Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Haastrecht

Haastrecht is volgens wikipedia een stad in Zuid-Holland. Met een inwoneraantal van nog geen 5000 zielen mag in onze ogen een plaats geen stad heten, vandaar een plekje op mooistedorpjes.nl

Haastrecht is aan het begin van de twaalfde eeuw ontstaan op de plek waar de Vlist in de Hollandse IJssel uitmondt. Toen heette Haastrecht nog Havekesdrecht. De nederzetting ontstond waarschijnlijk rond het jaar 1108. In een later stadium is er een kasteel gebouwd, dat inmiddels al lang verdwenen is. Haastrecht kreeg in 1396 stadsrechten. Vandaar dat men het waarschijnlijk nu nog steeds over een stad heeft.

Wie door Haastrecht wandelt heeft echter geen enkel moment het gevoel op bezoek te zijn in een stad. Haastrecht is klein en aaibaar. Haastrecht is volgens ons één van de mooiste dorpen van Zuid-Holland en van de Krimpenerwaard. Haastrecht ligt in dit gebied, dat tegenwoordig ook een gemeente vormt. De Krimpenerwaard heeft het sfeervolle van het platteland, maar ligt wel binnen korte reisafstand van steden zoals Gouda. De vele waterwegen door en rondom Haastrecht, de typische oude Hollandse gevels en de relaxte sfeer zorgen ervoor dat het dorp een populaire plek is om te wonen.

Haastrecht heeft een aantal gebouwen die de moeite waard zijn. Ten eerste is er het stadhuis. Het stadhuis stamt uit 1618 en heeft een trapgevel, een statige trap met daarop twee leeuwensculpturen en fraaie blauw-witte luiken die het gebouw een romantisch uiterlijk geeft. Vanaf het stadhuis kijk je door de Veerstraat uit op een fraaie oude ophaalbrug die al sinds 1883 over de IJssel ligt. Onze favoriet is echter de Rooms-katholieke Sint-Barnabaskerk. Deze eenbeukige kerk is halverwege de negentiende eeuw gebouwd en is een fraai voorbeeld van de neoclassicistische stijl die je in dat tijdperk op veel andere plekken in Europa ook terugziet.

Hier ligt Haastrecht

Weersverwachting Haastrecht

vandaag
19° / 13°
morgen
19° / 10°
21 jun
21° / 14°
22 jun
16° / 12°
23 jun
21° / 13°
Meer weer van Haastrecht op klimaatinfo.nl

Meer informatie