Luxemburg

België

De provincie Luxemburg vaak ook aangeduid als Belgisch-Luxemburg is qua oppervlakte de grootste provincie van België maar qua aantal inwoners de kleinste. De stad Aarlen of Arlon is de hoofdstad van de provincie. Andere grotere plaatsen in Belgisch-Luxemburg zijn Marche-en-Famenne-Aubange, Bastenaken, Durbuy en Virton. Er zijn in de provincie Luxemburg echter wel behoorlijk wat prachtige dorpjes en plaatsen te vinden. Mede door het grillige landschap liggen er overal prachtige dorpen verscholen op heuvelkammen of in verborgen dalen.

Luxemburg vormt het hart van de Belgische Ardennen. Met rivieren zoals de Semois, de Ourthe en de Lesse behoort dit deel van België tot een geliefde plaats voor actieve vakantievierder. Deze rivieren lenen zich perfect voor raften, kanoën en kajakken, mits er genoeg water staat natuurlijk. Verder wordt er in de omgeving veel gemoutainbiket en gewandeld. Met name de fiets en wandelpaden in de Ardense bossen zijn erg populair. Het hele jaar door zijn er in dit deel van België veel toeristen te vinden die komen genieten van al het mooie wat deze regio te bieden heeft.

Bouillon

Bouillon is een kleine stad en een gemeente in het zuiden van België in de provincie Luxemburg niet ver bij de Franse grens vandaan. Het stadje is vooral bekend om zijn middeleeuwse burcht die gebouwd werd door Godfried van Bouillon.

Bouillon ligt op de beide oevers van de rivier de Semois met hoog daarboven de burcht van Godfried van Bouillon. Het dorp is gebouwd op de flanken van Côte d’Auclin en ligt op iets meer dan 300 meter hoogte. Het kasteel van Bouillon is het hoogtepunt van een bezoek aan het stadje. Tijdens een bezoek aan het kasteel wordt je door middel van genummerde borden door de verschillende gangen, kamers en wachttorens van het kasteel geleid. In de zomermaanden en schoolvakanties wordt er een roofvogelshow gehouden op de binnenplaats van het kasteel. Net buiten het stadje ligt het Parc animalier de Bouillon met ongeveer negentig verschillende diersoorten waaronder apen, tijgers en witte leeuwen.

» meer over Bouillon

Chassepierre

Chassepierre is een klein maar schitterend dorpje in de Belgische Ardennen. Het dorp ligt in de deelgemeente Florenville aan de rivier de Semois. Ieder jaar wordt er in Chassepierre één van de grootste straatkunst festivals van België gehouden.

Ieder jaar wordt in Chassepierre in het derde weekend van augustus het festival “international des arts de la reu” gehouden. Ieder jaar komen er zo’n vijftig straatartiesten en groepen naar het dorpje toe om hier hun kunsten aan de menigte te tonen. Het festival werd voor het eerst georganiseerd in 1974 en heeft sindsdien geen jaar overgeslagen. Ieder jaar heeft het festival een ander thema. Het feest is door de jaren heen uitgegroeid tot het een na grootste festival in de Belgische Ardennen. Het grootste festival is Francofollies in Spa.

» meer over Chassepierre

Chiny

Chiny is een klein stadje in het zuidelijke deel van de Belgische Ardennen in de provincie Luxemburg. Chiny is één van de oudste dorpjes in de Gaume. Het stadje werd in de tweede helft van de tiende eeuw gesticht.

In Chiny is een fontein te vinden die herinnerd aan het 1000-jarig bestaan van de stad. De stad Chiny was de hoofdstad van het gelijknamige graafschap dat in de veertiende eeuw uitgegroeid was tot een indrukwekkend graafschap waartoe 246 plaatsen, 1412 dorpen en 57 kastelen behoorden. Halverwege de veertiende eeuw werd het graafschap Chiny onderdeel van het Hertogdom Luxemburg. Tegenwoordig is de gemeente Chiny een behoorlijk stuk kleiner al is het na de gemeentelijke herindelingen wel weer een stuk groter als vroeger.

» meer over Chiny

Han-sur-Lesse

Het dorp Han sur Lesse dankt zijn bekendheid aan het feit dat één van de grootste toeristische attracties van de Ardennen net buiten het dorp ligt.

Han sur Lesse is het dorp rondom een van de grootste attracties van de Belgische Ardennen, namelijk de grotten van Han. Het leven in het dorp is bijna volledig gericht op deze toeristische attractie. Het dorp kent slechts een handvol woonhuizen. De rest is gevuld met restaurants, cafés, hotels en uiteraard één kerk. Enkele hiervan getuigen van de al lange toeristische traditie van dit dorp. Net zoals veel van de andere dorpen in de Ardennen mag uiteraard het oorlogsmonument voor zowel de Eerste als Tweede wereldoorlog niet ontbreken. Ook in Han sur Lesse hebben deze oorlogen hun sporen achtergelaten. En hoewel het niet het mooiste dorp is van de Ardennen is het zeker wel een bezoekje waard en een leuke attractie op een regenachtige vakantiedag.

» meer over Han-sur-Lesse

Houffalize

In het noordelijke deel van de provincie Luxemburg aan de oevers van de Ourthe ligt het dorpje Houffalize. Het dorp is vooral erg geliefd bij mountainbikers en die komen hier dan ook het gehele jaar in groten getale naar toe.

Houffalize is een oud dorp maar veel van de oude huizen en de kastelen van het dorp zijn door de eeuwen heen verloren gegaan. De oude Sint-Catharinakerk met daarin de gisant van Diederik II van Houffalize is één van de oudste gebouwen uit de stad. Dit grafmonument stamt uit de 12de eeuw na Christus en is nog steeds in een perfecte staat. Tijdens de slag om de Ardennen is Houffalize zwaar getroffen, ter herinnering hieraan staat op Place Roi Albert nog steeds een Duitse tank.

» meer over Houffalize

Lacuisine

In het zuidelijke deel van de Belgische provincie Luxemburg ligt het dorpje Lacuisine. Het dorpje ligt niet ver van de Franse grens in één van de meanders van de Semois.

Lacuisine is lang een zelfstandige gemeente geweest maar sinds de gemeentelijke herindeling van 1977 is het een deelgemeente van Florenville geworden. In het dorp zijn naast de kerk, een oude watermolen en enkele restaurants maar weinig bijzonderheden te vinden. De naam van het dorp is echter wel bijzonder. La Cuisine is het Franse woord voor keuken en wordt vaak geassocieerd met een duurder restaurant. Deze naam dankt het dorp aan de graven van Chiny die in dit gebied kwamen jagen. Ze lieten op de plaats van het huidige dorp hun keukens opbouwen. De keukens verdwenen maar de naam bleef.

» meer over Lacuisine

Mirwart

Het dorpje Mirwart is een klein dorpje in het centrale deel van de Belgische Ardennen. Het dorp ligt in de gemeente Saint-Hubert en is met name bekend om het prachtige kasteel dat aan de rand van het dorp te vinden is.

Mirwart is een dorp zoals je er in de Ardennen behoorlijk wat tegenkomt. De kern van het dorp wordt gevormd door een prachtige oude kerk. In de ruime straten rondom de kerk zijn er verschillende huizen en enkele cafés en restaurants te vinden. Opvallend is dat er in het historische centrum van Mirwart opvallend veel vakantiehuizen staan. Kleine arbeiderswoningen die de laatste jaren zijn omgebouwd tot vakantiewoning. De kerk van Mirwart kan niet bezocht werden. Wel kun je in het portaal voor de kerk een kijkje nemen in de kerk.

» meer over Mirwart

Nobressart

In het oosten van de provincie Luxemburg in de Belgische Ardennen ligt het dorpje Nobressart. Dit dorp behoort tot de mooiste dorpjes van Wallonië en is daarom opgenomen op de Les Plus Beaux Villages de Wallonie.

Nobressart ligt dicht bij de grens met Luxemburg niet ver van de plaats waar de rivier de Attert ontspringt. Het is een klein dorp in de Vallei van Attert met minder dan 150 huizen en met ongeveer 400 inwoners. Het dorp staat vol met prachtige gekleurde huizen die een mooi contrast vormen met de groene omgeving van het dorp. Het zijn voornamelijk grote oude boerderijen die de welvaart van weleer goed weergeven. In het laagste gedeelte van de vallei staat de vroegere wasserij La Fontaine die tegenwoordig weer bijna geheel in originele staat is gerestaureerd. Er bevindt zich in het dorp tevens een molenmuseum.

» meer over Nobressart

Ny

In het noordwestelijke deel van de provincie Luxemburg enkele kilometer buiten de plaats Hotton ligt het dorpje Ny. In 1994 is Ny uitgeroepen tot één van de Les Plus Beaux Villages de Wallonie.

Dat Ny is verkozen op de lijst van de mooiste dorpjes van Wallonië wordt duidelijk als je een klein wandelingetje maakt door het dorp. Bijna alle huizen zijn er prachtig gerestaureerd en verkeren in prachtige staat. Het mooiste gebouw van het dorp is de Kasteelhoeve van Ny. In deze hoeve worden in de zomermaanden middeleeuwse spelen en kinderkampen georganiseerd. Wat opvalt als je door het dorp heenloopt is de fontein voor de kerk. De kerk zelf kan jammer genoeg niet bezocht worden.

» meer over Ny

Redu

Redu het boekendorp van België is waarschijnlijk één van de bekendste dorpjes in het zuidelijke deel van de Belgische Ardennen. Redu ligt in de gemeente Libin plaatsen Dinant en Bouillon in de provincie Belgisch Luxemburg

Tot Pasen 1984 verschilde Redu niet veel van de meeste andere dorpjes in de Ardennen. Hier kwam verandering toen de eerste grote boekenmarkt in het dorp werd georganiseerd. Vandaag de dag zijn er in het dorp zeventien boekwinkels te vinden waar je tweedehands boeken in verschillende talen tegenkomt. De meeste boekenwinkels hebben naast Franstalige boeken ook grote afdelingen met Nederlandse en soms zelfs Duits en Engelse boeken. Door de weeks is het dorp uitgestorven maar in het weekend zal je met moeite een plaatsje vinden om je auto te parkeren. De terrassen en de boekwinkels zijn dan gevuld met koopjesjagers en boekenwurmen.

» meer over Redu

Rochehaut

Het dorpje Rochaut ligt in het westelijke deel van de provincie Luxemburg. Het dorp ligt niet ver van de grens met Frankrijk en de grens met de provincie Namen. Rochehaut is een deelgemeente van Bouillon. Bijzonder aan het dorp is dat er ongeveer tien hotels en herbergen te vinden zijn. Daarnaast zijn er ongeveer zeven restaurants en zes campings te vinden. Dit is toch bijzonder voor een dorpje waar maar net iets meer dan tweehonderd mensen wonen. Dit komt hoofdzakelijk door de prachtige ligging van het dorp. Vanuit het dorp heb je namelijk een prachtig zicht op een meander van de Semois. Op het uitzichtpunt zijn enkele bankjes en verrekijkers te vinden om goed van het uitzicht te kunnen genieten.

» meer over Rochehaut

Sohier

Sohier is een klein dorp in België in de provincie Luxemburg in de deelgemeente Wellis. Het dorp staat op de lijst van de Les Plus Beaux Villages de Wallonië waarop de mooiste dorpjes in Wallonië zijn verenigd.

Het dorp bestaat hoofdzakelijk uit prachtig gerestaureerde hoeves die allemaal rijkelijk gedecoreerd zijn met wilde bloemen. Het dorp was niet voor niets in 2005 de winnaar van de wedstrijd voor meest nette en bebloemde dorp van België. Naast de prachtige hoeves staat er in het dorp de uit 1870 stammende parochiekerk van Sint-Lambertus. In de kerk kerk staat en houten veelluik uit de vijftiende eeuw. In het dorp kun je een kasteel uit de zeventiende eeuw vinden dat in de negentiende eeuw geheel is gerestaureerd. Het kasteel is privé bezit en niet te bezoeken.

» meer over Sohier

Torgny

Torgny is een klein dorpje in het zuidoostelijke deel van de Ardennen in de provincie Luxemburg. Torgny is uitgeroepen tot één van de mooiste dorpen van Wallonië en behoort tot de Les Plus Beaux Village de Wallonië.

Het dorpje Torgny is het meest zuidelijk gelegen dorp van België. Mede door de zuidelijke ligging van het dorp en het microklimaat in de Gaumestreek is het mogelijk om in het dorp druiven te verbouwen. Er zijn in het dorp dan ook twee wijnboerderijen te vinden waar je de lokale specialiteit kunt proeven. Deze zijn jammer genoeg niet altijd geopend. Maar in de weekenden maak je de meeste kans om er niet voor een gesloten deur te staan. In het dorp is tevens een klein bureau voor toerisme te vinden. De dame die achter de balie spreekt een aardig woordje Nederlands en kan je alles over het dorp en de bezienswaardigheden in de omgeving vertellen.

» meer over Torgny

Villers-devant-Orval

In het zuidelijkste deel van de Belgische Ardennen in de provincie Luxemburg ligt het dorpje Villers-devant-Orval. Dit deel van België staat ook wel bekend als de Gaumestreek de rivier de Marche stroomt hier doorheen.

Villers-devant-Orval is een oud dorpje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeel werd verwoest. Slecht enkele oudere huizen hebben deze oorlog overleefd. Het dorp dankt zijn naamsbekendheid aan de Abdij van Orval die hier net buiten het dorp ligt. In het dorp zelf is niet veel te beleven, er staan een paar mooie oude huizen en op de weg naar de Abdij vind je enkele restaurants en een prachtige oude herenboerderij.

» meer over Villers-devant-Orval

Wéris

Wéris is een mooi klein dorp in de gemeente Durbuy in de Belgische Ardennen. Wéris is één van de dorpen in Wallonié die tot de Les Plus Beaux Villages de Wallonie behoord.

Het gebied waar Wéris zich bevindt wordt al sinds de prehistorie bewoond. In de buurt van het dorp zijn er meerdere soorten megalieten te vinden die uit deze periode stammen. Er zijn zowel dolmen en menhirs te vinden. De bekende prehistorische bouwwerken zijn de Dolmen van Wéris en de Dolmen van Oppange. De grootste is de Menhir Danthine die bijna vier meter hoog is.

» meer over Wéris