Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Bergara

Bergara of Vergara zoals de stad in het Spaans genoemd wordt, is een middelgroot dorp met net iets minder dan 15.000 inwoners. Het is historisch gezien de hoofdstad van de regio Debagoiena en ligt in de provincie Gipuzkoa.

Net als bij de meeste steden en dorpen in Baskenland gaat de geschiedenis van Bergara terug tot de prehistorie. In de omgeving van Bergara zijn verschillende hunebedden en tumules(grafheuvels) gevonden die deze vroege aanwezigheid van de mens bevestigen. Het dorp Bergara is gesticht in de elfde eeuw en werd niet lang daarna onderdeel van de Kroon van Castilië, een samenvoegen van de koninkrijken León en Castilië. De gunstige ligging van Bergara, in de Deba-vallei, op een kruising van verschillende wegen, zorgde ervoor dat het dorp uitgroeide tot een belangrijke handelsplaats. Vanuit Bergara werd er wol, tarwe en andere lokale producten verhandeld. In de negentiende eeuw werd Bergara een belangrijke industriestad. Het was vooral de metaalindustrie die groot werd in Bergara. Werknemers uit heel Spanje verhuisde naar het dorp om hier te komen werken. Deze plotselinge groei is nu nog steeds goed te zien in de moderne buitenwijken van het stadje.

Hierdoor is alleen het historische centrum van Vergara de moeite van het bezoeken waard. Het hele historische centrum van het dorp is uitgeroepen tot een monumentaal complex. Zo goed als alle bezienswaardigheden van Bergara zijn te vinden in dit deel van het dorp. Tijdens ons bezoek aan Vergara, parkeren we de auto in de ondergrondse parkeergarage en lopen via een aantal trappen het historische centrum in. Daar komen we als eerste een plein tegen, waar een markt gehouden wordt, het San Martin Agira Plaza. Aan dit plein staat het historisch stadhuis van Bergara en het laatgotische Casa Jáuregui.
Dan lopen we naar Casa Palacio Arrese in de Barrenkale. Dit prachtige woonhuis is gebouwd in de Castiliaanse renaissancestijl. Het is vooral het rijkelijk gedecoreerde balkon dat opvalt. Dan lopen we verder door de straatjes van het historisch centrum en brengen een bezoek aan het bureau voor toerisme dat te vinden is in een landhuis in een parkje op een heuvel, aan het einde van de Basartekale. Vanuit hier is het een kleine wandeling naar de Iglesia de San Pedro de Ariznoa. Deze zeventiende-eeuwse kerk, valt vooral op door zijn prachtig gedecoreerde toren. In de kerk zien we een prachtig zestiende-eeuws altaar in de plateresco-stijl.
Het historische centrum van Bergara is prachtig gerenoveerd, een groot deel van de straten zijn er autoluw en gebouwen zijn prachtig. Zo gauw je buiten het historisch centrum komt, is het allemaal grauw en veel minder mooi. Toch is het centrum van het dorp zo bijzonder dat het een plekje verdient op mooiste dorpjes.

Hier ligt Bergara

Weersverwachting Bergara

vandaag
6° / 5°
morgen
9° / 6°
29 feb
10° / 5°
1 mrt
11° / 2°
2 mrt
8° / 3°
Meer weer van Bergara op klimaatinfo.nl

Meer informatie