Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Stara Fužina

Stara Fužina is een van de mooie dorpjes gelegen in het natuurpark Triglavski Narodni. Het is een onderdeel van de gemeente Bohinj en ligt vlakbij het meer van Bonhinj. Het gebied hoort bij de Julische Alpen.

Stara Fužina is een mooi oud Sloveens dorpje. Het bestaat voornamelijk uit oude Sloveens Boerderijen die nog mooi bewaard zijn gebleven. Het dorpje doet een beetje sprookjesachtig aan. Alsof Hans en Grietje ieder moment een stal uit kunnen komen. De boerderijen zijn voornamelijk gemaakt van hout en steen. Waarbij meestal de eerste verdieping en het dak van hout is. Bij enkele van de boerderijen is het hout mooi versierd. Kleine hartjes of mooi uitgewerkte patronen geven de boerderijen een authentiek uiterlijk. Tussen de boerderijen door zijn boomgaarden te vinden en de voor de streek zo kenmerkende kozolec. Dit zijn houten rekken met een dakje erboven waar hout of hooi tegenaangelegd wordt om te drogen. Overal in het dorp bloeien bloemen wat een vrolijke indruk geeft.

Aan de rand van het dorpje stat en mooie oude kerk. De kerk stamt uit de 18e eeuw en werd gewijd aan de heilige sint Paul. Het is een voor Slovenië typisch bouwwerk met een bolvormige torenspits en mooie gekleurde versieringen en schilderingen aangebracht op de buitenkant van de kerk. Sommige gebouwen in het dorp een mythische status opgebouwd. De oude brug over de rivier de Mostnica wordt ook wel de duivelsbrug genoemd. De plaatselijk bevolking vond de bouw van de brug en het standhouden er van zo bijzonder, dat moest wel werk van de duivel zijn. Ook is er in het dorp een oude zaagfabriek en een kaasfabriek. De laatste is te bezoeken als museum.

Stara Fužina ligt midden in een prachtig natuurgebied en aan een meer. Er zijn dus legio mogelijkheden om jezelf bezig te houden in de regio. Vanuit het dorp zijn er diverse wandelroutes door de mooie omgeving. Ook wordt er veel gefietst rondom het meer. Er zijn enkele kloven in de directe omgeving waar het water uitstort die er mooi zijn om in te wandelen. Ook op het meer zijn veel activiteiten. Aan de oevers is het op warme dagen fijn toeven. Er worden kano’s, subs en roeibootje verhuurd zodat je ook zelf het meer vanaf het water kunt ontdekken.

Hier ligt Stara Fužina

Weersverwachting Stara Fužina

vandaag
17° / 9°
morgen
19° / 9°
14 apr
20° / 12°
15 apr
16° / 11°
16 apr
11° / 0°
Meer weer van Stara Fužina op klimaatinfo.nl

Meer informatie