Bouvignes-sur-Meuse is een middeleeuws plaatsje dat vlak bij de stad Dinant ligt. Opvallend feit is dat deze tegenwoordige broederplaatsen vroeger gezworen vijanden waren.
Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Bouvignes-sur-Meuse is de Sint-Lambertuskerk. Het oorspronkelijke gotisch gebouw dat in de middeleeuwen ingewijd, om precies te zijn in het jaar 1217. In de 15e eeuw werd de kerk vergroot. In het jaar 1554 werd de stad geplunderd. De kerk raakte hierbij beschadigd. Pas in de 20e eeuw vond er een grootschalige restauratie plaats. Het heeft zes jaar geduurd om de kerk te herstellen, van 1921-1927. Sinds 28 april 1948 is de Sint-Lambertuskerk een erkend monument.
Het belangrijkste plein van Bouvignes-sur-Meuse is Place du Baillage. De vorm en inrichting hebben een duidelijk middeleeuws karakter. Helaas doet het feit dat hier auto’s geparkeerd staan duidelijk afbreuk aan de schoonheid van dit plein. Je ziet aan de gevels dat de gebouwen stammen uit verschillende tijdperken. Zo herken je duidelijk een vakwerkhuis en een prachtig gebouw uit de Renaissance. Dit herenhuis staat bekend als het Spaanse Huis. Het gebouw werd eind 16e eeuw gebouwd en was toen eigendom van de eigenaars van de ijzersmelterijen. De naam het Spaanse huis is een verwijzing naar de Spaanse bezetting in deze periode. In de 17e eeuw oh werden er nog drie elementen toegevoegd aan het gebouw: de barokke puntgevels. Deze drie puntgevels zijn kenmerkend voor het hedendaagse uiterlijk van dit gebouw. Vanaf 1910 tot en met 1964 werd het Spaanse huis gebruikt als gemeentehuis van Bouvignes-sur-Meuse. Deze rol is het kwijtgeraakt op het moment dat Amsterdam bij de gemeente Dinant gevoegd werd. Tegenwoordig is er een museum gevestigd in het gebouw: het Maison du partrimoine médiéval mosan.
Op het plein staat een waterpomp. Deze is in de 18e eeuw op het marktplein geplaatst. Zoals je in de naam kunt zien ligt het dorp aan de rivier de Maas (in het Frans: Meuse). Helaas profiteert Bouvignes-sur-Meuse hier amper van omdat de spoorlijn het dorp van de rivier afscheidt. Via een klein tunneltje kun je vanuit het dorp wel zo naar het water lopen als je dat wilt.