Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Sint-Amands

Sint-Amands is een dorp en een gemeente in het zuidwestelijke deel van de provincie Antwerpen. Het dorp ligt op de rechteroever van de Schelde en behoort tot de mooiste dorpen van België.

Sint Amands is een oud dorp waarvan zeker weten dat het al in de negende eeuw bestond. Er zijn echter geen gebouwen of andere bewijzen uit deze periode bewaard gebleven. Het oudste gebouw in het dorp is de Sint-Amanduskerk uit de zeventiende eeuw. Verder zijn er nog enkele buizen uit de zeventiende en achttiende eeuw te vinden. Mede hierdoor kun je een goed beeld krijgen van hoe het dorp er vroeger moet hebben uitgezien. De mooiste huizen van het dorp zijn te vinden aan de Kerkstraat.

Het dorp ligt aan de toeristische spoorlijn Dendermonde-Puurs. De stoomtrein Dendermonde-Puurs is opgericht in 1977 door de Belgische vrienden van de stoomlocomotief. Op het traject worden verschillende historische stoomlocomotieven ingezet. Het hele traject is ongeveer veertien kilometer lang en heeft vier haltes, Baasrode-Noord, Sint-Amands, Oppuurs en Puurs. In de zomermaanden rijden met regelmaat historische stoom- en dieseltreinen over het traject.

Een andere bekende bezienswaardigheid in het dorp is het Provinciaalmuseum Emile Verhaeren. Het museum werd in 1955 opgericht ter ere van de in Sint-Amands geboren dichter Emile Verhaeren. De eerste jaren na de opening was het museum te vinden in het Veerhuis. Vandaag de dag is het museum gevestigd op de eerste verdieping van “Dorpshuis de Leeuw”. In het museum zijn originele manuscripten, boeken en brieven van Emile Verhaeren te zien.

Een ander museum in het dorp is het Gemeentelijk kunsthuis en museum Romein de Saegher. In het woonhuis van de kunstenaar dat na zijn dood aan de gemeente werd geschonken is een museum gevestigd dat aandacht besteed aan de mens en de kunstwerken van Romein Saegher. In het museum is een groot deel van het oeuvre van de kunstenaar te vinden. Daarnaast worden er met enige regelmaat tentoonstellingen georganiseerd.

 

Hier ligt Sint-Amands

Weersverwachting Sint-Amands

vandaag
26° / 12°
morgen
28° / 15°
26 jun
30° / 17°
27 jun
29° / 17°
28 jun
22° / 13°
Meer weer van Sint-Amands op klimaatinfo.nl

Meer informatie