Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Nieuwpoort

Nieuwpoort is een klein stadje in de oostelijke deel van de provincie Zuid-Holland in de gemeente Molenwaard. Nieuwpoort ligt aan de rivier de Lek niet ver van de grens met de provincie Utrecht.

Nieuwpoort is één van de oudste stadjes van Nederland, de stadsrechten stammen uit 1283. Deze rechten werden aan de stad ontleent vanwege zijn ligging aan de Lek op de grens van Holland en het Sticht Utrecht. Doordat Nieuwpoort stadrechten kreeg konden er wallen met poorten en grachten gebouwd worden om de stad te verdedigen. Hoe de wallen van Nieuwpoort er precies hebben uitgezien is lastig te bepalen maar zeker is dat ze er geweest zijn. In de zeventiende eeuw zijn er nieuwe wallen rond Nieuwpoort aangebracht. Mede hierdoor werd Nieuwpoort opgenomen in de Oude Hollandse Waterlinie.

Het stadhuis van Nieuwpoort is gebouwd aan het einde van de zeventiende eeuw nadat de nieuwe omwalling van de stad voltooid was. Het is een bijzonder fraai stadhuis met aan de voorzijde een klein bordes. De achterzijde van het stadhuis bestaat uit een waaggebouw. Onder het stadhuis loopt een kanaaltje, dit kanaaltje werd vroeger gebruikt om het land onder water te zetten als er dreiging was van vijandelijke troepen. Deze Inundatiesluis ligt onder het stadhuis. Toch wist Nieuwpoort ondanks deze verdedigingstactiek niet uit handen te blijven van de Franse troepen. De omwalling heeft de stad wel meerdere malen behoed tegen overstromingen.

In het stadhuis van Nieuwpoort is tegenwoordig een het museum van de Historische Kring Nieuwpoort gevestigd. Dit museum dat enkel op donderdag is geopend. In het museum worden met regelmaat tentoonstellingen gehouden. De vaste collectie van het museum bestaat uit een pronkkamer, een kabinet uit de achttiende eeuw, een maquette van de stad Nieuwpoort en oude gereedschappen.

Leuk weetje is dat het stadhuis van Nieuwpoort ook te vinden is als miniatuur in Madurodam.

Hier ligt Nieuwpoort

Weersverwachting Nieuwpoort

vandaag
23° / 13°
morgen
24° / 11°
25 jun
27° / 14°
26 jun
28° / 16°
27 jun
29° / 18°
Meer weer van Nieuwpoort op klimaatinfo.nl

Meer informatie