Weersverwachting Oostkerke

vandaag
11° / 1°
morgen
13° / 1°
24 apr
13° / 3°
25 apr
10° / 2°
26 apr
12° / 1°

Oostkerke

Waar ligt Oostkerke?

Externe links

Een legend verteld dat de eerst kerk is gebouwd op het graf van de Schotse prins Guthago. Hij zou in de 9e eeuw de bewoners van de Vlaamse kust tot het christendom hebben bekeerd, hij is in 1159 heilig verklaard. In eerste instantie werd hij patroonheilige van de kerk, uiteindelijk besloot de abdij van Saint Quentin – en – L’Isle de kerk te wijden aan Sint Quintinus

In de omgeving van Oostkerke vond turfwinning plaats, er waren drie windmolens en een aantal rosmolens. Er rest nog een windmolen in functie, een molenromp en een rosmolen. Handels- en scheepvaartactiviteiten vonden plaats in Monnikenrede een voorstadje van Oostkerke wat aan het Zwin lag. In de 14e eeuw trad verzanding van het Zwin op, het graven van de Zoute vaart en later de Zoete vaart om de scheepvaart te behouden mochten niet baten en de scheepvaart kwam in verval

Het uitbreken van de tachtigjarige oorlog in de tweede helft van de 16e eeuw leidde tot plunderingen van de kerk van en het kasteel van Oostkerke, de frontlinie kwam langs het Zwin te liggen. Fort Eienbroek kwam tot stand om de bevoorrading de Spaanse linies te beschermen.

Er werden nieuwe versterkingen gebouwd op Oostkerks grondgebied tijdens de Spaanse Successieoorlog in het begin van de 18e eeuw om de vesting Damme te beschermen, het Verbrand Fort en het fort van Damme. Later die eeuw werden enkele ontginningsboerderijen en een pastorie gebouwd.

Tijdens de aanleg van de Damse Vaart in 1813 zijn de restanten van Monnikkenrede voorgoed verdwenen. Door de aanleg van de vaart werd de infrastructuur aanzienlijk verbetert. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd kasteel van Oostkerke door de bezetter verwoest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in 1944 door de Duitse bezetter het grondgebied onder water gezet, er traden opnieuw grote verwoestingen op. De kerktoren werd opgeblazen en het kerkschip zwaar beschadigd, omringende huizen werden verwoest. Na de bevrijding werd Oostkerke weer in historische stijl opgebouwd.

Foto's van Oostkerke