Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Levoca

Levoca is een prachtig plaatsje in het door toeristen nog relatief onontdekte oosten van Slowakije. Levoca heeft een prachtige oude stadskern die nog gedeeltelijk ommuurd is en op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

De mooiste gebouwen van Levoca staan vooral rondom het centrale plein in de stad. De oude patriciërshuizen zijn de laatste jaren voor een groot deel prachtig opgeknapt. De oude barokke grandeur straalt van de gevels. Bij een aantal huizen is het verval nog echter goed te zien. Bij deze huizen is er vaak nog een conflict over het eigenaarschap van het pand waarom het nog niet is opgeknapt. In het midden van het centrale plein staat de Sint-Jacobuskerk. Deze kerk is een prachtig voorbeeld van gotiek en is na zijn bouw niet meer verandert.

De Sint-Jacobuskerk is niet alleen van buiten een bijzonder bouwwerk. Deze basiliek kent het hoogste altaar in Europa. Dit bijzondere gotische altaar is opgewerkt in een bijzonder hoge punt die tot aan het plafond reikt. Op het centrale deel zie je de Maagd Maria en Jezus geflankeerd door twee evangelisten. Daaronder is in hout het laatste avondmaal uitgesneden. De kerk is verder nog erg bijzonder door de verschillende muurschilderingen die er te zien zijn. Deze stammen nog uit de middeleeuwen en zijn een van de langst bewaard gebleven muurschilderingen uit die tijd. Achter het altaar staan diverse heiligen afgebeeld en scenes uit het boerenleven. In een van de zijbeuken vindt je scenes uit het leven van diverse heiligen.

Naast de prachtige kerk is het stadhuis van Levoca ook erg bijzonder. Dit is prachtig opgeknapt en ook hier zijn de mooie schilderingen aan de zijkant van het gebouw goed bewaard gebleven. Bijzonder is ook de kooi die voor het stadhuis staat. Dit is een zogenaamde maagdenkooi. Dames die nog voor het huwelijk hun maagdelijkheid waren verloren werden hier voor de heel stad te kijk gezet.

Hier ligt Levoca

Weersverwachting Levoca

vandaag
13° / 2°
morgen
16° / 3°
24 mrt
16° / 8°
25 mrt
11° / 5°
26 mrt
12° / 2°
Meer weer van Levoca op klimaatinfo.nl

Meer informatie