niet aan denkt bij de provincie Zuid-Holland. Onder de rook van Rotterdam in de delta van de grootste Nederlandse rivieren liggen prachtige dorpjes verscholen in het groen. Of het nu is aan de grote rivieren of in de polders tussen Leiden en Utrecht. In veel van deze dorpjes is het alsof de tijd heeft stilgestaan en ieder moment de deur van een huis kan open gaan om Ot en Sien binnen te roepen.

Brielle

Brielle, vroeger bekend als Den Briel, ligt in Zuid-Holland. In vroegere eeuwen lag Brielle aan een belangrijke waterweg naar Rotterdam. Tegenwoordig ligt het nog steeds wel aan het water, maar de economische functie is al sinds lange tijd vervlogen.

Het Brielse meer dient alleen nog maar als recreatiegebied. Het is hier prachtig wandelen en er wordt ook veel aan watersport gedaan. Daarnaast is Brielle ook onderdeel van de grote Europese wandelroute E9. Deze wandelroute kun je helemaal vanaf Portugal volgen tot aan de Baltische staten en loopt dus ook door Brielle.

» meer over Brielle

Den Bommel

Op slechts enkele kilometers van Stad aan ’t Haringvliet ligt het dorp den Bommel in de gemeente Oostflakkee aan het Haringvliet. In het dorp ligt een klein haventje en er is een standbeeld te vinden van Heer Ollie B. Bommel.

Het dorp is ontstaan op de plaats waar in de 15de eeuw de heerlijkheid Sint Adolfsland was. Door zalmvisserij groeide het dorp langzaam uit tot een welvarend dorp dat in het begin van de 19de eeuw een zelfstandige gemeente werd. Tot de gemeentelijke herindeling van 1966 bleef het deze zelfstandigheid behouden. Hierna werd het dorp samen met de dorpen Oude-Tonge, Ooltgensplaat toegevoegd een de gemeente Oostflakkee. Het mooiste gebouw van het dorp is de kerk die uit de 17de eeuw stamt. Net buiten het dorp ligt de molen de Bommelaer.

» meer over Den Bommel

Haastrecht

Haastrecht is volgens wikipedia een stad in Zuid-Holland. Met een inwoneraantal van nog geen 5000 zielen mag in onze ogen een plaats geen stad heten, vandaar een plekje op mooistedorpjes.nl

Haastrecht is aan het begin van de twaalfde eeuw ontstaan op de plek waar de Vlist in de Hollandse IJssel uitmondt. Toen heette Haastrecht nog Havekesdrecht. De nederzetting ontstond waarschijnlijk rond het jaar 1108. In een later stadium is er een kasteel gebouwd, dat inmiddels al lang verdwenen is. Haastrecht kreeg in 1396 stadsrechten. Vandaar dat men het waarschijnlijk nu nog steeds over een stad heeft.

» meer over Haastrecht

Hellevoetsluis

Hellevoetsluis is een mooi stadje (met dorpse mentaliteit) in de provincie Zuid-Holland. Het is gelegen aan het haringvliet. Hellevoetsluis dankt zijn bestaan vooral aan de ligging aan het water.

Nadat in de 14e eeuw het gebied rondom Hellevoetsluis werd ingepolderd werden al gauw de eerste huizen gebouwd en ontstond er een levendig vissers en landbouw dorp. In de 17e eeuw ten tijden van de 80-jarige oorlog werd Hellevoetsluis belangrijker en als vestingstadje versterkt zodat de marine er een veilige haven zou kunnen hebben. Er kwam een stadsmuur en Hellevoetsluis werd nog belangrijker in de regio. Het was zelfs de plaats waar Piet Heyn zijn zilvervloot aan wal bracht. De marine functie bleef belangrijk in de stad en deze functie heeft het stadje tot en met de Tweede wereldoorlog behouden.

» meer over Hellevoetsluis

Kinderdijk

Het dorp Kinderdijk ligt in Zuid-Holland en is wereldwijd bekend vanwege de Kinderdijkse Molens. Deze 19 windmolens staan sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en vormen een belangrijke toeristische attractie in Nederland.

Kinderijk ligt op een hoek waar de Lek en de Noord samenkomen. Al sinds de middeleeuwen wordt hier op intensieve wijze aan watermanagement gedaan. In en rondom het dorp vind je een groot aantal dijken, opslagreservoirs en pompstations. Sommige aanbieders van excursies nemen dit onderdeel mee bij een bezoek aan Kinderdijk, het gros van de toeristen ziet echter niet meer dan de molens. Heb je geen zin om tijdens je bezoek aan Kinderdijk in de rij te staan dan doe je er goed aan om van te voren je kaartjes online te bestellen.

» meer over Kinderdijk

Nieuwpoort

Nieuwpoort is een klein stadje in de oostelijke deel van de provincie Zuid-Holland in de gemeente Molenwaard. Nieuwpoort ligt aan de rivier de Lek niet ver van de grens met de provincie Utrecht.

Nieuwpoort is één van de oudste stadjes van Nederland, de stadsrechten stammen uit 1283. Deze rechten werden aan de stad ontleent vanwege zijn ligging aan de Lek op de grens van Holland en het Sticht Utrecht. Doordat Nieuwpoort stadrechten kreeg konden er wallen met poorten en grachten gebouwd worden om de stad te verdedigen. Hoe de wallen van Nieuwpoort er precies hebben uitgezien is lastig te bepalen maar zeker is dat ze er geweest zijn. In de zeventiende eeuw zijn er nieuwe wallen rond Nieuwpoort aangebracht. Mede hierdoor werd Nieuwpoort opgenomen in de Oude Hollandse Waterlinie.

» meer over Nieuwpoort

Stad aan 't Haringvliet

Stad aan ‘t Haringvliet is anders dan de naam doet vermoeden een klein dorp in de gemeente Middelharnis. Dankzij de prachtige oude haven van het dorp behoort het tot één van de mooiste dorpjes van Zuid-Holland.

Er is een kleine oude haven in het centrum van het dorp. Net buiten het dorp vind je een grotere nieuwe jachthaven genaamd Atlantica. Ten westen van deze jachthaven is het zandstrand van Stad aan ’t Haringvliet te vinden. Bij de jachthaven is een grote winkel te vinden en zijn voldoende faciliteiten te vinden. Aan de haven vind je ook het theehuis “Aandehaven” dat in de zomermaanden van dinsdag tot en met zondag is geopend, in de wintermaanden is het echter alleen in de weekenden geopend. De dorpelingen dragen hier de naam Stadtenaren.

» meer over Stad aan 't Haringvliet