Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kwaremont

Het dorpje Kwaremont is te vinden in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen in de Vlaamse Ardennen. Het dorp dankt zijn bekendheid voornamelijk door de heuvel, de Oude Kwaremont.

Het dorpje Kwaremont dank zijn naam aan de Gallo-Romeinse naam voor de heuvel waar het dorp op gebouwd is. Deze noemde de heuvel, de vierkante berg. De belangrijkste bezienswaardigheid in het dorp is de Sint-Amaduskerk. Deze is gebouwd aan het einde van de achttiende eeuw en vormt het middelpunt van het dorp. De kerk is gebouwd op de grondvesten van een nog veel oudere gotische kerk. De binnenzijde van de kerk verkeerd weer in een prachtige staat na een recentelijke restauratie. In de Sint-Amaduskerk worden geen diensten meer gehouden, maar de deuren zijn wel geopend voor publiek.

Het dorp dank zijn nationale bekendheid aan de met kasseien geplaveide heuvel de “Oude Kwaremont. Tijdens de ronde van Vlaanderen vormt de Oude Kwaremont al enige jaren de scherprechter van de koers. In sommige edities wordt deze taaie heuvel zelfs driemaal beklommen. Het is niet de hoogte of lengte die de Oude Kwaremont tot een van de lastigste heuvels van de “Ronde” maken maar de kasseien en de stijgingspercentages. Het steilste deel is tien procent. Voordat de Oude Kwaremont in 1974 werd herontdekt was de Kwaremont een belangrijke heuvel in de koers. Deze heuvel werd echter geasfalteerd en is sindsdien geen onderdeel meer van de Ronde van Vlaanderen. In andere Vlaamse dag klassiekers zoals de Omloop van het Volk, de E3-prijs, Dwars door Vlaanderen en Kuurne-Brussel-Kuurne is de Oude Kwaremont onderdeel geweest van het parkoers.

Tijdens de Ronde van Vlaanderen verander het dorpje Kwaremont in een grote feesttent. Langs het parkoers worden er honderden meter aan feesttenten gebouwd terwijl op andere plaatsen in het dorp tientallen friet- en hamburgerkramen te vinden zijn. Het eerste weekend van april is niet de beste periode om Kwaremont te bezoeken als je komt voor het dorp.

Het dorp wordt vanwege zijn mythische status het gehele jaar overspoeld door wielertoeristen die zelf de Oude Kwaremont willen bedwingen. Als ze niet aan het zwoegen zijn om boven te komen, dan zitten ze wel op een van de terrassen in het dorp.

Hier ligt Kwaremont

Weersverwachting Kwaremont

vandaag
29° / 17°
morgen
29° / 19°
21 jul
24° / 17°
22 jul
22° / 13°
23 jul
21° / 15°
Meer weer van Kwaremont op klimaatinfo.nl

Meer informatie