Ardennen

België

Groene bossen, glooiende heuvels en uitgestrekte vergezichten. Dit is het prachtige decor van de dorpjes in de Ardennen. Of ze nu verscholen liggen in het bos, of uitkijkend over het dal op de top van de heuvel, dorpjes in de Ardennen zijn vaak erg mooi. En hoewel de meeste toeristen bij een bezoek aan dit gebied zullen blijven hangen in de geijkte toeristische plaatsen zijn deze dorpjes ook zeker een aanrader. Zeker als je de grote hoeveelheid mensen wilt ontvluchten. In deze dorpjes waan je jezelf soms ver weg van de grote drukke stad. Ze ademen een zekere rust uit die je in Nederland zelden meer vindt.

Vakantiewoning in de Ardennen boeken
Als je een vakantie in de Ardennen wilt vieren, dan is het huren van een vakantiewoning een ideale manier om dat te doen. Vele vakantiehuizen in de Ardennen liggen in de natuur of in één van de vele pittoreske dorpen die deze regio telt. Via verschillende aanbieders kun je een groot aantal vakantiewoningen in de Ardennen boeken, van sfeervolle authentieke huizen tot aan luxe designwoningen. Door het huren van een woning kun je je vakantie in de Ardennen volgens ‘het nieuwe normaal’ vieren. Vrijheid, blijheid, zeg maar!

Beste reistijd voor de Ardennen
Omdat je je in de Ardennen vooral in de natuur begeeft, is deze streek het hele jaar te bezoeken. Ieder seizoen laat een mooie kant zien, zelfs de koelere en grijzere winter. De beste reistijd voor de Ardennen is van juni tot en met augustus als je lekker weer wilt hebben. Ga je voor de mooiste kleuren, dan moet je zo half oktober naar de Ardennen gaan.

Bouillon

Bouillon is een kleine stad en een gemeente in het zuiden van België in de provincie Luxemburg niet ver bij de Franse grens vandaan. Het stadje is vooral bekend om zijn middeleeuwse burcht die gebouwd werd door Godfried van Bouillon.

Bouillon ligt op de beide oevers van de rivier de Semois met hoog daarboven de burcht van Godfried van Bouillon. Het dorp is gebouwd op de flanken van Côte d’Auclin en ligt op iets meer dan 300 meter hoogte. Het kasteel van Bouillon is het hoogtepunt van een bezoek aan het stadje. Tijdens een bezoek aan het kasteel wordt je door middel van genummerde borden door de verschillende gangen, kamers en wachttorens van het kasteel geleid. In de zomermaanden en schoolvakanties wordt er een roofvogelshow gehouden op de binnenplaats van het kasteel. Net buiten het stadje ligt het Parc animalier de Bouillon met ongeveer negentig verschillende diersoorten waaronder apen, tijgers en witte leeuwen.

» meer over Bouillon

Bouvignes-sur-Meuse

Bouvignes-sur-Meuse is een middeleeuws plaatsje dat vlak bij de stad Dinant ligt. Opvallend feit is dat deze tegenwoordige broederplaatsen vroeger gezworen vijanden waren.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Bouvignes-sur-Meuse is de Sint Lambertus kerk. Het oorspronkelijke gotisch gebouw dat in de middeleeuwen ingewijd, om precies te zijn in het jaar 1217. In de 15e eeuw werd de kerk vergroot. In het jaar 1554 werd de stad geplunderd. De kerk raakte hierbij beschadigd. Pas in de 20e eeuw vond er een grootschalige restauratie plaats. Het heeft zes jaar geduurd om de kerk te herstellen, van 1921-1927. Sinds 28 april 1948 is de Sint Lambertus kerk een erkend monument.

» meer over Bouvignes-sur-Meuse

Celles

Celles is een oud Romaans Dorpje in de provincie Namen en behoort tot de mooiste dorpjes van Wallonië. Celles is een deelgemeente van de gemeente Houyet.

De omgeving van de het dorp wordt al duizenden jaren bewoond. De bekende geschiedenis van het dorp gaat terug tot aan de zevende eeuw toen de monnik Hadelinus hier een klooster stichtte. Deze monnik heeft indertijd de inwoners bekeerd tot het christendom. Later hebben de kloosterlingen een gedeelte van de Hermitage van Heilige Hadelinus omgebouwd tot een school en deze functie heeft het gebouw nog steeds. Al zijn de kloosterlingen hier al vertrokken sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw. Een deel van het gebouw is ingericht als bezoekerscentrum en worden de lokale specialiteiten tentoongesteld.

» meer over Celles

Chassepierre

Chassepierre is een klein maar schitterend dorpje in de Belgische Ardennen. Het dorp ligt in de deelgemeente Florenville aan de rivier de Semois. Ieder jaar wordt er in Chassepierre één van de grootste straatkunst festivals van België gehouden.

Ieder jaar wordt in Chassepierre in het derde weekend van augustus het festival “international des arts de la reu” gehouden. Ieder jaar komen er zo’n vijftig straatartiesten en groepen naar het dorpje toe om hier hun kunsten aan de menigte te tonen. Het festival werd voor het eerst georganiseerd in 1974 en heeft sindsdien geen jaar overgeslagen. Ieder jaar heeft het festival een ander thema. Het feest is door de jaren heen uitgegroeid tot het een na grootste festival in de Belgische Ardennen. Het grootste festival is Francofollies in Spa.

» meer over Chassepierre

Chiny

Chiny is een klein stadje in het zuidelijke deel van de Belgische Ardennen in de provincie Luxemburg. Chiny is één van de oudste dorpjes in de Gaume. Het stadje werd in de tweede helft van de tiende eeuw gesticht.

In Chiny is een fontein te vinden die herinnerd aan het 1000-jarig bestaan van de stad. De stad Chiny was de hoofdstad van het gelijknamige graafschap dat in de veertiende eeuw uitgegroeid was tot een indrukwekkend graafschap waartoe 246 plaatsen, 1412 dorpen en 57 kastelen behoorden. Halverwege de veertiende eeuw werd het graafschap Chiny onderdeel van het Hertogdom Luxemburg. Tegenwoordig is de gemeente Chiny een behoorlijk stuk kleiner al is het na de gemeentelijke herindelingen wel weer een stuk groter als vroeger.

» meer over Chiny

Crupet

Crupet ligt in de deelgemeente Assense in de provincie Namen. Crupet behoort tot de mooiste dorpjes van Wallonië en is opgenomen op de lijst van Les Plus Beaux Villages de Wallonie.

Crupet heeft vanaf de elfde eeuw tot en met de zeventiende eeuw tot de heerlijkheid van Luik behoort. Het was aan het begin van deze periode dat hier de eerste delen van kasteel van de Carondelet en zijn watermolen werden gebouwd. De oude slottoren van het kasteel stamt nog uit deze periode. Het kasteel is tegenwoordig privé eigendom. In het centrum van het dorp Crupet vindt men vele oude lemen vakwerkhuisjes. Vanuit het dorp vertrekt er een korte wandeling die je langs de vele hoogtepunten van Crupet en de omliggende omgeving leidt. Men komt dan onder andere de Grot van Sint-Antonius van Padau, de slottoren, de kerk van Sint-Martin en de oude olieslagerij tegen. Naderhand kunt u even tot rust komen bij één van de cafés op het dorpsplein.

» meer over Crupet

Froidfontaine

Froidfontaine is een klein gehucht gelegen op de bedevaartsroute naar Beauraing. Het dorp ligt in de Pays des Vallées en ligt slechts enkele meter van de Franse grens vandaan.

Dit kleine gehucht is onderdeel van de bedevaartsroute naar Beauraing en dat is in het dorp goed te zien. Hoewel het maar een klein gehucht is kent het toch een redelijk grote kerk en meerdere heilige beelden die verspreid staan in en rond het dorp. De grootste hiervan is de Maria grot, nagebouwd van de grot in Lourdes, aan de rechterkant van de kerk. Het dorp is genoemd naar de fontein die op het dorpsplein staat. Froidfontaine is ongeveer zo’n twee eeuwen oud. Het dorpje bestaat voornamelijk uit enkele mooie boerderijen, een kerk en de lokale begraafplaats.

» meer over Froidfontaine

Han-sur-Lesse

Het dorp Han sur Lesse dankt zijn bekendheid aan het feit dat één van de grootste toeristische attracties van de Ardennen net buiten het dorp ligt.

Han sur Lesse is het dorp rondom een van de grootste attracties van de Belgische Ardennen, namelijk de grotten van Han. Het leven in het dorp is bijna volledig gericht op deze toeristische attractie. Het dorp kent slechts een handvol woonhuizen. De rest is gevuld met restaurants, cafés, hotels en uiteraard één kerk. Enkele hiervan getuigen van de al lange toeristische traditie van dit dorp. Net zoals veel van de andere dorpen in de Ardennen mag uiteraard het oorlogsmonument voor zowel de Eerste als Tweede wereldoorlog niet ontbreken. Ook in Han sur Lesse hebben deze oorlogen hun sporen achtergelaten. En hoewel het niet het mooiste dorp is van de Ardennen is het zeker wel een bezoekje waard en een leuke attractie op een regenachtige vakantiedag.

» meer over Han-sur-Lesse

Houffalize

In het noordelijke deel van de provincie Luxemburg aan de oevers van de Ourthe ligt het dorpje Houffalize. Het dorp is vooral erg geliefd bij mountainbikers en die komen hier dan ook het gehele jaar in groten getale naar toe.

Houffalize is een oud dorp maar veel van de oude huizen en de kastelen van het dorp zijn door de eeuwen heen verloren gegaan. De oude Sint-Catharinakerk met daarin de gisant van Diederik II van Houffalize is één van de oudste gebouwen uit de stad. Dit grafmonument stamt uit de 12de eeuw na Christus en is nog steeds in een perfecte staat. Tijdens de slag om de Ardennen is Houffalize zwaar getroffen, ter herinnering hieraan staat op Place Roi Albert nog steeds een Duitse tank.

» meer over Houffalize

Lacuisine

In het zuidelijke deel van de Belgische provincie Luxemburg ligt het dorpje Lacuisine. Het dorpje ligt niet ver van de Franse grens in één van de meanders van de Semois.

Lacuisine is lang een zelfstandige gemeente geweest maar sinds de gemeentelijke herindeling van 1977 is het een deelgemeente van Florenville geworden. In het dorp zijn naast de kerk, een oude watermolen en enkele restaurants maar weinig bijzonderheden te vinden. De naam van het dorp is echter wel bijzonder. La Cuisine is het Franse woord voor keuken en wordt vaak geassocieerd met een duurder restaurant. Deze naam dankt het dorp aan de graven van Chiny die in dit gebied kwamen jagen. Ze lieten op de plaats van het huidige dorp hun keukens opbouwen. De keukens verdwenen maar de naam bleef.

» meer over Lacuisine

Lavaux-Sainte-Anne

In het oostelijke deel van de provincie Namen aan het riviertje de Winche ligt het dorpje Lavaux-Sainte-Anne. Aan de rand van dit dorp ligt het kasteel van Lavaux-Sainte-Anne dat tegenwoordig een aantal musea huisvest.

Lavaux-Sainte-Anne is een klein dorpje met slecht enkele honderden inwoners in de gemeente Rochefort. Het dorp heeft een eigen afrit op de autosnelweg is daarom erg gemakkelijk te bereiken. Het verlaten van het dorp is echter wat lastiger aangezien er hier geen oprit is voor de snelweg. In het dorp zelf is er niet veel te beleven, het moet zijn schoonheid hebben van het in het dorp gelegen kasteel, wel bevindt er zich op het marktplein een hotel met een restaurant.

» meer over Lavaux-Sainte-Anne

Limbourg

Verstopt in de heuvels rondom Eupen en Malmedy vlakbij het grote stuwmeer la Gillepe in de Ardennen ligt ineens dit prachtige oude dorpje.

Onderweg van Jalhay naar Eupen kwamen we eigenlijk onbedoeld ineens dit prachtige dorpje tegen. Limbourg , of te wel Limburg in het Vlaams, is een werkelijk prachtig oud plaatsje gebouwd bovenop de heuvels rondom Eupen. De huizen van het dorpje stammen uit de 17e en 18e eeuw en zien er uit alsof de tijd er stil is blijven staan. Limbourg is gebouwd rondom een centraal marktpleintje met daaromheen enkele kleine straatjes. Op het plein staat het stadhuis de waterpomp en het belangrijkste en enige café, restaurant van het dorp. Veel toeristen zul je hier nog niet treffen, veel bekendheid kent het dorpje nog niet. Het is een erg leuk dorp om even door te wandelen en eventueel ook een korte wandeling door de omgeving te doen. De vergezichten die je vanuit het dorp hebt zijn werkelijk prachtig.

» meer over Limbourg

Mirwart

Het dorpje Mirwart is een klein dorpje in het centrale deel van de Belgische Ardennen. Het dorp ligt in de gemeente Saint-Hubert en is met name bekend om het prachtige kasteel dat aan de rand van het dorp te vinden is.

Mirwart is een dorp zoals je er in de Ardennen behoorlijk wat tegenkomt. De kern van het dorp wordt gevormd door een prachtige oude kerk. In de ruime straten rondom de kerk zijn er verschillende huizen en enkele cafés en restaurants te vinden. Opvallend is dat er in het historische centrum van Mirwart opvallend veel vakantiehuizen staan. Kleine arbeiderswoningen die de laatste jaren zijn omgebouwd tot vakantiewoning. De kerk van Mirwart kan niet bezocht werden. Wel kun je in het portaal voor de kerk een kijkje nemen in de kerk.

» meer over Mirwart

Nobressart

In het oosten van de provincie Luxemburg in de Belgische Ardennen ligt het dorpje Nobressart. Dit dorp behoort tot de mooiste dorpjes van Wallonië en is daarom opgenomen op de Les Plus Beaux Villages de Wallonie.

Nobressart ligt dicht bij de grens met Luxemburg niet ver van de plaats waar de rivier de Attert ontspringt. Het is een klein dorp in de Vallei van Attert met minder dan 150 huizen en met ongeveer 400 inwoners. Het dorp staat vol met prachtige gekleurde huizen die een mooi contrast vormen met de groene omgeving van het dorp. Het zijn voornamelijk grote oude boerderijen die de welvaart van weleer goed weergeven. In het laagste gedeelte van de vallei staat de vroegere wasserij La Fontaine die tegenwoordig weer bijna geheel in originele staat is gerestaureerd. Er bevindt zich in het dorp tevens een molenmuseum.

» meer over Nobressart

Ny

In het noordwestelijke deel van de provincie Luxemburg enkele kilometer buiten de plaats Hotton ligt het dorpje Ny. In 1994 is Ny uitgeroepen tot één van de Les Plus Beaux Villages de Wallonie.

Dat Ny is verkozen op de lijst van de mooiste dorpjes van Wallonië wordt duidelijk als je een klein wandelingetje maakt door het dorp. Bijna alle huizen zijn er prachtig gerestaureerd en verkeren in prachtige staat. Het mooiste gebouw van het dorp is de Kasteelhoeve van Ny. In deze hoeve worden in de zomermaanden middeleeuwse spelen en kinderkampen georganiseerd. Wat opvalt als je door het dorp heenloopt is de fontein voor de kerk. De kerk zelf kan jammer genoeg niet bezocht worden.

» meer over Ny

Redu

Redu het boekendorp van België is waarschijnlijk één van de bekendste dorpjes in het zuidelijke deel van de Belgische Ardennen. Redu ligt in de gemeente Libin plaatsen Dinant en Bouillon in de provincie Belgisch Luxemburg

Tot Pasen 1984 verschilde Redu niet veel van de meeste andere dorpjes in de Ardennen. Hier kwam verandering toen de eerste grote boekenmarkt in het dorp werd georganiseerd. Vandaag de dag zijn er in het dorp zeventien boekwinkels te vinden waar je tweedehands boeken in verschillende talen tegenkomt. De meeste boekenwinkels hebben naast Franstalige boeken ook grote afdelingen met Nederlandse en soms zelfs Duits en Engelse boeken. Door de weeks is het dorp uitgestorven maar in het weekend zal je met moeite een plaatsje vinden om je auto te parkeren. De terrassen en de boekwinkels zijn dan gevuld met koopjesjagers en boekenwurmen.

» meer over Redu

Rochehaut

Het dorpje Rochaut ligt in het westelijke deel van de provincie Luxemburg. Het dorp ligt niet ver van de grens met Frankrijk en de grens met de provincie Namen. Rochehaut is een deelgemeente van Bouillon. Bijzonder aan het dorp is dat er ongeveer tien hotels en herbergen te vinden zijn. Daarnaast zijn er ongeveer zeven restaurants en zes campings te vinden. Dit is toch bijzonder voor een dorpje waar maar net iets meer dan tweehonderd mensen wonen. Dit komt hoofdzakelijk door de prachtige ligging van het dorp. Vanuit het dorp heb je namelijk een prachtig zicht op een meander van de Semois. Op het uitzichtpunt zijn enkele bankjes en verrekijkers te vinden om goed van het uitzicht te kunnen genieten.

» meer over Rochehaut

Sohier

Sohier is een klein dorp in België in de provincie Luxemburg in de deelgemeente Wellis. Het dorp staat op de lijst van de Les Plus Beaux Villages de Wallonië waarop de mooiste dorpjes in Wallonië zijn verenigd.

Het dorp bestaat hoofdzakelijk uit prachtig gerestaureerde hoeves die allemaal rijkelijk gedecoreerd zijn met wilde bloemen. Het dorp was niet voor niets in 2005 de winnaar van de wedstrijd voor meest nette en bebloemde dorp van België. Naast de prachtige hoeves staat er in het dorp de uit 1870 stammende parochiekerk van Sint-Lambertus. In de kerk kerk staat en houten veelluik uit de vijftiende eeuw. In het dorp kun je een kasteel uit de zeventiende eeuw vinden dat in de negentiende eeuw geheel is gerestaureerd. Het kasteel is privé bezit en niet te bezoeken.

» meer over Sohier

Soiron

Sorin is een klein dorp in de provincie luik in de Belgische Ardennen. Soiron is onderdeel van de Les Plus Beaux Villages de Wallonie en behoord tot de mooiste dorpjes van Wallonië.

Het dorp is gesticht in het eerste deel van de elfde eeuw tegelijkertijd met het naburig gelegen dorp Olne. Tot de gemeentelijke herindeling van 1977 is Soiron een zelfstandige gemeente gebleven. Sindsdien is het dorp onderdeel van de gemeente Pepinster. Net buiten het dorp ligt het kasteel van Sclassin.

» meer over Soiron

Spontin

Spontin ligt in de provincie Namen in de gemeente Yvoir aan de rivier de Bocq. Spontin was tot aan de fusie der gemeente van België een zelfstandige gemeente.

Spontin is hier ontstaan omdat dit één van de weinige plaatsen was waar men de rivier de Bocq vrij gemakkelijk kon oversteken. Al in de 13de eeuw werd hier in de bocht van de Bocq gestart met de bouw van het Kasteel van Spontin. In de eeuwen daarna is het kasteel meerdere malen gerenoveerd en uitgebreid totdat het aan het eind van de 17de eeuw zijn huidige vorm had. Het kasteel is in het hoogseizoen dagelijks te bezoeken. Hoog boven het kasteel uit torent de parochiekerk Saint-Georges uit. Deze gotische kerk is te bereiken nadat men een steil weggetje naar boven heb beklommen. Aan de achterzijde van de kerk zit een trap je terug kan brengen naar de rivier de Bocq

» meer over Spontin

Theux

Theux is een ruim tienduizend inwoners tellende gemeente in de Belgische provincie Luik. Het grootste dorp is Theux zelf, dat een prachtige historische kern heeft.

Theux ligt in een dal op een hoogte van ongeveer driehonderd meter boven de zeespiegel. Centraal in Theux ligt het hoofdplein van het dorp: La Place du Perron. Aan dit plein en in een aantal omringende straten liggen enkele goed geconserveerde huizen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Helaas heeft de oude structuur van het dorp geen rekening gehouden met de komst van automobielen. Daarom is er in Theux eenrichtingsverkeer ingesteld op de Place du Perron, de Rue Chinrue en de Rue de la Chaussée. Door de vele auto’s die over het Place du Perron rijden (en er ook geparkeerd staan) komt dit fraaie plein helaas minder goed uit de verf dan het had kunnen doen.

» meer over Theux

Torgny

Torgny is een klein dorpje in het zuidoostelijke deel van de Ardennen in de provincie Luxemburg. Torgny is uitgeroepen tot één van de mooiste dorpen van Wallonië en behoort tot de Les Plus Beaux Village de Wallonië.

Het dorpje Torgny is het meest zuidelijk gelegen dorp van België. Mede door de zuidelijke ligging van het dorp en het microklimaat in de Gaumestreek is het mogelijk om in het dorp druiven te verbouwen. Er zijn in het dorp dan ook twee wijnboerderijen te vinden waar je de lokale specialiteit kunt proeven. Deze zijn jammer genoeg niet altijd geopend. Maar in de weekenden maak je de meeste kans om er niet voor een gesloten deur te staan. In het dorp is tevens een klein bureau voor toerisme te vinden. De dame die achter de balie spreekt een aardig woordje Nederlands en kan je alles over het dorp en de bezienswaardigheden in de omgeving vertellen.

» meer over Torgny

Villers-devant-Orval

In het zuidelijkste deel van de Belgische Ardennen in de provincie Luxemburg ligt het dorpje Villers-devant-Orval. Dit deel van België staat ook wel bekend als de Gaumestreek de rivier de Marche stroomt hier doorheen.

Villers-devant-Orval is een oud dorpje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeel werd verwoest. Slecht enkele oudere huizen hebben deze oorlog overleefd. Het dorp dankt zijn naamsbekendheid aan de Abdij van Orval die hier net buiten het dorp ligt. In het dorp zelf is niet veel te beleven, er staan een paar mooie oude huizen en op de weg naar de Abdij vind je enkele restaurants en een prachtige oude herenboerderij.

» meer over Villers-devant-Orval

Wanne

Het dorp van de hijgende fietser. Wanne ligt in de provincie Luik en is een deelgemeente van Trois-Ponts. Zo gauw het weer wat beter wordt kom je ze op ieder moment van de dag tegen in Wanne.

Zittend op het terras van de plaatselijk auberge, leunend tegen muur van het kerkhof of neergeploft op één van de bankjes. Dit is ook niet verwonderlijk aangezien het een hele toer is om het dorp per fiets te bereiken. Vooral de beklimming vanuit Grand Halleux die ieder jaar in de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik  zit is een ware kuitenbijter. Wanne ligt tenslotte op bijna 500 meter hoogte. Wanne is ook te bereiken via de klim vanuit Trois-Ponts en vanuit Stavelot. Vanuit Trois-Pont  beklimt men de Côte d’Aisomont. In Stavelot kan men kiezen welke klim men neemt om hier terecht te komen. De zware klim via de Côte de Stockeu langs het Eddy Merkcs monument of de vriendelijkere route de Wanne en vervolgens de pittige Wanneranval. Eenmaal boven en bijgekomen kan men hier genieten van het prachtige uitzicht wat het dorp te bieden heeft.

» meer over Wanne

Wéris

Wéris is een mooi klein dorp in de gemeente Durbuy in de Belgische Ardennen. Wéris is één van de dorpen in Wallonié die tot de Les Plus Beaux Villages de Wallonie behoord.

Het gebied waar Wéris zich bevindt wordt al sinds de prehistorie bewoond. In de buurt van het dorp zijn er meerdere soorten megalieten te vinden die uit deze periode stammen. Er zijn zowel dolmen en menhirs te vinden. De bekende prehistorische bouwwerken zijn de Dolmen van Wéris en de Dolmen van Oppange. De grootste is de Menhir Danthine die bijna vier meter hoog is.

» meer over Wéris