Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Theux

Theux is een ruim tienduizend inwoners tellende gemeente in de Belgische provincie Luik. Het grootste dorp is Theux zelf, dat een prachtige historische kern heeft.

Theux ligt in een dal op een hoogte van ongeveer driehonderd meter boven de zeespiegel. Centraal in Theux ligt het hoofdplein van het dorp: La Place du Perron. Aan dit plein en in een aantal omringende straten liggen enkele goed geconserveerde huizen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Helaas heeft de oude structuur van het dorp geen rekening gehouden met de komst van automobielen. Daarom is er in Theux eenrichtingsverkeer ingesteld op de Place du Perron, de Rue Chinrue en de Rue de la Chaussée. Door de vele auto’s die over het Place du Perron rijden (en er ook geparkeerd staan) komt dit fraaie plein helaas minder goed uit de verf dan het had kunnen doen.

Theux kent een drietal bouwwerken die de moeite van het noemen waard zijn. Allereerst is er het geelgekleurde stadhuis (Hotel de Ville). Een tweede bouwwerk dat in de gemeente Theux ligt is het Kasteel van Franchimont. Van deze uit de elfde eeuw stammende burcht is niet meer dan een ruïne over. Gelukkig is er voldoende overgebleven om het kasteel te bezoeken. Dat komt vooral door de fraaie ligging op een rots, waardoor de overblijfselen een indrukwekkend plaatje vormen binnen de natuurlijke omgeving.

Het derde bouwwerk in Theux dat biet onvermeld mag blijven is de Sint-Hermes-en-Sint-Alexander Halkerk. Deze kerk bestaat duidelijk uit verschillende delen die afkomstig zijn uit verschillende tijdperken. Zo stamt het grootste deel van de kerk uit de Romaanse tijd. Het Romaanse schip van de kerk stamt uit het jaar 1091. Aan het eind van de dertiende eeuw werd hier de kerktoren aan toegevoegd. Het huidige dak is later toegevoegd, zo rond het jaar 1350. Het gotische koordeel van de kerk is in de zeventiende eeuw gebouwd. Het voorplein stamt uit 1626 en de Wolffkapel uit 1655. Indrukwekkend zijn de houten plafonds in de kerk, die fraai beschilderd zijn. De kerk is gratis te bezoeken.

Hier ligt Theux

Weersverwachting Theux

vandaag
12° / 10°
morgen
14° / 10°
19 mei
16° / 10°
20 mei
17° / 10°
21 mei
16° / 11°
Meer weer van Theux op klimaatinfo.nl

Meer informatie