Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Rožmberk nad Vltavou

Rožmberk nad Vltavou is een dorp gelegen in de bosrijke en heuvelachtige omgeving van Zuid-Bohemen. het dorp is vooral bekend vanwege het Rožmberk nad Vltavoukasteel.

Het dorp kent haar oorsprong in de dertiende eeuw na Christus, toen de machtige familie Rožmberk (in het Nederlands: Rosenbergs) zich hier vestigden. Het Rožmberk nad Vltavoukasteel behoort hedendaags nog steeds tot de mooiste kastelen die Tsjechië rijk is. Vanuit het kasteel hield de familie Rožmberk toezicht op hun landgoederen in deze regio. Zij hebben hier maar liefst vier eeuwen lang geresideerd. Het kasteel ligt op een heuvel, waardoor je vanaf het kasteel uitkijkt over het nog geen vierhonderd inwoners tellende dorp.

Het kasteel bestaat uit twee delen: het Bovenkasteel en het Onderkasteel. Gedurende de eeuwen heeft het kasteel meerdere verbouwingen en renovaties ondergaan. In de negentiende eeuw hebben de toenmalige eigenaars, de familie Buquoy, het kasteel een neogotische uitstraling gegeven. Sindsdien is het kasteel opengesteld voort het publiek. Kijk goed op de website van het kasteel wanneer je naar binnen kunt, want met name in de wintermaanden is het kasteel beperkt open. Je kunt uit een tweetal rondleidingen kiezen of ze allebei doen. Daarnaast kun je ook via tweehonderd trappen de Engelse toren bezoeken. Vanuit de toren heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

Het dorp zelf ligt aan de Moldau (in het Tsjechisch: Vltavou). Deze rivier zorgt voor een schilderachtig plaatje. In het dorp staan wat pensions, een postkantoor en ongeveer honderd huizen. Zeer nadrukkelijk aanwezig is ook de gotische Sint-Nicolaaskerk. Documenten tonen aan dat hier al in 1271 een kerk stond. De huidige kerk stamt uit de tweede helft van de vijftiende eeuw.

Hier ligt Rožmberk nad Vltavou

Weersverwachting Rožmberk nad Vltavou

vandaag
5° / 0°
morgen
8° / 0°
29 feb
13° / 2°
1 mrt
11° / 3°
2 mrt
10° / 4°
Meer weer van Rožmberk nad Vltavou op klimaatinfo.nl

Meer informatie