Zuid-Bohemen

Tsjechië

De Tsjechische regio Zuid-Bohemen behoort zonder enige twijfel tot de fraaiste regio’s van Tsjechië. Naast prachtige steden zoals Český Krumlov en České Budějovice herbergt Zuid-Bohemen prachtige stukjes natuur zoals het Šumava gebergte (Bohemerwoud) en het Lipnomeer. Dankzij de  aanwezigheid van machtige families in vroegere tijden kent de regio een groot aantal mooie dorpen en cultuurgoed. In Zuid-Bohemen treft je dan ook velerlei mooie kastelen en burchten aan. Soms is een dorp zelfs zo bijzonder dat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO terecht komt. Een voorbeeld hiervan ligt midden in Zuid-Bohemen: het indrukwekkende Holašovice dat van een spookdorp een topbezienswaardigheid in Tsjechië is geworden.

Dubné

Iedereen herkent dit van vakantie: je rijdt door een dorpje heen en je moet eventjes stoppen om het nader te bekijken. Dubné in Tsjechië is zo’n dorpje waar je de auto even aan de kant zet en even rond gaat kijken.

Als je vanuit het prachtige dorp Holašovice naar de stad České Budějovice rijdt dan is de kans groot dat je ongeveer halverwege het dorp Dubné doorkruist. Op deze manier hebben wij het dorpje in ieder geval leren kennen. Zodra we de bocht om kwamen rijden en op het centrale plein van Dubné uitkwamen moesten we gewoon eventjes stoppen. Behalve het voor deze regio wat afwijkende uiterlijk van de dorpskerk is er niet iets specifieks wat het dorp spannend maakt. Op de een of andere manier vormt het hart van het dorp een plaatje dat je eventjes in je op wilt nemen.

» meer over Dubné

Frymburk

Frymburk (okres Český Krumlov) is een dorp in de Tsjechische regio Zuid-Bohemen, gelegen aan het Lipnomeer. Van alle plaatsen aan dit grote stuwmeer is Frymburk een van de meest authentieke dorpen die je hier zult vinden.

Centraal in Frymburk ligt het langgerekte marktplein. Het middelste deel van het plein is ingericht als wandelgebied met veel groen, een fontein en enkele beelden. De bankjes langs het wandelpad zijn vooral in de zomer een populaire plek om eventjes te schuilen voor de zon en warmte. De meeste mensen zoeken echter de vele terrassen op die aan de markt liggen. Voor een dorp van deze grootte (nog geen vijftienhonderd inwoners) heeft Frymburk veel horecagelegenheden. In het zomerseizoen is het dan ook een geliefde stopplaats voor fietsers.

» meer over Frymburk

Holašovice

Omdat Holašovice in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat zijn de verwachtingen hooggespannen op het moment dat je Holašovice binnenrijdt. Gelukkig wordt aan de verwachtingen geheel voldaan.

Holašovice is een dorp dat waarschijnlijk uit het jaar 1263 stamt en tegenwoordig ongeveer honderdvijftig inwoners telt. Holašovice ligt in de regio Zuid-Bohemen op zo’n vijftien kilometer van de stad Ceske Budojovice. Het dorp heeft in het verleden eventjes slechts 2 inwoners geteld. De rest van het dorp was ten prooi gevallen aan de pest. Deze dodelijke ziekte heerste hier van 1520 tot 1525. In de loop der jaren bloeide het dorp weer op waarna in 1945 de Duitse inwoners verdreven werden uit Holašovice. Verval volgde en Holašovice werd een spookdorp.

» meer over Holašovice

Horní Planá

Het Tsjechische dorp Horní Planá ligt in de regio Zuid-Bohemen. Horní Planá is gelegen aan het Lipnomeer, het grootste (stuw)meer van Tsjechië. Horní Planá is met nog geen drieduizend inwoners één van de grotere plaatsen aan het Lipnomeer. De oorsprong stamt uit de dertiende eeuw na Christus. Het oudste bouwwerk dat nog in tact is, is de Kerk van de Heilige Margarethe. Deze stamt uit het jaar 1374. Deze kerk ligt op het hoogste punt van het centrale stadsplein. Op dit hoofdzakelijk uit gras en bomen bestaande plein bevinden zich een aantal standbeelden zoals die van Adalbert Stifter.

» meer over Horní Planá

Lipno nad Vltavou

Lipno nad Vltavou heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een van de belangrijkste bestemmingen van Tsjechië. De schoonheid van dit dorp zit hem in de fraaie ligging aan het Lipnomeer en de berg die centraal staat als activiteitencentrum.

Mede dankzij Nederlandse investeerders is er van Lipno nad Vltavou een dorp gemaakt dat vooral op actieve vakanties ingericht is. In de wintermaanden staat de wintersport centraal, met skiën en snowboarden als belangrijkste activiteiten. Als het Lipnomeer bevroren is (en dat is minimaal een aantal weken per winterseizoen) wordt hier een kilometers lange schaatsbaan op aangebracht die je door een betoverend winters landschap voert.

» meer over Lipno nad Vltavou

Přední Výtoň

Přední Výtoň is een klein dorp gelegen in het uiterste zuidwesten van het Lipnomeer. Het ligt op ongeveer zes kilometer van de populaire toeristenplaats Lipno nad Vltavou.

Als je vanuit de Duitse stad Passau de kortste route (de zomerroute) richting Lipno nad Vltavou volgt, dan is Přední Výtoň het laatste dorp waar je doorheen rijdt voordat je je eindpunt bereikt. Het moment dat je Přední Výtoň nadert is ook de eerste keer dat je het Lipnomeer ziet liggen.

Přední Výtoň is een klein dorp. Het telt slechts zo’n tweehonderd inwoners. Oorspronkelijk heette het dorp Heuraffel en was het tot het einde van de Tweede Wereldoorlog overwegend Duitstalig.

» meer over Přední Výtoň

Rožmberk nad Vltavou

Rožmberk nad Vltavou is een dorp gelegen in de bosrijke en heuvelachtige omgeving van Zuid-Bohemen. het dorp is vooral bekend vanwege het Rožmberk nad Vltavoukasteel.

Het dorp kent haar oorsprong in de dertiende eeuw na Christus, toen de machtige familie Rožmberk (in het Nederlands: Rosenbergs) zich hier vestigden. Het Rožmberk nad Vltavoukasteel behoort hedendaags nog steeds tot de mooiste kastelen die Tsjechië rijk is. Vanuit het kasteel hield de familie Rožmberk toezicht op hun landgoederen in deze regio. Zij hebben hier maar liefst vier eeuwen lang geresideerd. Het kasteel ligt op een heuvel, waardoor je vanaf het kasteel uitkijkt over het nog geen vierhonderd inwoners tellende dorp.

» meer over Rožmberk nad Vltavou

Vyšší Brod

Vyšší Brod is een groot dorp gelegen in de regio Zuid-Bohemen in Tsjechië. Het staat vooral bekend vanwege het cisterciënklooster dat jaarlijks tienduizenden bezoekers trekt.

Voor toeristen die aan het Lipnomeer verblijven is Vyšší Brod een leuk dagje uit. In vergelijking met Lipno nad Vltavou en Frymburk heb je hier wat meer winkelaanbod. De dames snuffelen over het algemeen helemaal graag op de vaste markt die zich aan de zuidelijk ingang van het dorp bevindt. Wie Oud & Nieuw hier in de buurt viert die kan bij deze kraampjes goed en goedkoop vuurwerk kopen. Hoewel het klooster de grote publiekstrekker is zou je ook eens een rondje moeten wandelen rondom de in het centrum gelegen St. Bartholomäuskerk. Opvallend is hoe mooi de graven hier erbij liggen en hoe veel bloemen je op de graven ziet liggen. Wij hebben zelden een begraafplaats gezien waar meer bloemen per vierkante meter te vinden waren dan hier.

» meer over Vyšší Brod