Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Soiron

Sorin is een klein dorp in de provincie luik in de Belgische Ardennen. Soiron is onderdeel van de Les Plus Beaux Villages de Wallonie en behoord tot de mooiste dorpjes van Wallonië.

Het dorp is gesticht in het eerste deel van de elfde eeuw tegelijkertijd met het naburig gelegen dorp Olne. Tot de gemeentelijke herindeling van 1977 is Soiron een zelfstandige gemeente gebleven. Sindsdien is het dorp onderdeel van de gemeente Pepinster. Net buiten het dorp ligt het kasteel van Sclassin.

Soiron is een prachtig klein dorp met enkel middeleeuws ogende straatjes. De huizen zijn er in de voor deze streek typische Maaslandse renaissancestijl gebouwd. Het opvallendste gebouw in Soiron is de uit de achttiende eeuw stammende St-Roch kerk met meubilair in de Lodewijk de veertiende stijl. Andere bezienswaardigheden in het dorp zijn de oude pastorie, de talrijke Mariakappelletjes en de bron.

Ondanks dat het een klein dorp is er genoeg te beleven in Soiron. Zo zijn er twee cafés en een restaurant te vinden. Verder is er een bed&breakfast, een bakker en een slager in het dorp. Van oudsher is er in het dorp een gemeenschappelijk bierhuis. Deze is echter niet meer in gebruik.

Hier ligt Soiron

Weersverwachting Soiron

vandaag
19° / 12°
morgen
16° / 11°
16 jun
16° / 12°
17 jun
17° / 15°
18 jun
17° / 14°
Meer weer van Soiron op klimaatinfo.nl

Meer informatie