Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Leimuiden

Leimuiden is een dorp in het Groene Hart. Het dorp ligt in het uiterste noorden van Zuid-Holland op de grens met Noord-Holland. Het dorp behoort tot de gemeente Kaag en Braassem en ligt aan de rivier de Drecht.

In Leimuiden wonen ongeveer 4000 mensen. Wat het een relatief groot dorp maakt. Hier merk je overigens, maar weinig van tijdens een wandelingetje door het dorp. Het dorp heeft een klein stadscentrum met wat wallen waar je een korte leuke wandeling kunt maken. Je kunt dan je auto het beste op het dorpsplein zetten en vandaar je kleine dorpswandeling maken. Via het stadsparkje zal je uiteindelijk weer uitkomen bij de rivier de Drecht en zie je ophaalbrug bij het restaurant de Rozenboom. Via de dorpsstraat kun je dan weer teruglopen naar het dorpsplein. Een wandeling die alles bij elkaar ongeveer twintig minuten in beslag zal nemen. Wil je meer van Leimuiden en zijn omgeving zien dan kun je het beste een fietstocht in de omgeving maken.

De omgeving van het dorp Leimuiden is al sinds de Romeinen bewoond, zij begonnen met het ontginnen van het moerasland rondom Alphen aan de Rijn. De Herenweg, die hierdoor ontstond, was lang de verbinding tussen Amsterdam en Alphen aan de Rijn. Op de kruising van de Drecht en de Herenweg ontstond Leimuiden. De naam Leimuiden komen we voor het eerst in de elfde eeuw na Christus in de geschiedenisboekjes tegen. Indertijd viel het dorp onder de verantwoordelijk van de Graven van Holland.
Door de eeuwen heen is het dorp in verschillende handen geweest. Zo is het lange tijd van de familie van Wassenaar van Warmond geweest, totdat het werd gekocht door de burgemeester van Amsterdam. Dit is misschien wel een van de redenen dat Leimuiden lange tijd tot Noord-Holland behoorde. In de negentiende eeuw werd de vaste brug vervangen door een draaibrug waardoor er tol gevraagd kom worden. Tegenwoordig is Leimuiden een modern dorp dat met name door inwoners van de randstad geliefd is vanwege zijn vele watersportmogelijkheden. In de directe omgeving van het dorp liggen de Westeinderplassen, de Braassemerplassen en de Kagerplassen.

Hier ligt Leimuiden

Weersverwachting Leimuiden

vandaag
17° / 12°
morgen
22° / 14°
19 mei
20° / 13°
20 mei
19° / 13°
21 mei
20° / 13°
Meer weer van Leimuiden op klimaatinfo.nl

Meer informatie