Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Port Hope

Het aan de Ganaraska rivier gelegen dorpje Port Hope heeft één van de best bewaard gebleven hoofdstraten van de gehele provincie Ontario: Walton Street. Dit is het hart van het nog grotendeels intact zijnde 18e-eeuwse centrum.

Port Hope heeft vrijwel alle elementen in zich die je zoekt in een mooi dorpje: een fraaie hoofdstraat met een groot aantal historische panden, een groen parkje waar de indrukwekkende Town Hall staat, een rivier die zich door het dorp kronkelt en als bonus nog de heerlijke ligging aan Lake Ontario waardoor waterrecreatie in de warme zomermaanden op allerlei manieren mogelijk is. Dat het dorp de moeite van het bezoeken waard is, bewijst de aanwezigheid van een grote filmcrew op het moment dat wij Port Hope bezoeken. Ze hebben op dat moment het hele gebied rond Memorial Park Bandshell overgenomen voor hun filmopnames.

Port Hope is één van de oudste dorpen van Ontario. De geschiedenis gaat terug naar het einde van de achttiende eeuw. In 1788 vestigde de bonthandelaar Peter Smith zich hier aan wat toen ‘Smith’s Creek’ ging heten. Vijf jaar later volgde een groep Loyalisten onder leiding van Jonathan Walton die zich hier ook permanent vestigden. In 1797 werden er zagerijen geopend en drie jaar later lag er een plan op tafel om een ’town’ te stichten, dat daarna snel vorm kreeg.

De gemeenschap koos in 1818 de naam Port Hope tijdens een publieke bijeenkomst, ondanks lokale druk om de plaats Toronto te noemen. Het dorpje groeide langzaamaan door tot een stadje (’town’). Die status kreeg Port Hope in het jaar 1850. Enkele jaren later werd Port Hope bereikbaar via het spoor. Voor het plaatsje was dat een belangrijk moment, omdat op die manier er een goede verbinding ontstond met zowel Toronto als Montréal. Jarenlang was de spoorlijn een belangrijke aanjager geweest voor de economie van Port Hope. In de loop van de twintigste eeuw nam de importantie van de spoorlijn af. In 1951 werd de dienstregeling van en naar Port Hope opgeheven. Dat was niet lang nadat snelweg 401 geopend was.

Tegenwoordig is Port Hope een prachtig dorpje waar je je in het centrum in de negentiende eeuw zou wanen, was het niet zo dat het hier eigenlijk altijd druk met auto’s. Denk deze stalen rossen weg, vervang ze in je fantasie door paard en wagens en je ziet bijna het Port Hope van pakweg 150 jaar geleden terug. Als je op het juiste moment in Port Hope bent dan kun je vissers in de Ganaraska Rivier zien staan. Zij proberen daar forel en vooral ook zalm te vangen, mits het daar het seizoen voor is.

Hier ligt Port Hope

Weersverwachting Port Hope

vandaag
27° / 15°
morgen
25° / 14°
26 jun
24° / 16°
27 jun
21° / 12°
28 jun
21° / 11°
Meer weer van Port Hope op klimaatinfo.nl

Meer informatie