Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Warmond

In noorden, meer aan de westelijke zijde van de provincie Zuid-Holland, ligt het dorp Warmond. Sinds 1 januari 2006 maakt het dorp na een herindeling met de gemeenten Sassenheim en Voorhout deel uit van de gemeente Teylingen.

Het dorp heeft ongeveer 5000 inwoners en bovendien staat de oude dorpskern in de boeken als officieel beschermd dorpsgezicht. Deze twee factoren alleen al zorgen ervoor dat Warmond niet mag ontbreken op onze website van mooiste dorpjes. Tal van prachtige oude monumenten sieren de straten van de dorpskern op. Warmond heeft dan ook een lange geschiedenis die te danken is aan haar ligging aan de Kagerplassen waardoor het dorp een belangrijke handelspositie had. Ooit was het dorp ontstaan op een oude duin. De duinen die zo’n 5000 jaar eerder waren ontstaan boden door de hogere ligging bescherming voor de mensen die zich hier vestigden. De eerste nederzettingen in dit gebied dateren uit de vijfde eeuw en in de negende eeuw wordt de naam Warmond voor het eerst in geschriften vermeld.

De sporen van de lange geschiedenis van Warmond hebben ervoor gezorgd dat er tegenwoordig tal bezienswaardigheden te vinden zijn in en rond het dorp. Zo is er dus het beschermde dorpsaanzicht met tal leuke monumentale gebouwen in de oude dorpskern. Het pannenkoekenhuisje is een voorbeeld van een mooi monumentaal pand dat in het centrum van het dorp is gesitueerd; net als de oude raadhuis en de voormalige gemeenteschool. Ook in de directe omgeving van het dorp zijn een aantal prachtige bezienswaardigheden terug te vinden. Zo is er het kasteel ‘Het Huys te Warmont’ dat nog de enige van de ooit zes kastelen van het dorp is dat nog bestaat.
De oude toren met de ruïne, die bij de toren hoort, is ook een unieke locatie aan een begraafplaats die dateert uit de veertiende eeuw. Ook liefhebbers van de wat meer recente geschiedenis kunnen hun hart ophalen in Warmond. Zo vind je hier nog fundamenten van een V1-stelling van waaruit de Duitsers deze bommen richting Engeland stuurden. Daarnaast kent het grondgebied enkele bunkers die dateren uit dezelfde periode en is er een monument waar de gevallenen van deze oorlog worden herdacht.  Liefhebbers van recreatie aan het water kunnen onder andere terecht op het nabijgelegen recreatie-eiland ‘Koudenhoorn’ dat is gesitueerd in de Kagerplassen. Ook kent het poldergebied rond het dorp een aantal mooie molens die dienstdeden als gemaal.

Hier ligt Warmond

Weersverwachting Warmond

vandaag
7° / 3°
morgen
9° / 1°
29 mrt
14° / 7°
30 mrt
13° / 10°
31 mrt
13° / 10°
Meer weer van Warmond op klimaatinfo.nl

Meer informatie