Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Redu

Redu het boekendorp van België is waarschijnlijk één van de bekendste dorpjes in het zuidelijke deel van de Belgische Ardennen. Redu ligt in de gemeente Libin plaatsen Dinant en Bouillon in de provincie Belgisch Luxemburg

Tot Pasen 1984 verschilde Redu niet veel van de meeste andere dorpjes in de Ardennen. Hier kwam verandering toen de eerste grote boekenmarkt in het dorp werd georganiseerd. Vandaag de dag zijn er in het dorp zeventien boekwinkels te vinden waar je tweedehands boeken in verschillende talen tegenkomt. De meeste boekenwinkels hebben naast Franstalige boeken ook grote afdelingen met Nederlandse en soms zelfs Duits en Engelse boeken. Door de weeks is het dorp uitgestorven maar in het weekend zal je met moeite een plaatsje vinden om je auto te parkeren. De terrassen en de boekwinkels zijn dan gevuld met koopjesjagers en boekenwurmen.

 

Voordat iemand op het idee kwam om de boekenmarkt in Redu te houden was Redu langzaamaan een uitgestorven dorp aan het worden. Omdat de inkomsten van de landbouw steeds verder terugliepen waren de inwoners van het dorp al bijna verplicht hun heil ergens anders te zoeken. Hierdoor kwamen er huizen leeg te staan die vervolgens werden gekocht door inwoners van de grotere steden in België als tweede huisje waardoor Redu bijna een slaperig Ardens dorpje geworden was.

Hier bracht de boekenmarkt verandering in. Het evenement was zo’n succes dat een aantal handelaren schuren en huizen in het dorp huurden om er de hele zomer hun waar aan de man te brengen. Dit was de start van het boekendorp Redu wat tegenwoordig in de top drie van drukst bezochte boekendorpen ter wereld staat.

Hier ligt Redu

Weersverwachting Redu

vandaag
23° / 17°
morgen
22° / 14°
23 jul
22° / 15°
24 jul
22° / 13°
25 jul
24° / 10°
Meer weer van Redu op klimaatinfo.nl

Meer informatie