Oost-Vlaanderen

België

Oost-Vlaanderen is een provincie in het noordwestelijke deel van België. In het noorden grenst het aan de Nederlandse provincie Zeeland, in het westen aan West-Vlaanderen, in het oosten aan Vlaams-Brabant en Antwerpen en in het zuiden aan Henegouwen. Het hoogste punt van de provincie is met 150 meter de Hotondberg, de belangrijkste rivieren de Leie, de Zuidlede, de Molenbeek en de Schelde. De grootste stad en hoofdstad van de provincie is Gent, andere noemenswaardige steden in de provincie zijn Eeklo, Aalst, Oudenaarde, Sint-Niklaas en Lokeren. Verder zijn er behoorlijk wat prachtige dorpen te vinden in Oost-Vlaanderen. In de provincie zijn maar liefst acht inschrijven op de wereldwerfgoedlijst van de Unesco terug te vinden. Het gaat hierbij om de begijnhoven in Gent, Dendermonde en in Sint-Amandsberg en de belforten in Aalst Dendermonde, Eeklo, Gent en Oudenaarde.

Het zuidelijke deel van de provincie Oost-Vlaanderen wordt gevormd door de Vlaamse Ardennen. Een streek die ongeveer de gemeenten Oudenaarde, Zottegem en Geraardsbergen beslaat. De Vlaamse Ardennen zijn een populaire toeristische regio, die met name geliefd is door fietsers. De Vlaamse Ardennen beslaat tevens delen van Henegouwen en West-Vlaanderen.

Kwaremont

Het dorpje Kwaremont is te vinden in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen in de Vlaamse Ardennen. Het dorp dankt zijn bekendheid voornamelijk door de heuvel, de Oude Kwaremont.

Het dorpje Kwaremont dank zijn naam aan de Gallo-Romeinse naam voor de heuvel waar het dorp op gebouwd is. Deze noemde de heuvel, de vierkante berg. De belangrijkste bezienswaardigheid in het dorp is de Sint-Amaduskerk. Deze is gebouwd aan het einde van de achttiende eeuw en vormt het middelpunt van het dorp. De kerk is gebouwd op de grondvesten van een nog veel oudere gotische kerk. De binnenzijde van de kerk verkeerd weer in een prachtige staat na een recentelijke restauratie. In de Sint-Amaduskerk worden geen diensten meer gehouden, maar de deuren zijn wel geopend voor publiek.

» meer over Kwaremont