Slovenië

Slovenië

Slovenië ligt in het zuidoostelijke deel van Europa ingesloten tussen Italië, Kroatië, Hongarije en Oostenrijk. Het landschap van Slovenië wordt hoofdzakelijk bepaald door de Karawanken uitlopers van de Alpen en door de relatief vlakke laaglanden. Slovenië is een onafhankelijk land sinds het zich op 25 juni 1991 onafhankelijk verklaarde van Joegoslavië. In het zuiden grenst het voor een heel klein deel, slechts vijftig kilometer, aan de Golf van Triëst. In dit deel van Slovenië zijn een aantal populaire campings, de stad Koper en enkele kleine dorpjes te vinden. De binnenlanden van Slovenië staan bekend om hun prachtige groene natuur de schitterende hooglanden en de vele pittoreske dorpjes. Veel van deze dorpjes hebben door de eeuwen hun heen hun authentieke karakter weten te behouden. Lopend door deze dorpen lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan.
De grootste stad en hoofdstad van Slovenië is Ljubljana. Andere bekende plaatsen in het land zijn Maribor, Koper, Kranj, Novo Gorica, Venenje en Ptuj.

Piran

Piran is een stadje en een gemeente in het zuidelijke deel van Slovenië aan de Golf van Triëste. Het is één van de drie havenplaatsen van Slovenië, maar het is er lang niet zo industrieel als in het nabijgelegen Koper.

Het stadje Piran is al jaren één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Slovenië. Vanuit meerdere plaatsen aan de Golf van Triëst en de Adriatische zee worden er excursies naar dit prachtige historische stadje georganiseerd. Het is een echt authentiek mediterraan stadje met veel middeleeuwse architectuur, zoals een huis in Venetiaanse stijl. Enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van Piran zijn de Kathedraal van Sint Joris, de Tarinijev trg, het prachtige Tarinjev plein en de oude stadsmuren.

» meer over Piran

Radovljica

Radovljica staat bekend als mooi dorpje omdat het oude centrum in tegenstelling tot de meeste Sloveense stadjes weinig te lijden heeft gehad onder de vele oorlogen. Hierdoor heb je in Radovljica nog een echt oorspronkelijk middeleeuws centrum met daaromheen modernere bebouwing.

Op maar 20 minuten rijden van het populaire Bled ligt het rustige Radovljica op een heuvel. De gebouwen rondom het grote plein zijn goed gerestaureerd en er zijn hier diverse horecagelegenheden en musea te vinden in de verschillende historische huizen. Sommige musea zijn van buiten interessanter dan van binnen. Het Sivec-huis bijvoorbeeld, beschilderd met een muurschildering uit de 16e eeuw die de barmhartige Samaritaan laat zien. De entreeprijs staat staat niet helemaal in verhouding met de twee traditionele ruimtes die binnen te zien zijn.

» meer over Radovljica

Stara Fužina

Stara Fužina is een van de mooie dorpjes gelegen in het natuurpark Triglavski Narodni. Het is een onderdeel van de gemeente Bohinj en ligt vlakbij het meer van Bonhinj. Het gebied hoort bij de Julische Alpen.

Stara Fužina is een mooi oud Sloveens dorpje. Het bestaat voornamelijk uit oude Sloveens Boerderijen die nog mooi bewaard zijn gebleven. Het dorpje doet een beetje sprookjesachtig aan. Alsof Hans en Grietje ieder moment een stal uit kunnen komen. De boerderijen zijn voornamelijk gemaakt van hout en steen. Waarbij meestal de eerste verdieping en het dak van hout is. Bij enkele van de boerderijen is het hout mooi versierd. Kleine hartjes of mooi uitgewerkte patronen geven de boerderijen een authentiek uiterlijk. Tussen de boerderijen door zijn boomgaarden te vinden en de voor de streek zo kenmerkende kozolec. Dit zijn houten rekken met een dakje erboven waar hout of hooi tegenaangelegd wordt om te drogen. Overal in het dorp bloeien bloemen wat een vrolijke indruk geeft.

» meer over Stara Fužina