Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ontario

Mooiste dorpjes van Ontario

De provincie Ontario is qua grootte de op één na grootste provincie van Canada en kijkend naar inwoneraantal is het de nummer één van Canada. De vestiging van Loyalisten in de achttiende eeuw, de grootscheepse migratie vanuit Europa in de negentiende en vooral twintigste eeuw en het relatief gunstige klimaat in de zuidelijke regionen van Ontario heeft geleid tot het ontstaan van meerdere gemeenschappen die zich vooral concentreren in het gebied rond Lake Ontario.

Redelijk wat dorpen hebben een historisch centrum dat nog redelijk intact is. Het besef dat dit stuk erfgoed mede het karakter van een plaats bepaalt heeft ertoe geleid dat inwoners vaak kosten nog moeite besparen om hun geliefde woonplaats zo mooi mogelijk te houden. Dat geldt vooral voor dorpen en kleine stadjes waar het toerisme een aanzienlijke bron van inkomsten is gaan vormen op het moment dat andere manieren om geld te verdienen afnamen. Water in de vorm van rivieren en meren is altijd belangrijk geweest voor Ontario. Je ziet dan ook dat veel van de dorpen die op onze site staan gelegen zijn aan het water. Soms is dat een grote waterpartij zoals een meer, soms betreft het een rivier die zich door een dorp kronkelt.

Brockville

Ontario

Het prachtige plaatsje Brockville is één van Ontario’s oudste Europees-Canadese gemeenschappen en absoluut één van de mooiere plaatsen die je in de provincie Ontario aan kunt treffen.

Eerlijk is eerlijk, officieel is Brockville geen dorp maar een stad. De bijnaam van Brockville is immers “City of the 1000 Islands”. Kijkend naar de regio en inwoneraantal dan is het stadje zo’n typisch grensgeval. Qua regionale functie staat Brockville eigenlijk wat de schaduw van het westelijk gelegen Kingston en het oostelijk gelegen Cornwall. Verder heeft Brockville qua structuur meer weg van een groot Canadees dorp dan van een stad. Voordat de Europeanen naar Canada kwamen bewoonden de inheemse mensen beide oevers van de St. Lawrence River. Ook op de plek waar nu Brockville staat woonden indianen. In het jaar 1785 kwamen de eerste blanke mensen hier wonen. Dat waren vooral pro-Britse Amerikanen die de Verenigde Staten na de Onafhankelijkheidsoorlog ontvluchtten. Toen heette Brockville nog Elizabethtown.

Collingwood

Ontario

Het negentiende-eeuwse dorpje Collingwood is een fraai plaatsje dat gelegen is aan Nottawasaga Bay, wat een subbaai is van de grotere Georgian Bay. Grote trekpleister is het historische centrum.

De baai is onderdeel van Lake Huron. Dit meer is één van de zogenaamde ‘Great Lakes of North America’. Qua oppervlakte is het het op één na grootste meer. Als je kijkt naar de inhoud dan passeert Lake Michigan Lake Huron op de ranglijst. Het water speelt een redelij belangrijke rol binnen Collingwood. Waterrecreatie is dan ook een belangrijke reden voor toeristen om naar Collingwood te komen. Voor de ontwikkeling van het plaatsje is het water ook van belang geweest. Toen in Collingwood in 1855 bereikbaar werd via het spoor, werd het plaatsje een logistiek knooppunt. Goederen konden via de spoorlijn naar Collingwood gebracht worden en van daaruit per boot verder getransporteerd worden. Scheepsbouw en industrie volgden hierdoor en zorgden voor een extra economische stimulans.

Elora

Ontario

Elora noemt zichzelf ‘Ontario’s most beautiful village’. Over smaak valt te twisten, maar dat Elora tot de mooiere dorpen van Ontario behoort is een gegeven waar vrijwel iedere bezoeker het wel mee eens is.

Speurend op internet naar de mooiste dorpen van Ontario stuitte ik al snel op Elora. Ik las ergens dat dit het mooiste dorp van Ontario zou zijn. Het was voor mij in ieder geval voldoende om tijdens een reis naar het oostelijke deel van Canada een stukje om te rijden om Elora te bezoeken. Als je letterlijk het mooiste dorp van Ontario bent dan mag je immers niet ontbreken op ons overzicht van de mooiste dorpen van Ontario. Tegenwoordig is Elora overigens geen zelfstandige plaats meer. Het vormt samen met de omringende plaatsen Salem, Aboyne en Fergus één gemeenschap: Centre Wellington,

Gananoque

Ontario

Het schattige dorpje Gananoque is een populaire toegangspoort tot de populaire 1000 Islands regio, waar in de zomer duizenden toeristen naartoe komen. De herfst is door de herfstkleuren mogelijk een nog populairder seizoen.

Als je weet dat het dorp zelf slechts iets meer dan vijfduizend inwoners telt, dan kun je je voorstellen wat het toerisme doet met een plek als deze. Gelukkig hebben de inwoners niet zoveel last van de ‘Islanders’, zoals ze de bezoekers noemen die op de meer dan duizend eilanden op de Saint Lawrence rivier afkomen. De meeste bezoekers gaan de rondvaartboten op en af zonder dat ze het dorp zelf bezoeken. Een deel van de gasten komt wel even een kijkje nemen in Gananoque.  Vaak eten en drinken ze wat. Daarnaast wordt er vaak ook nog wat geld besteed aan de leuke winkeltjes die in het historische hart van Gananoque te vinden zijn.

Niagara-on-the-Lake

Ontario

Als je door het historische centrum van Niagara-on-the-lake wandelt dan zul je je afvragen of dit misschien wel het mooiste dorp van Canada is. Sommige plekjes zijn zo mooi dat het je hier kunt blijven fotograferen.

Niagara-on-the-lake is echt een plaatje om te zien. Alles lijkt hier wel perfect te zijn. Als je door het oude centrum loopt dan zie je alleen maar prachtige panden die allemaal tiptop in conditie zijn. Het is net alsof de verf net droog is. Wat nog meer opvalt is de enorme hoeveelheid kleurrijke bloemen en planten die Niagara-on-the-lake veel kleur geven. Nou bezochten wij Niagara-on-the-lake in augustus, wat waarschijnlijk een ander beeld zal geven dan wanneer je hier hartje winter komt. Dat overheersen kou en grauwe luchten, maar zelfs dan zal Niagara-on-the-lake haar charmes behouden.

Paris

Ontario

Als een Canadees je vertelt dat hij op vakantie is geweest naar Paris, dan bestaat de kans dat hij het dorpje in het zuiden van de Canadese staat Toronto bedoelt in plaats van de miljoenenstad in Frankrijk.

Het dorp Paris heeft echter helemaal niets gemeen met de gelijknamige hoofdstad van Frankrijk, met uitzondering van de naam. Paris in Ontario is geen drukke wereldstad, maar een kleine plaats die door Harrowsmith Magazine in 2017 als “the Prettiest Little Town in Canada” beschreven is. Als je gaat zoeken naar de leukste, mooiste of meest schattige dorpen in Ontario dan komt de naam Paris ook regelmatig in de lijstjes naar voren. Paris is gesticht in het jaar 1850, waarmee het tot de oudere dorpen in de regio behoort. In 1999 werd Paris opgeslokt door de County of Brant. Het is sindsdien geen onafhankelijke gemeenschap meer.

Port Hope

Ontario

Het aan de Ganaraska rivier gelegen dorpje Port Hope heeft één van de best bewaard gebleven hoofdstraten van de gehele provincie Ontario: Walton Street. Dit is het hart van het nog grotendeels intact zijnde 18e-eeuwse centrum.

Port Hope heeft vrijwel alle elementen in zich die je zoekt in een mooi dorpje: een fraaie hoofdstraat met een groot aantal historische panden, een groen parkje waar de indrukwekkende Town Hall staat, een rivier die zich door het dorp kronkelt en als bonus nog de heerlijke ligging aan Lake Ontario waardoor waterrecreatie in de warme zomermaanden op allerlei manieren mogelijk is. Dat het dorp de moeite van het bezoeken waard is bewijst de aanwezigheid van een grote filmcrew op het moment dat wij Port Hope bezoeken. Ze hebben op dat moment het hele gebied rond Memorial Park Bandshell overgenomen voor hun filmopnames.