Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Spontin

Spontin ligt in de provincie Namen in de gemeente Yvoir aan de rivier de Bocq. Spontin was tot aan de fusie der gemeente van België een zelfstandige gemeente.

Spontin is hier ontstaan omdat dit één van de weinige plaatsen was waar men de rivier de Bocq vrij gemakkelijk kon oversteken. Al in de 13de eeuw werd hier in de bocht van de Bocq gestart met de bouw van het Kasteel van Spontin. In de eeuwen daarna is het kasteel meerdere malen gerenoveerd en uitgebreid totdat het aan het eind van de 17de eeuw zijn huidige vorm had. Het kasteel is in het hoogseizoen dagelijks te bezoeken. Hoog boven het kasteel uit torent de parochiekerk Saint-Georges uit. Deze gotische kerk is te bereiken nadat men een steil weggetje naar boven heb beklommen. Aan de achterzijde van de kerk zit een trap je terug kan brengen naar de rivier de Bocq

Spontin ligt aan spoorlijn 128 die de plaatsen Ciney en Yvoir met elkaar verbindt. Lijn 128 wordt ook wel de Bocq-spoorlijn genoemd wordt omdat hij door de vallei van de Bocq rijdt. Deze spoorlijn is in 1898 geopend en heeft tot het begin van de jaren ’70 van de vorige eeuw dienst gedaan als personentrein. Hierna heeft de spoorlijn nog enkele jaren dienstgedaan voor de goederentreinen. Tegenwoordig rijden er in de weekenden museumtreinen op dit spoor. Deze museum treinen mogen niet harder dan 40 kilometer per uur rijden en stoppen op de stations van Braibant, Sovet, Spontin, Dorinne-Durnal, Purnode en Evrehailles-Bauche.

Hier ligt Spontin

Weersverwachting Spontin

vandaag
24° / 12°
morgen
27° / 14°
26 jun
28° / 15°
27 jun
28° / 19°
28 jun
22° / 12°
Meer weer van Spontin op klimaatinfo.nl

Meer informatie