Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Baskenland

Mooiste dorpjes van Baskenland

Baskenland is een autonome regio binnen Spanje. In totaal telt Spanje 17 van dit soort gebieden met een bepaalde vorm van zelfbestuur, maar Baskenland is misschien wel één van de meest eigenzinnige regio’s van allemaal. Als er een plek is waar de wens om zich af te scheiden van Spanje enorm groot is, dan is het wel in Baskenland. De autonome regio vormt eigenlijk maar een klein deel van de gehele Europese regio die deels in Spanje en deels in Frankrijk ligt. In Spanje horen de provincies Álava, Biskaje, Gipuzkoa en Navarra tot de grotere regio Baskenland, in Frankrijk zijn dat Labourd, Neder-Navarra en Soule.
De Basken hebben hun eigen cultuur, hun eigen taal en hun eigen lekkernijen. Zo zijn de pinxtos een mooi voorbeeld van de eetcultuur in Baskenland. Deze kleine hapjes zijn de Baskische variant op tapas. Lekker eten en drinken wordt de Basken met de paplepel ingegoten. Dat doen ze in prachtige steden en dorpen, die gelegen zijn in een betoverend mooi landschap. Veel dorpen liggen in de bergen, die een uitloper vormen van de Pyreneeën.

Bergara

Baskenland

Bergara of Vergara zoals de stad in het Spaans genoemd wordt, is een middelgroot dorp met net iets minder dan 15.000 inwoners. Het is historisch gezien de hoofdstad van de regio Debagoiena en ligt in de provincie Gipuzkoa.

Elciego

Baskenland

Het dorp Elciego is bekend vanwege Hotel Marques de Riscal. Dit bijzondere gebouw is door de wereldberoemde toparchitect Frank Gehry ontworpen.

Getaria

Baskenland

Getaria is een kleine, maar bijzonder populaire bad- en vissersplaats in het noorden van Baskenland. Het dorp heeft minder dan drieduizend inwoners, maar tijdens zonnige dagen zijn er zeker tweemaal zoveel toeristen in het dorp en op de stranden te vinden.

Leteikio

Baskenland

Leteikio is een populaire badplaats in net noordelijke deel van Baskenland, aan de Golf van Biskaje. Bij het dorp zijn twee populaire zandstranden te vinden en voor de kust ligt het getijdeneiland San Nicolás.

Markina-Xemein

Baskenland

Markina-Xemein is een middelgroot dorp in Baskenland. Het dorp ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Markina-Xemein is verder bekend om de wedstrijden Pelota vasca die er gespeeld worden.

Onãti

Baskenland

Onãti is een groot dorp of een kleine stad in het binnenland van Baskenland. Onãti is van oorsprong een studentenstad, de gebouwen staan er nog steeds, maar met slechts elfduizend inwoners hoort Onãti thuis op mooiste dorpjes.