Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Maassluis

Waarschijnlijk zal de plaatsing van Maassluis op de site mooistedorpjes.nl de nodige discussie opleveren. Want deze gemeente met een volgens onze mening dorpachtige kern wordt vooral een stad genoemd.

Over het verschil tussen een stad en een dorp hebben wij als auteurs geregeld een discussie met onze bezoekers. Het is bij velen onbekend dat er tegenwoordig geen officiële criteria meer zijn voor een stad. Stadsrechten of andere privileges bestaan niet meer. Op basis van inwoneraantal zou je nog kunnen stellen dat Maassluis groot genoeg is voor een stad. Maar om een lang verhaal kort te houden: op het moment dat wij door de historische kern van Maassluis lopen dan bekruipt ons het gevoel dat we in een schattig dorp wandelen. Een dorp dat nabij de steden Rotterdam en Den Haag ligt. Misschien was het beter geweest als we de site ‘mooiste dorpjes en kleine stadjes’ genoemd hadden.

Dan nu inhoudelijk verder over Maassluis. Deze plaats is ongeveer halverwege de veertiende eeuw ontstaan. De nederzetting die toen ontstond bij een sluis in een zeewering heette toen Maeslandsluys. In de loop der tijd groeide Maassluis uit tot een plek waar visserij, sleepvaart en scheepbergingen de belangrijkste bronnen van inkomsten vormden. Nog steeds speelt de scheepvaart een belangrijke rol in het dagelijks leven van Maassluis. Verschillende maritieme bedrijven hebben hier hun basis. Verder is het Nationaal Sleepvaart Museum in het hart van Maassluis gevestigd. Dit museum is gevestigd in het monumentale oude stadhuis van Maassluis. Dit pand stamt uit het jaar 1676. Opvallende details zijn de getijklok op de zijgevel, de oude brievenbus aan diezelfde gevel en de versieringen die verwijzen naar de visserij, zoals dakkapellen die versierd zijn met haringen.

Een bijzondere plek in het hart van Maassluis is de Monstersche Sluis. Aan deze sluis zou de plaats gesticht zijn. Tegenwoordig heeft de sluis alleen nog maar een monumentale functie. Van economisch belang is deze sluis niet meer. Een andere plek die vermeld moet worden is het kerkeiland oftewel de schans. Centraal op dit schanseiland staat de Groote Kerk. Deze kerk stamt uit 1639, maar werd tijdens een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Nog tijdens de oorlog begon men aan het herstel van de kerk. De belangrijkste bezienswaardigheid in de kerk is het beroemde Garrels-orgel. Deze bleef gelukkig onbeschadigd tijdens het bombardement.

Wie wil ontdekken waarom Maassluis op mooistedorpjes.nl staat, die moet op een willekeurig moment de auto aan de rand van het historische hart parkeren en eens lekker rond gaan wandelen. De oude panden, de verschillende waterwegen en de bruggen zorgen voor een niet te evenaren sfeer.

Hier ligt Maassluis

Weersverwachting Maassluis

vandaag
17° / 13°
morgen
15° / 13°
16 jun
17° / 13°
17 jun
18° / 14°
18 jun
18° / 15°
Meer weer van Maassluis op klimaatinfo.nl

Meer informatie