Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kezmarok

Kezmarok is een prachtig klein plaatsje in het noordoosten van Slowakije. Kezmarok ligt in de Spîs regio aan de voet van de Karpaten. De bijzondere houten kerk in het dorp staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Net buiten het stadscentrum vind je de protestantse kerk van de heilige drie-eenheid. Deze kerk werd 1717 gebouwd op een speciale plaats aangewezen door het stadsbestuur. De protestanten mochten in deze katholieke regio namelijk niet overal zo maar hun kerken wegzetten en kregen geen financiële steun van het stadsbestuur. De kerk werd daarom met het goedkoop mogelijkste bouwmateriaal gemaakt; hout. Omdat Jezus aan het kruis werd genageld is er in het hele gebouw geen gebruik gemaakt van draadnagels. De constructie bestaat volledig uit houtverbindingen. Het interieur van de kerk is redelijk intact gebleven. Alleen het plafond is een keer opnieuw beschilderd.

Naast de prachtige houten kerk is ook het dorpje zelf het bezoeken waard. Het dorpje Kezmarok stamt uit de 13e eeuw en was een plaats waar een kaasmarkt gehouden mocht worden. Hier stamt ook de naam van het dorp van af. In de 15e eeuw werd het dorp bijna geheel verwoest door een aanval van Hussieten. Deze volgelingen van de prediker Jan Hus. De stad werd in de 16e eeuw een zelfstandige koningsstad. Vooral de Adellijke Thököly familie drukte een stempel op het mooie stadje. Nog steeds is hun oude kasteel in de stad te bezichtigen.

Het kasteel van Kezmarok werd gesticht in 1463. Tegenwoordig doet het dienst als regionaal museum en zijn er verschillende exposities te vinden. Naast het kasteel zijn er ook diverse mooie huizen te vinden in Renaissance stijl. Deze staan vooral rondom het centrale marktplein waar ook het oude stadhuis staat. De bijzondere renaissance toren vlak naast de katholieke kerk is mooi beschildert en heeft typische vorm.

Hier ligt Kezmarok

Weersverwachting Kezmarok

vandaag
11° / 9°
morgen
17° / 6°
15 jun
21° / 8°
16 jun
19° / 10°
17 jun
23° / 11°
Meer weer van Kezmarok op klimaatinfo.nl

Meer informatie