Baskenland

Spanje

Baskenland is een autonome regio binnen Spanje. In totaal telt Spanje 17 van dit soort gebieden met een bepaalde vorm van zelfbestuur, maar Baskenland is misschien wel één van de meest eigenzinnige regio’s van allemaal. Als er een plek is waar de wens om zich af te scheiden van Spanje enorm groot is, dan is het wel in Baskenland. De autonome regio vormt eigenlijk maar een klein deel van de gehele Europese regio die deels in Spanje en deels in Frankrijk ligt. In Spanje horen de provincies Álava, Biskaje, Gipuzkoa en Navarra tot de grotere regio Baskenland, in Frankrijk zijn dat Labourd, Neder-Navarra en Soule.
De Basken hebben hun eigen cultuur, hun eigen taal en hun eigen lekkernijen. Zo zijn de pinxtos een mooi voorbeeld van de eetcultuur in Baskenland. Deze kleine hapjes zijn de Baskische variant op tapas. Lekker eten en drinken wordt de Basken met de paplepel ingegoten. Dat doen ze in prachtige steden en dorpen, die gelegen zijn in een betoverend mooi landschap. Veel dorpen liggen in de bergen, die een uitloper vormen van de Pyreneeën.

Elciego

Het dorp Elciego is bekend vanwege Hotel Marques de Riscal. Dit bijzondere gebouw is door de wereldberoemde toparchitect Frank Gehry ontworpen.

Elciego is een klein dorpje in de provincie Álava of Araba zoals de provincie in het Baskisch genoemd wordt. Elciego is tevens gelegen in de comarca La Rioja. Deze naam zal menig wijnkenner bekend in de oren klinken, want hier komen de bekende riojawijnen vandaan. In totaal is dit wijngebied goed voor ongeveer driehonderd miljoen hectoliter aan wijnen. De Rioja wijnen worden gezien als de betere Spaanse wijnen en mogen dan ook regelmatig nationale en internationale awards in de wacht slepen. Waarom Gehry hier zijn eerste hotel ontworpen heeft? Naar verluid omdat hij hier zo genoten heeft van een heerlijke fles Gran Reserva wijn van het wijnhuis Marques de Riscal. De waarheid is hoogstwaarschijnlijk heel simpel: geld.

» meer over Elciego