Slowakije

Slowakije

Slowakije is te vinden in het centrale deel van Europa en heeft als buurlanden, Polen, Oekraïne, Hongarije, Oostenrijk en Tsjechië. Slowakije is sinds 1993 een onafhankelijk land dat een groot deel van de twintigste eeuw samen met Tsjechië een land vormde, Tsjecho-Slowakije. Geschiedkundig gezien zijn er veel meer overeenkomsten tussen Slowakije en Hongarije te vinden dan met Tsjechië.

Geografisch gezien bestaat Slowakije voornamelijk uit gebergtes. In het noordelijke deel van het land op de grens met Polen vind je het Tatragebergte, op de grens met Tsjechië de kleine Karpaten In andere delen van het land kom je de lage Tartra, de Grote Fatra en het Slowaaks ertsgebergte tegen. De belangrijkste rivier van het land is de Donau. Er wonen in Slowakije ongeveer vijf miljoen mensen. De grootste stad van het land is de hoofdstad Bratislava, de enige echte andere stad van het land met meer dan honderdduizend inwoners is Košice. Het merendeel van de Slowaakse bevolking woont in kleinere dorpen en steden op het platteland. Er zijn in Slowakije in totaal zeven inschrijvingen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco te vinden. Een groot hiervan liggen in de kleinere dorpen en plaatsen van het land, waardoor een aantal van de dorpjes in het centrale deel van Slowakije geliefd zijn bij de toeristen. Zo zijn er in enkele dorpen prachtige houten kerken, bijzondere grotten of immense kastelen te vinden. Het dorp Vlkolínec is vanwege het feit dat is door de eeuwen zo goed als onveranderd is gebleven in zijn geheel op de werelderfgoedlijst geplaatst.

Betliar

Betliar is een klein dorp in het zuidoosten van Slowakije in de regio Košice. Het dorpje is voornamelijk bekend door het prachtige kasteel van Betliar. In het dorp wonen in totaal iets minder dan duizend mensen

Het mooie slot Betliar is voor de meeste mensen de reden een bezoek te brengen aan het dorpje Betliar. Het prachtige renaissanceslot is een van de weinige kastelen die het communisme overleefd hebben. Zowel het interieur als de gehele collectie kunst en andere bijzondere voorwerpen in het kasteel zijn nog helemaal in tact. Kasteel Betliar geeft een prachtig beeld hoe de rijke adel in de 19 en begin 20e eeuw leefde.

» meer over Betliar

Kezmarok

Kezmarok is een prachtig klein plaatsje in het noordoosten van Slowakije. Kezmarok ligt in de Spîs regio aan de voet van de Karpaten. De bijzondere houten kerk in het dorp staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Net buiten het stadscentrum vind je de protestantse kerk van de heilige drie-eenheid. Deze kerk werd 1717 gebouwd op een speciale plaats aangewezen door het stadsbestuur. De protestanten mochten in deze katholieke regio namelijk niet overal zo maar hun kerken wegzetten en kregen geen financiële steun van het stadsbestuur. De kerk werd daarom met het goedkoop mogelijkste bouwmateriaal gemaakt; hout. Omdat Jezus aan het kruis werd genageld is er in het hele gebouw geen gebruik gemaakt van draadnagels. De constructie bestaat volledig uit houtverbindingen. Het interieur van de kerk is redelijk intact gebleven. Alleen het plafond is een keer opnieuw beschilderd.

» meer over Kezmarok

Levoca

Levoca is een prachtig plaatsje in het door toeristen nog relatief onontdekte oosten van Slowakije. Levoca heeft een prachtige oude stadskern die nog gedeeltelijk ommuurd is en op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

De mooiste gebouwen van Levoca staan vooral rondom het centrale plein in de stad. De oude patriciërshuizen zijn de laatste jaren voor een groot deel prachtig opgeknapt. De oude barokke grandeur straalt van de gevels. Bij een aantal huizen is het verval nog echter goed te zien. Bij deze huizen is er vaak nog een conflict over het eigenaarschap van het pand waarom het nog niet is opgeknapt. In het midden van het centrale plein staat de Sint-Jacobuskerk. Deze kerk is een prachtig voorbeeld van gotiek en is na zijn bouw niet meer verandert.

» meer over Levoca

Spissky Hrhov

Het dorpje Spissky Hrhov is te vinden in het centraal oostelijke deel van Slowakije en in de regio Presov. Het dorp heeft enige bekendheid vanwege het kasteel van Spissky Hrhov.

De omgeving van het dorp Spissky Hrhov wordt al bewoond sinds de prehistorie. Het eerste volk dat zich er permanent vestigden waren de Slaven. Toch komen we Spissky Hrhov pas in de dertiende eeuw voor het eerst tegen in de geschiedenisboekjes. In deze periode vestigden een adellijke familie zich in het dorp. Oorspronkelijk waren er twee dorpjes met de naam Hrhov, een Slowaaks dorp en een Duits dorp. Beiden dorpen werden samengevoegd en staan nu bekend onder de naam Spissky Hrhov.

» meer over Spissky Hrhov

Spisské Podhradie

Het dorpje Spisské Podhradie is te vinden aan de voet van de heuvel waarop het kasteel Spissky Hrad te vinden is. Vanwege de renaissance huizen en een synagoge is het dorp terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Het dorp Spisské Podhradie staat niet alleen op de Werelderfgoedlijst, maar vormt samen met het kasteel Spissky Hrad, het nabijgelegen Spissky Hrad en enkele andere bezienswaardigheden in de omgeving een gezamenlijke inschrijving. Het dorp is in zijn huidige vorm ontstaan in het begin van de twaalfde. De eerste bewoners aan de voet van de heuvel waren de horigen, de geestelijkheid woonden een klein stukje verderop in Spisska Kapitula.

» meer over Spisské Podhradie

Spisské Vlachy

Spisské Vlachy is een klein dorp en een gemeente in het centraal oostelijke deel van Slowakije. Het dorp behoort bestuurlijk tot de regio Košice. Het dorp en de regio rondom Spisské Vlachy zijn geliefd bij toeristen.

Het dorp Spisské Vlachy is te vinden net iets ten noorden van de Hornád rivier, op de plaats waar de rivier een kreek vormt. Het dorp wordt in de eerste helft van de dertiende eeuw genoemd in de geschiedenisboekjes. Op dat moment werd het dorp door koning Béla de Vierde voor driehonderdzestig verpand aan Polen. In deze periode was Spisské Vlachy al een belangrijke plaats met een ziekenhuis en een Latijnse school. Door de eeuwen heen is het dorp tweemaal verwoest door een grote brand.

» meer over Spisské Vlachy

Spišská Kapitula

Spisská Kapitula is een klein dorp dat vroeger uitsluitend bedoeld was voor de geestelijkheid. Het dorp bestaat uit een kerk, een klooster en een straat die worden ontsloten van de buitenwereld door een stadsmuur.

Het is een van de weinige dorpen of vestigingen in Slowakije in deze vorm die bewaard zijn gebleven in deze staat. Mede hierdoor is het dorp terug te vinden op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Spisska Kapitulá is gebouwd op een heuvel uitkijkend over het dorp Spisské Podhradie en kijk in de verte uit op het kasteel Spissky Hrad. Het mooiste uitzicht op het kasteel heb je vanaf de kleine stadspoort in het laagste deel van het dorp.

» meer over Spišská Kapitula