Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Damme

Damme is ligt vlakbij het mooie oude middeleeuwse Brugge, maar doet wat betreft schoonheid en historie zeker niet onder voor deze oude Vlaamse stad. Dit boekendorp heeft een ongekende schoonheid.

Damme ontstond in de 12e eeuw.  Filips van de Elzas bouwde een dwarsdam ter bescherming van het achterland tegen de zee. Achter de dam ontstond het dorpje Damme. Door de verzanding van het Zwin konden grote zeeschepen zoals de koggen, niet helemaal meer tot aan Brugge zelf komen. In Damme werd de lading overgebracht naar kleinere schepen die de goederen naar Brugge vervoerde. Dit zorgde ervoor dat Damme in de 12e eeuw uitgroeide tot een behoorlijke havenstad en in 1180 zelfs stadsrechten kreeg. Omdat het Zwin steeds verder verzandde verloor Brugge uiteindelijk zijn handelspositie en daarmee werd ook Damme van minder belang.

In de 17e eeuw werd Damme een belangrijke garnizoensplaats en werden ook de stadswallen aangelegd. Damme kreeg de typische zevenpuntige stervorm. De stad bleef een belangrijke garnizoensplaats tot en met de 19e eeuw. De wallen van de stad kun je nog steeds terug zien rondom de stad heen. Hoewel de vormen niet meer zo duidelijk zijn, is de vorm wel terug te vinden. Je kunt er tegenwoordig fijn wandelen. Op de mooie markt vinden we ook het Tijl Uylenspiegel museum. Deze roman figuur werd geboren in Damme en in het museum kun je met hem en allerlei andere figuren uit de verhalen van Tijl kennismaken.

Het plaatsje is tegenwoordig een erg mooi dorpje wat in het weekend vele toeristen trekt. Dat is ook niet verwonderlijk. Het plaatsje heeft een erg mooi oud marktpleintje met monumentaal stadhuis en vele monumentale panden erom heen. Ook de straten naar het marktplein toe staan vol mooie oude huizen. Overal in het dorp vind je boekenwinkeltjes en verwijzingen naar Tijl Uylenspiegel die hier volgens de overleveringen zou zijn geboren. Onder het stadhuis vind je zelfs het kleinste boekenwinkeltje van Vlaanderen. Bijzonder is ook de kerk aan de rand van het dorp. Een deel van de kerk doet nog gewoon dienst, maar het schip is gedeeltelijk vervallen tot ruïne wat een erg bijzonder beeld geeft.

Hier ligt Damme

Weersverwachting Damme

vandaag
23° / 12°
morgen
25° / 17°
26 jun
26° / 18°
27 jun
24° / 18°
28 jun
20° / 17°
Meer weer van Damme op klimaatinfo.nl

Meer informatie