Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Spiennes

Spiennes is een klein dorpje in het centraal zuidelijke deel van België in de provincie Henegouwen. Het dorp ligt op ongeveer zes kilometer van de stad Bergen. Het dorp staat bekend om zijn neolithische vuursteenmijnen.

Spiennes zelf is een heel klein maar mooi dorpje waar naast een klein kerkje een winkeltje te vinden is. Dit winkeltje is een minisupermarktje waar je bij een bijzondere vriendelijke man die geen woord Nederlands spreek enkele basis behoeftes kan kopen. Een wandeling door het dorp zal slechts enkele minuten in beslag nemen. Met name in het voorjaar is een wandeling door het dorp erg mooi omdat dan alle bloemen in de bloei staan.

Net buiten het dorp liggen de neolithische vuursteenmijnen van Spiennes. Deze mijne werden ongeveer zesduizend jaar geleden voor het eerst gebruikt en zijn bijna tweeduizend jaar gebruikt geweest. Verdeeld over ongeveer honderd hectare zijn er zo’n duizend putten gegraven die toegang geven tot de werkelijk vuursteenmijnen. Dit maakt de vuursteenmijnen van Spiennes tot het grootste historische mijnencomplex ter wereld.

Tijdens een bezoek aan de mijnen daal je een acht meter lange ladder af waarna je in de werkelijke mijnen terecht komt. De ondergrondse mijnen staan voor aan groot deel allemaal met elkaar in verbinding. Je zal tijdens een bezoek dan ook tientallen historische mijnen bezoeken. De verschillende ruimtes lijken grotten maar toch zijn ze allemaal met de hand uitgegraven door onze verre voorouders. Momenteel wordt er druk gewerkt aan een nieuw bezoekerscentrum dat in 2015 zijn deuren zal openen.

Hier ligt Spiennes

Weersverwachting Spiennes

vandaag
23° / 14°
morgen
17° / 14°
13 jul
17° / 12°
14 jul
21° / 11°
15 jul
25° / 12°
Meer weer van Spiennes op klimaatinfo.nl

Meer informatie