Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Rijpwetering

In het noordelijk deel van de provincie Zuid-Holland ligt het dorp Rijpwetering. Het van oorsprong vooral veeteeltdorp maakte tot 1 januari 2009 deel uit van de gemeente Alkemade en daarna ging het deel uitmaken van de gemeente Kaag en Braassem.

In totaal telt het dorp zo’n 1.600 inwoners en heeft ook een fraaie dorpskern dat wordt gekenmerkt door het gelijknamige kanaal ‘Rijpwetering’, enkele authentieke huizen en de kerk. Hiermee heeft het een pittoresk dorpsaanzicht met een authentieke uitstraling van een dorp dat typerend is voor het hier voorkomende polderlandschap. De naam Rijpwetering is toe schrijven aan de ontginning van de woestenij omstreeks het jaar 1300. Rijpe gronden werden toen afgewaterd via een zogenoemde ‘wetering’.  Dit is dus ook het begin van de periode dat mensen zich hier vestigden. Hiermee is het een dorp in de regio dat een lange geschiedenis kent en soms ook een belangrijke rol had in deze lange geschiedenis. Zo hebben de watergeuzen hier nog een onderkomen gehad ten tijde van het Leids ontzet. Deze lange geschiedenis heeft geresulteerd in een dorp met vele monumentale panden dat zeer authentiek oogt.

Enkele van de bezienswaardigheden in de oude kern zijn het centrum van het dorp, dat wordt gekenmerkt door de prachtige brug die beide oevers van het ‘Rijpwetering kanaal’ met elkaar verbindt. Ook vind je enkele mooie oude boten die het kanaalaanzicht compleet maken. Belangrijke bezienswaardigheden rond het dorp zijn natuurlijk de poldermolens die hier veelvuldig aanwezig zijn. Opvallend zijn de twee twaalfkantige molens met de unieke namen Lijkermolen nummer één en Lijkermolen nummer twee. Beide molens dateren uit het einde van de achttiende eeuw en fungeerden als gemaal om het polderlandschap droog te houden. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw vallen beide molens onder het beheer van de Rijnlandse Molenstichting. Ook de Moppemolen is onlosmakelijk verbonden met Rijpwetering.
In het centrum bij de brug staat een standbeeld van Joop Zoetemelk. Hoewel de oud -Tour-de-France-winnaar van 1980 en wereldkampioen van 1985 geboren is in Den-Haag, is hij met zijn ouders op zeer jonge leeftijd van enkele maanden al verhuisd naar dit Zuid-Hollandse dorp. De bewoners van het dorp beschouwen hem dan ook als één van hen.

Hier ligt Rijpwetering

Weersverwachting Rijpwetering

vandaag
8° / 5°
morgen
10° / 4°
19 apr
10° / 8°
20 apr
10° / 6°
21 apr
11° / 5°
Meer weer van Rijpwetering op klimaatinfo.nl

Meer informatie