Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Waterloo

Dit dorp onder de rook van Brussel is natuurlijk voornamelijk bekend vanwege de Slag bij Waterloo die daar in 1815 op 18 juni plaatsvond. En laten we eerlijk wezen, na dat we ook een bezoek hadden gebracht aan het dorpje is dat ook duidelijk de enige attractie van Waterloo.

Laat het dorp dan ook links liggen, of u moet erg veel interesse hebben in het Wellington memorial museum, en ga direct naar de “Butte de Lion” of de Leeuw van Waterloo. In het bezoekerscentrum een film bekijken over de gevechten op die dag en het Panorama over de Slag bij Waterloo bezichtigen wat een goed overzicht geeft over wat er precies allemaal gebeurde tijdens de Slag van waterloo. Uiteraard beklim je de heuvel om de Leeuw van Waterloo van dichtbij te zien. Vanaf de bult heb je een goed uitzicht op de plek waar in in 1985 de slag plaatsvodn

Grappig detail is dat om de bult te kunnen bouwen, het originele slagveld grotendeels werd afgraven. Theoretisch gezien is daar helemaal niets meer van over is. Het allerleukst is om hier te zijn, is tijdens het herdenkingsweekend rond 18 juni. Er is dan een uitgebreid tentenkamp waarop echte liefhebbers die zich uitdossen als soldaten uit die tijd een heel weekend kamperen. In het tentenkamp, wat echt is opgezet alsof het de 19e eeuw was, vind je soldaten van allerlei bataljons die meevochten in de slag. Er wordt ouderwets gekookt, je kunt er zelf oude wapens en andere memorabilia uit die tijd kopen. De acteurs laten oude kanonnen knallen en paraderen in vol ornaat door het kamp. Hoogtepunt van het weekend is het naspelen van de veldslag. Met paarden en luid tromgeroffel begeleid door doedelzakken probeert men een impressie te geven van de slag op die dag. En hoewel de uitkomst natuurlijk al bekend is, is het toch een machtig schouwspel om te bekijken. Het publiek wat zich in grote getallen op de “Butte de Lion” neervlijt, heeft een prachtig zicht op dit kleurrijke schouwspel. Absoluut een aanrader voor wie van grootste historische schouwspelen houdt.

 

De Slag bij Waterloo

De Slag bij Waterloo was het einde van de kleine keizer. Nadat de Napoleon voor de eerste keer was verslagen en verbannen in 1814 ontsnapte hij in 1815 uit zijn gevangenschap om weer opnieuw de macht in Frankrijk te grijpen. In de Slag bij Waterloo vochten de Fransen onder leiding van Napoleon tegen de Engelsen, Pruisen, de Nederlanden en enkele Duitse (Pruisen en Brunswijk) legereenheden. Aangevoerd door onder andere onze eigen Willem van Nassau, Arthur Wellesley en Gebhard von Blucher. De regen en modder maakten de omstandigheden tijdens de slag zwaar en het was lastig manoeuvreren met artillerie. In totaal stierven er zo’n 50.000 soldaten tijdens de gevechten. Napoleon werd na afloop een stukje verder weggestuurd dan de eerste keer. Een klein eiland voor de kust van Afrika, St Helena, werd zijn verbanningsoord. Hij leefde daar tot hij stierf in 1821.

Hier ligt Waterloo

Weersverwachting Waterloo

vandaag
25° / 16°
morgen
21° / 12°
4 okt
17° / 10°
5 okt
18° / 10°
6 okt
17° / 9°
Meer weer van Waterloo op klimaatinfo.nl

Meer informatie