Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Slowakije

Mooiste dorpjes van Slowakije

Slowakije is te vinden in het centrale deel van Europa en heeft als buurlanden, Polen, Oekraïne, Hongarije, Oostenrijk en Tsjechië. Slowakije is sinds 1993 een onafhankelijk land dat een groot deel van de twintigste eeuw samen met Tsjechië een land vormde, Tsjecho-Slowakije. Geschiedkundig gezien zijn er veel meer overeenkomsten tussen Slowakije en Hongarije te vinden dan met Tsjechië.

Geografisch gezien bestaat Slowakije voornamelijk uit gebergtes. In het noordelijke deel van het land op de grens met Polen vind je het Tatragebergte, op de grens met Tsjechië de kleine Karpaten In andere delen van het land kom je de lage Tartra, de Grote Fatra en het Slowaaks ertsgebergte tegen. De belangrijkste rivier van het land is de Donau. Er wonen in Slowakije ongeveer vijf miljoen mensen. De grootste stad van het land is de hoofdstad Bratislava, de enige echte andere stad van het land met meer dan honderdduizend inwoners is Košice. Het merendeel van de Slowaakse bevolking woont in kleinere dorpen en steden op het platteland. Er zijn in Slowakije in totaal zeven inschrijvingen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco te vinden. Een groot hiervan liggen in de kleinere dorpen en plaatsen van het land, waardoor een aantal van de dorpjes in het centrale deel van Slowakije geliefd zijn bij de toeristen. Zo zijn er in enkele dorpen prachtige houten kerken, bijzondere grotten of immense kastelen te vinden. Het dorp Vlkolínec is vanwege het feit dat is door de eeuwen zo goed als onveranderd is gebleven in zijn geheel op de werelderfgoedlijst geplaatst.

Betliar

Slowakije

Betliar is een klein dorp in het zuidoosten van Slowakije in de regio Košice. Het dorpje is voornamelijk bekend door het prachtige kasteel van Betliar. In het dorp wonen in totaal iets minder dan duizend mensen

Kezmarok

Slowakije

Kezmarok is een prachtig klein plaatsje in het noordoosten van Slowakije. Kezmarok ligt in de Spîs regio aan de voet van de Karpaten. De bijzondere houten kerk in het dorp staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Levoca

Slowakije

Levoca is een prachtig plaatsje in het door toeristen nog relatief onontdekte oosten van Slowakije. Levoca heeft een prachtige oude stadskern die nog gedeeltelijk ommuurd is en op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Spissky Hrhov

Slowakije

Het dorpje Spissky Hrhov is te vinden in het centraal oostelijke deel van Slowakije en in de regio Presov. Het dorp heeft enige bekendheid vanwege het kasteel van Spissky Hrhov.

Spisské Podhradie

Slowakije

Het dorpje Spisské Podhradie is te vinden aan de voet van de heuvel waarop het kasteel Spissky Hrad te vinden is. Vanwege de renaissance huizen en een synagoge is het dorp terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Spisské Vlachy

Slowakije

Spisské Vlachy is een klein dorp en een gemeente in het centraal oostelijke deel van Slowakije. Het dorp behoort bestuurlijk tot de regio Košice. Het dorp en de regio rondom Spisské Vlachy zijn geliefd bij toeristen.

Spišská Kapitula

Slowakije

Spisská Kapitula is een klein dorp dat vroeger uitsluitend bedoeld was voor de geestelijkheid. Het dorp bestaat uit een kerk, een klooster en een straat die worden ontsloten van de buitenwereld door een stadsmuur.