Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Leut

Leut is een mooi dorp dat op de linkeroever van de Grensmaas ligt. Het kleine Maasdorp wordt tot de mooiste dorpen van de Belgische provincie Limburg gerekend.

Leut is een van de deelgemeentes van het grotere Maasmechelen. Het ligt hemelsbreed ongeveer twee kilometer van het geliefde outlet shopping centrum Maasmechelen Village. Het contrast tussen deze twee plekken is enorm. Daar waar het winkelcentrum druk en schreeuwerig is, daar is Leut ingetogen en rustig. Het ontbreken van een belangrijke doorgaande weg zorgt ervoor dat de rust in Leut amper verstoord wordt door het verkeer. De beperkte grootte van Leut zorgt ervoor dat de benenwagen het beste middel is om het dorp te verkennen. Op die manier zet je je zintuigen open en ervaar je optimaal de rust die in Leut heerst.

De Sint-Pieterskerk is het centrale gebouw van Leut. De ruimtelijke ligging zorgt ervoor dat de lijnen van dit Rooms-katholieke geloofsgebouw het beste tot hun recht komen. Want laten we eerlijk zijn: deze in 1863 gebouwde kerk is toch een plaatje om te zien? Het is overigens niet de eerste kerk die in Leut gebouwd is. De parochie wordt al in documenten van 1083 vermeld. Toen was er slechts sprake van een eenvoudig zaalkerkje. De huidige kerk is er eentje van fors formaat. De bouwstijl is neoromaans. Het gebruik van mergelsteen als decoratieve elementen zorgen ervoor dat er een mooi contrast ontstaat op het moment dat de zon op de façade en de kerktoren schijnt.

Net buiten het dorp ligt het Kasteel van Leut. Een andere naam waaronder het bekend staat is het Kasteel Vilain XIIII. Dit is een verwijzing naar het geslacht dat sinds 1822 eigenaar is van dit bekendste bouwwerk van Leut. Nadat de laatste telg uit het geslacht Vilain XIIII hier gewoond heeft, werd het kasteel in 1920 verkocht, waarna het dienstdeed als hospitaal. Tegenwoordig is het monument in handen van de Vlaamse overheid.

Hier ligt Leut

Weersverwachting Leut

vandaag
18° / 12°
morgen
21° / 12°
15 jul
25° / 14°
16 jul
21° / 16°
17 jul
24° / 15°
Meer weer van Leut op klimaatinfo.nl

Meer informatie