Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Brockville

Het prachtige plaatsje Brockville is één van Ontario’s oudste Europees-Canadese gemeenschappen en absoluut één van de mooiere plaatsen die je in de provincie Ontario aan kunt treffen.

Eerlijk is eerlijk, officieel is Brockville geen dorp maar een stad. De bijnaam van Brockville is immers “City of the 1000 Islands”. Kijkend naar de regio en inwoneraantal dan is het stadje zo’n typisch grensgeval. Qua regionale functie staat Brockville eigenlijk wat de schaduw van het westelijk gelegen Kingston en het oostelijk gelegen Cornwall. Verder heeft Brockville qua structuur meer weg van een groot Canadees dorp dan van een stad. Voordat de Europeanen naar Canada kwamen bewoonden de inheemse mensen beide oevers van de St. Lawrence River. Ook op de plek waar nu Brockville staat woonden indianen. In het jaar 1785 kwamen de eerste blanke mensen hier wonen. Dat waren vooral pro-Britse Amerikanen die de Verenigde Staten na de Onafhankelijkheidsoorlog ontvluchtten. Toen heette Brockville nog Elizabethtown.

In de loop van de negentiende eeuw ontwikkelde Brockville zich als een belangrijk handelscentrum in de regio. Ook kwam de industrie op gang. Nog steeds staan er een aantal belangrijke fabrieken in en rond Brockville, onder andere van 3M en Proctor & Gamble.

Een populaire toeristische attractie wordt gevormd door de ‘1000 Island Cruises’ die vanuit Brockville vertrekken. De boottochten varen door de Thousand Islands archipel die in de Saint Lawrence River ligt. Het zijn overigens meer eilandjes: 1864 om precies te zijn. De geschiedenis van Brockville is te aanschouwen in het Brockville Museum. Het Aquatarium is een interactief museum over de ecologie en geschiedenis van de 1000 Islands regio.

Het mooiste plekje van Brockville is volgens ons niet aan het water te vinden, maar in het hart van het plaatsje. Daar ligt de statige straat Court House Avenue met het gerechtsgebouw aan de noordelijke zijde. Fraai element van dit statige bouwwerk is het houtgesneden beeld ‘Sally Grant’ dat op de punt van het dak staat.

Brockville heeft de eer in het bezit te zijn van de allereerste spoortunnel van Canada. De Brockville Tunnel werd tussen 1854 en 1860 aangelegd. De 527 meter lange tunnel gaat onder het centrum van Brockville door. De eerste trein reed hier op 31 december 1860. Nadat het spoor in de jaren tachtig van de vorige eeuw verlegd werden, werd de tunnel nutteloos. In 1982 droeg de spoormaatschappij de tunnel over aan de gemeente Brockville. Die heeft de tunnel opgeknapt en voorzien van een geluidsinstallatie en LED-projectie. Je kunt nu door de tunnel lopen terwijl er door middel van licht- en geluidseffecten gesimuleerd wordt dat er een trein doorheen rijdt.

Hier ligt Brockville

Weersverwachting Brockville

vandaag
29° / 19°
morgen
29° / 18°
15 jul
29° / 21°
16 jul
28° / 21°
17 jul
25° / 19°
Meer weer van Brockville op klimaatinfo.nl

Meer informatie