Weersverwachting Doel

vandaag
22° / 14°
morgen
22° / 13°
20 sep
20° / 12°
21 sep
18° / 9°
22 sep
21° / 10°

Doel

Waar ligt Doel?

Externe links

De leegstaande huizen zijn het doelwit van vandalisme en van natuurlijk verval. Huizen die niet onderhouden worden vallen uiteindelijk ook ten prooi aan de krachten van de natuur. Om vandalisme tegen te gaan zijn er huizen dichtgetimmerd. In sommige gevallen is er mooie graffiti op de panden aangebracht. Dit heeft andere spuiters niet tegen kunnen houden om ook hun vaak minder fraaie werk op muren, deuren, rolluiken en andere objecten aan te brengen. Ook zie je dat op redelijk wat plekken ruiten ingegooid zijn en mensen de huizen binnengedrongen zijn.

De mix van bewoonde huizen, leegstaande panden met graffiti en braakliggende terreinen als gevolg van sloop zorgen voor een bijzonder straatbeeld. Dit trekt natuurlijk aardig wat toeristen aan en mensen die van fotograferen houden. De nog overgebleven bewoners van Doel zijn niet zo blij met deze aandacht. Zij willen maar één ding en dat is in Doel blijven wonen. Zij blijven strijden tegen het verdwijnen van hun dorp.

Er zijn overigens nog een paar elementen in Doel die ook zeker het noemen waard zijn. Ten eerste natuurlijk de kerncentrale van Doel. De twee koeltorens zijn al jaren een vertrouwd beeld aan de haven van Antwerpen. Daarnaast is de kerncentrale vooral in Nederland een onderwerp van discussie omdat men twijfelt aan de veiligheid van de kerncentrale. Het tweede is de Scheldemolen die in de dijk langs de Schelde staat. Deze molen stamt uit de zeventiende eeuw en is hiermee één van de oudste nog bestaande molens van België is. Ook noemenswaardig is de kunst die je verspreid door het dorp ziet. Zo is er een toren die gemaakt is van vogelhuisjes, staat er een abstract standbeeld tussen de met graffiti bespoten huizen en zie je (hoe triest de boodschap ook is) soms hele fraaie vormen van protest tegen het verdwijnen van Doel.

Wat weleens vergeten wordt is dat je vanaf de dijk van Doel een prachtig uitzicht hebt over de Schelde en een deel van de haven van Antwerpen. Het is een mooie plek om genietend van een zonnetje de boten voorbij te zien trekken. Wie dat wil die kan daarna in Café Taverne Doel 5 nog een pint pakken.

Foto's van Doel