Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Crupet

Crupet ligt in de deelgemeente Assense in de provincie Namen. Crupet behoort tot de mooiste dorpjes van Wallonië en is opgenomen op de lijst van Les Plus Beaux Villages de Wallonie.

Crupet heeft vanaf de elfde eeuw tot en met de zeventiende eeuw tot de heerlijkheid van Luik behoort. Het was aan het begin van deze periode dat hier de eerste delen van kasteel van de Carondelet en zijn watermolen werden gebouwd. De oude slottoren van het kasteel stamt nog uit deze periode. Het kasteel is tegenwoordig privé eigendom. In het centrum van het dorp Crupet vindt men vele oude lemen vakwerkhuisjes. Vanuit het dorp vertrekt er een korte wandeling die je langs de vele hoogtepunten van Crupet en de omliggende omgeving leidt. Men komt dan onder andere de Grot van Sint-Antonius van Padau, de slottoren, de kerk van Sint-Martin en de oude olieslagerij tegen. Naderhand kunt u even tot rust komen bij één van de cafés op het dorpsplein.

Het eerste wat u opvalt als u Crupet binnenloopt is de “Grot van Sint-Antonius van Padau”. Deze 15 meter hoge grot is gebouwd aan het begin van de vorige eeuw op voorspraak van de Kannunik Gerard. Op dit immense bouwwerk staan een aantal beelden en in deze grot zijn enkele dioramas te vinden van de wonderen van Sint-Antonius. In het midden van de grot staat een beeldengroep rond het levenloze lichaam van Sint-Antonius. Langs deze beeldengroep kan men via een smalle trap de achterzijde van de grot bewonderen ook hier staan nog enkele beelden opgesteld. Voor de “Grot van Sint-Antonius van Padau” staat een beeld van een knielend biddende Kannunik Gerard. In de kelder onder de grot ligt Kannunik Gerard begraven.

Hier ligt Crupet

Weersverwachting Crupet

vandaag
7° / 3°
morgen
5° / 1°
7 dec
3° / -1°
8 dec
8° / 3°
9 dec
8° / 6°
Meer weer van Crupet op klimaatinfo.nl

Meer informatie