West-Vlaanderen

België

De provincie West Vlaanderen is één van de tien Belgische provincies. De provincie is zoals zijn naam doet vermoeden te vinden in het westelijke deel van Vlaanderen en bestrijkt de gehele Belgische kuststreek. Het is hierdoor de enige Belgische provincie die grenst aan de Noordzee. De hoofdstad van de provincie is Brugge, andere grote plaatsen in de provincie zijn Kortrijk, Oostende, Roeselare, Ieper en Waregem.
Met name langs de Belgische kust zijn er bijzonder wat mooie Belgische dorpen te vinden maar ook in de “binnenlanden” van de provincie West-Vlaanderen zijn er behoorlijk wat unieke Belgische dorpen te vinden. Veel van de dorpen die in Nederlnd bekend staan als typisch Belgisch zijn in West-Vlaanderen te vinden.
Het hoogste punt van de provincie is de 156 hoge Kemmelberg bekend uit de wielerklassieker Gent-Wevelgem.

Blankenberge

Blankenberge behoort tot de belangrijkste en meest populaire badplaatsen aan de Belgische Kust. Het uiterlijk zal je niet direct betoveren. Dat is een erfenis van de snelle opkomst van het toerisme in de vorige eeuw.

Wie echter voor het strandleven naar de Belgische kuststrook komt die zal in Blankenberge een geweldige bestemming zien. Het lange en vrij brede zandstrand is volop gevuld met beach clubs die variëren van gezellige familieclubs tot hippe strandclubs waar vooral jong en in mindere mate oud lekker van het strandleven komt genieten onder het genot van een hapje en een drankje.

» meer over Blankenberge

Damme

Damme is ligt vlakbij het mooie oude middeleeuwse Brugge, maar doet wat betreft schoonheid en historie zeker niet onder voor deze oude Vlaamse stad. Dit boekendorp heeft een ongekende schoonheid.

Damme ontstond in de 12e eeuw.  Filips van de Elzas bouwde een dwarsdam ter bescherming van het achterland tegen de zee. Achter de dam ontstond het dorpje Damme. Door de verzanding van het Zwin konden grote zeeschepen zoals de koggen, niet helemaal meer tot aan Brugge zelf komen. In Damme werd de lading overgebracht naar kleinere schepen die de goederen naar Brugge vervoerde. Dit zorgde ervoor dat Damme in de 12e eeuw uitgroeide tot een behoorlijke havenstad en in 1180 zelfs stadsrechten kreeg. Omdat het Zwin steeds verder verzandde verloor Brugge uiteindelijk zijn handelspositie en daarmee werd ook Damme van minder belang.

» meer over Damme

Knokke

Knokke is een dorp binnen de gemeente Knokke-Heist. Het dorp wordt over het algemeen gezien als de chique badplaats van de Vlaamse kust. Dit is de plek waar het toerisme langs de kuststrook als één van de eerste plekken tot ontwikkeling is gekomen.

Knokke kent twee gezichten. Langs het strand zie je bebouwing die te vergelijken is met die van andere badplaatsen zoals Blankenberge en Oostende. Langs het strand loopt een lange boulevard: de Zeedijk. Aan de Zeedijk zie je vooral appartementengebouwen staan van ongeveer zes tot acht verdiepingen hoog. Achter deze gebouwen zie je het tweede gezicht van Knokke: villa’s in allerlei stijlen die de grandeur van Knokke nog enigszins bevestigen. Want eerlijk gezegd vraag je je af waarom rijke Vlamingen en ook Nederlanders zoveel geld neertellen voor een plek in Knokke. Met de hedendaagse vliegtarieven kun je net zo goed iets in Spanje kopen.

» meer over Knokke

Lissewege

Lissewege is een prachtig klein dorpje in Vlaanderen niet ver van de Vlaamse kust. Het dorp ligt in de deelgemeente Lissewege waar ook de Zeebrugge en Zwankendamme onder vallen.

Het dorp wordt al sinds de tiende eeuw bewoond. De eerste bewoners van deze regio waren schapenhoeders die op het schorrengebied in deze regio met hun schapen rondtrokken. Vanaf de twaalfde eeuw is er in Lissewege de eerste vorm van permanente bewoning. Tegelijkertijd wordt er in het dorp een Pastoor aangesteld. Door de aanwezigheid van een pastoor wordt Lissewege een belangrijke stopplaats voor reizigers die onderweg zijn naar Santiago de Compostella. Dit verklaard de drie Sint Jacobsschelpen in het gemeentewapen van het Dorp.

» meer over Lissewege

Oostkerke

Oostkerke ligt in West-Vlaanderen en is een deelgemeente van Damme, het dorp telt 600 inwoners. In 1974 is Oostkerke benoemd tot het mooiste dorp van West-Vlaanderen.

In 1028 wordt als eerste gesproken over Ostkerka, als zelfstandige parochie op een natuurlijke of kunstmatige verhoging in een schorrengebied. De parochie groeide uit en in 1110 behoorde ook hulpkerken in Wulpen, Lapscheure, Moerkerke en Westkapelle tot de parochie. Door het ontstaan van het Zwin werd de parochie geografisch in tweeën gedeeld. Er werd een ringdijk aangelegd en in de 12e en 13e eeuw ontstonden nog hulpkerken in Damme,  Sint Anna ter Muiden en Hoeke. Al deze hulpkerken werden uiteindelijk zelfstandige parochies.

» meer over Oostkerke