Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Holašovice

Omdat Holašovice in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat zijn de verwachtingen hooggespannen op het moment dat je Holašovice binnenrijdt. Gelukkig wordt aan de verwachtingen geheel voldaan.

Holašovice is een dorp dat waarschijnlijk uit het jaar 1263 stamt en tegenwoordig ongeveer honderdvijftig inwoners telt. Holašovice ligt in de regio Zuid-Bohemen op zo’n vijftien kilometer van de stad Ceske Budojovice. Het dorp heeft in het verleden eventjes slechts 2 inwoners geteld. De rest van het dorp was ten prooi gevallen aan de pest. Deze dodelijke ziekte heerste hier van 1520 tot 1525. In de loop der jaren bloeide het dorp weer op waarna in 1945 de Duitse inwoners verdreven werden uit Holašovice. Verval volgde en Holašovice werd een spookdorp.

Vanaf 1990 is men begonnen het dorp weer in topconditie te brengen. Dit heeft erin geresulteerd dat het prachtige Holašovice met de karakteristieke gevels die het dorp zo’n unieke uitstraling geven. Opvallend is de de enorme marktplaats (210 bij 70 meter) met daarop onder andere de Johannes van Nepomuk kapel. Een kerk kent Holašovice niet. Wie door het dorp wandelt kan niet anders dan erkennen dat hij/zij op dat moment op één van de mooiste plekjes in Tsjechië rondloopt. Als je geluk hebt zij. Er geen toeristenbussen op dat moment waardoor er een vrij opmerkelijke rust heerst in het dorp. Op die manier kun je het dorp goed op je in laten werken. Wie wil gaan fotograferen moet zeker de zuil met de geschiedenis van Holašovice, de waterpompen voor de gevels, de fraai gedecoreerde poorten en de details op de gevels niet vergeten. Parkeren doe je overigens  op het (vrij kleine) parkeerterrein bij het bezoekerscentrum.

Hier ligt Holašovice

Weersverwachting Holašovice

vandaag
18° / 8°
morgen
23° / 11°
16 jun
20° / 11°
17 jun
25° / 12°
18 jun
28° / 14°
Meer weer van Holašovice op klimaatinfo.nl

Meer informatie