Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Noordwijk

Over het plaatsen van Noordwijk op deze site heeft er intern wat discussie plaatsgevonden. Terecht, want wie de rij met appartementen en hotels langs de kuststrook bekijkt die zal niet snel in vervoering raken.

Tijdens mijn bezoek aan Noordwijk, tijdens een van de warmste winterdagen ooit, heb ik besloten dat deze drukbezochte plaats toch een plekje tussen de mooiste dorpjes in Zuid-Holland verdient. Dat is mede gebaseerd op het feit dat Noordwijk niet alleen uit de badplaats Noordwijk aan Zee bestaat, maar er ook een historische dorpskern iets verder landinwaarts ligt die Noordwijk-Binnen heeft. Dit charmante hart van Noordwijk lijkt in niets op de boulevard van Noordwijk aan Zee. De oude kern van Noordwijk-Binnen is zo mooi dat op basis van de Monumentenwet een beschermd dorpsgezicht is. Als je hier rondloopt dan waan je je soms in lang vervlogen tijden.

Een noemenswaardige bezienswaardigheid in Noordwijk-Binnen is de Sint-Jeroenskerk. Deze centraal in het dorp gebouwde rooms-katholieke kerk is gebouwd op de plek waar het onthoofde lichaam van Jeroen van Noordwijk, beter bekend als Sint-Jeroen, is gevonden. Deze Schotse priester en missionaris is hier in het jaar 856 door de Vikingen onthoofd. Tijdens de graafwerkzaamheden voor de kerk, zo rond het jaar 1300, is een schedel gevonden waarvan men aanneemt dat deze aan Sint-Jeroen toebehoorde. Deze schedel is daarna als reliek in de kerk bewaard.

In het hart van Noordwijk-Binnen zie je vooral veel oude panden die uit vorige eeuwen stammen. Hier zitten fraaie monumentale panden tussen die ervoor zorgen dat Noordwijk-Binnen een sfeervolle uitstraling heeft. Veel van deze historische huizen zijn in particulier bezit. De meeste commercie zit in en rond de autovrije Kerkstraat.  Wie door het hart van het dorp loopt die kan twee enorme beelden van giraffen zien staan. Deze twee op ware grote nagemaakte dieren staan in een particuliere tuin aan de Lindenhof.

Noordwijk aan Zee

De reden waarom ook de aan de Noordzee gelegen badplaats Noordwijk aan Zee vermeld mag worden op mooistedorpjes.nl is het geweldige zandstrand. Achter de duinen ligt een fantastisch Noordzeestrand met daarop prachtige strandpaviljoens die dit deel van Noordwijk aan Zee een geweldige uitstraling geven. Dit is de reden waarom jaarlijks maar liefst een miljoen toeristen naar deze zeer populaire badplaats komen.

Om nog even terug te komen op de boulevard van Noordwijk aan Zee: niet alles wat daar staat is lelijk. Over de architectuur van sommige panden kun je de nodige discussie voeren, maar het statige Hotel van Oranje is daarop toch wel een uitzondering. Een ander bouwwerk dat vermeld mag worden is de Vuurtoren van Noordwijk aan Zee. Deze in 1921 gebouwde witte vuurtoren is een belangrijk herkenningspunt voor Noordwijk aan Zee.

Hier ligt Noordwijk

Weersverwachting Noordwijk

vandaag
23° / 14°
morgen
26° / 16°
26 jun
28° / 18°
27 jun
25° / 19°
28 jun
20° / 17°
Meer weer van Noordwijk op klimaatinfo.nl

Meer informatie