Centraal België

België

Centraal België kent grote steden zoals Antwerpen, de hoofdstad Brussel en Charleroi, maar vooral ook heel veel leuke Belgische dorpjes. Kleine nederzettingen met een kerk, café en frietkot. Verscholen in het groen van de soms prachtige bossen of juist op de steile heuvels van de Waalse Ardennen. Dorpjes met klinkende namen die we vaak alleen kennen van grote wielerkoersen zoals de Waalse pijl of de ronde van Vlaanderen. In de ene helft zo tot aan Brussel wordt nog voornamelijk Vlaamse gesproken en in de andere helft voert het Frans de boeventoon. En hoewel de taalstrijd in België natuurlijk toch nog altijd gaande is zit er in alle dorpjes in zowel Vlaanderen als Wallonië een grote overeenkomst. Men krijgt er het gevoel alsof de tijd is stilgestaan. Hier en daar wat verslonsde huizen, veel landbouw, maar allemaal even charmant en echt België.

Doel

Lelijkheid en schoonheid liggen soms erg dicht bij elkaar. Dat geldt zeker in het geval van Doel. Dit dorp is getransformeerd tot een spookdorp waar nog slechts enkele mensen wonen en waar een bijna surrealistische leefomgeving ontstaan is.

De leegstand die duidelijk zichtbaar is in het dorp is niet op natuurlijke wijze ontstaan. Het is het gevolg van een besluit eind jaren negentig dat de Antwerpse haven verder uitgebreid zou worden met de Deurganckdok en het Saeftinghedok. Dit laatste dok zou dwars door het plaatsje Doel komen, wat hierdoor dus zou moeten verdwijnen. Na een traject van vrijwillig uitkopen is er een situatie ontstaan dat bijna negentig procent van de inwoners vertrokken is en veel huizen leeg staan. Winkels en scholen zijn gesloten en de kerk gaat alleen maar open voor speciale diensten zoals begrafenissen, doopplechtigheden en huwelijken.

» meer over Doel

Sint-Amands

Sint-Amands is een dorp en een gemeente in het zuidwestelijke deel van de provincie Antwerpen. Het dorp ligt op de rechteroever van de Schelde en behoort tot de mooiste dorpen van België.

Sint Amands is een oud dorp waarvan zeker weten dat het al in de negende eeuw bestond. Er zijn echter geen gebouwen of andere bewijzen uit deze periode bewaard gebleven. Het oudste gebouw in het dorp is de Sint-Amanduskerk uit de zeventiende eeuw. Verder zijn er nog enkele buizen uit de zeventiende en achttiende eeuw te vinden. Mede hierdoor kun je een goed beeld krijgen van hoe het dorp er vroeger moet hebben uitgezien. De mooiste huizen van het dorp zijn te vinden aan de Kerkstraat.

» meer over Sint-Amands

Spiennes

Spiennes is een klein dorpje in het centraal zuidelijke deel van België in de provincie Henegouwen. Het dorp ligt op ongeveer zes kilometer van de stad Bergen. Het dorp staat bekend om zijn neolithische vuursteenmijnen.

Spiennes zelf is een heel klein maar mooi dorpje waar naast een klein kerkje een winkeltje te vinden is. Dit winkeltje is een minisupermarktje waar je bij een bijzondere vriendelijke man die geen woord Nederlands spreek enkele basis behoeftes kan kopen. Een wandeling door het dorp zal slechts enkele minuten in beslag nemen. Met name in het voorjaar is een wandeling door het dorp erg mooi omdat dan alle bloemen in de bloei staan.

» meer over Spiennes

Thuin

Thuin is een prachtig stadje in de provincie Henegouwen niet ver bij de stad Charleroi vandaan. Thuin staat bekend om zijn hangende tuinen en het Belfort dat op de Unesco werelderfgoedlijst te vinden is.

Thuin is een oude stad die al in de tweede eeuw na Christus door de Romeinen bewoond werd. Er zijn resten van een begraafplaats gevonden die dit kunnen bevestigen. De stad wordt voor het eerst in de boeken genoemd in de negende eeuw onder de naam Tudinium Castellum. Het stadje was indertijd eigendom van de Abdij van Lobbes. De monniken van de abdij gebruikten Thuin als versterkte schuilplaats. De abdij is in de achttiende eeuw verwoest.

» meer over Thuin

Waterloo

Dit dorp onder de rook van Brussel is natuurlijk voornamelijk bekend vanwege de slag bij Waterloo die daar in 1815 op 18 juni plaatsvond. En laten we eerlijk wezen, na dat we ook een bezoek hadden gebracht aan het dorpje is dat ook duidelijk de enige attractie van het dorp.

Laat het dorp dan ook links liggen, of u moet erg veel interesse hebben in het Wellington memorial museum, en ga direct naar de ” bute de lion” of te wel de leeuwenbult. Men kan hier in het bezoekerscentrum een film bekijken over de gevechten op die dag en het panorama bezichtigen wat een overzicht geeft over de slag bij Waterloo. Uiteraard beklimt men de afzichtelijke leeuwenbult.

» meer over Waterloo