Weersverwachting Maassluis

vandaag
12° / 5°
morgen
10° / 3°
23 apr
11° / 4°
24 apr
11° / 6°
25 apr
12° / 5°

Maassluis

Waar ligt Maassluis?

Externe links

Dan nu inhoudelijk verder over Maassluis. Deze plaats is ongeveer halverwege de veertiende eeuw ontstaan. De nederzetting die toen ontstond bij een sluis in een zeewering heette toen Maeslandsluys. In de loop der tijd groeide Maassluis uit tot een plek waar visserij, sleepvaart en scheepbergingen de belangrijkste bronnen van inkomsten vormden. Nog steeds speelt de scheepvaart een belangrijke rol in het dagelijks leven van Maassluis. Verschillende maritieme bedrijven hebben hier hun basis. Verder is het Nationaal Sleepvaart Museum in het hart van Maassluis gevestigd. Dit museum is gevestigd in het monumentale oude stadhuis van Maassluis. Dit pand stamt uit het jaar 1676. Opvallende details zijn de getijklok op de zijgevel, de oude brievenbus aan diezelfde gevel en de versieringen die verwijzen naar de visserij, zoals dakkapellen die versierd zijn met haringen.

Een bijzondere plek in het hart van Maassluis is de Monstersche Sluis. Aan deze sluis zou de plaats gesticht zijn. Tegenwoordig heeft de sluis alleen nog maar een monumentale functie. Van economisch belang is deze sluis niet meer. Een andere plek die vermeld moet worden is het kerkeiland oftewel de schans. Centraal op dit schanseiland staat de Groote Kerk. Deze kerk stamt uit 1639, maar werd tijdens een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Nog tijdens de oorlog begon men aan het herstel van de kerk. De belangrijkste bezienswaardigheid in de kerk is het beroemde Garrels-orgel. Deze bleef gelukkig onbeschadigd tijdens het bombardement.

Wie wil ontdekken waarom Maassluis op mooistedorpjes.nl staat, die moet op een willekeurig moment de auto aan de rand van het historische hart parkeren en eens lekker rond gaan wandelen. De oude panden, de verschillende waterwegen en de bruggen zorgen voor een niet te evenaren sfeer.

Foto's van Maassluis